Ministrul Apelor: „Unda de viitură pe Dunăre este prognozată în perioada 13-14 iunie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13-14 iunie va fi perioada de viitură pe Dunăre FOTO Adevărul
13-14 iunie va fi perioada de viitură pe Dunăre FOTO Adevărul

Amploarea inundaţiilor de pe sectorul românesc de Dunăre va depinde de ploile prognozate pentru începutul săptămânii viitoare. Aşa a afirmat ministrul delegat pentru Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, într-o intervenţie la Radio France Internationale. Varga susţine că viiturile sunt prognozate la mijlocul săptămânii viitoare şi că până atunci vor fi consolidate toate digurile de pe Dunăre.

În acest moment debitele pe Dunăre sunt în limite normale, însă cresc câte puţin în fiecare zi, iar unda de viitură este prognozată în perioada 13-14 iunie. „Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că meteorologii au anunţat ploi săptămâna viitoare, iar debitul Dunării depinde de acest precipitaţii”, spune Lucia Varga.

Instituţiile de gospădărire a apelor au primit ordin să verifice digurile Dunării

Oficialul ministerului Mediului a explicat că sistemele de gospodărire a apelor au primit de două zile ordin să verifice toate digurile pe Dunăre, astfel încât neregulile să fie remediate în cel mai scurt timp. În plus, ministerul Mediului colaborează strâns cu omologii din Ungaria pentru ca fiecare parte să primească avertizările hidrologice în timp real.

„Sunt realistă. Adică noi trebuie în acest moment să înţelegem că până în jurul datei de 13 iunie nu sunt pericole de-a lungul Dunării (...). Suntem însă în monitorizare şi în supraveghere continuă, pentru că în funcţie de precipitaţiile pe care le vom avea, vor fi debite mai ridicate. Sper însă, din datele pe care le avem până acum, să nu atingem cotele din anul 2006, când acele cote de 13-14 mii deja ar pune în pericol unele localităţi din Lunca Dunării”, a mai spus Lucia Varga.

Ministerul Mediului pregăteşte o lege prin care să modernizeze digurile Dunării

Ministrul delegat pentru Ape susţine, însă, că e nevoie de o schimbare pe termen lung a modului în care este amenajată Dunărea, astfel încât să fie eliminate „scenariile cu un anumit risc pentru populaţie şi pentru obiectele economice de acolo”. În acest sens, ministerul Mediului a trimis spre avizare o Hotărâre de Guvern care prevede atât construirea de noi diguri şi întărirea sau supraînălţarea celor existente, cât şi construirea unor buzunare laterale ale Dunării care să preia debitele mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite