Societate

articolul anterior articolul urmator

Misoginism la „Caţavencii“?

14
25 Mar 2016 17:01:57
Daniel Cristea-Enache

Au curs râuri de cerneală pe marginea subiectului cu informarea incorectă a publicului, eu însumi am participat la un miting de solidaritate cu Andrei Pleşu, terfelit în nişte emisiuni marca Antena 3.

Pe de altă parte, am ajuns să credem că, Antena 3 fiind aşa, noi suntem cu totul altfel. Gândirea comodă este una pe tipar maniheist, în alb şi negru, cu demoni şi îngeri, cu jurnalişti de culoarea şi savoarea mocirlei şi, pe de altă parte, îngeri şi arhangheli ai dreptăţii. În această viziune simplistă, e suficient să nu-ţi placă Antena 3 ori „România Mare“ pentru ca CV-ul personal să aibă nimbul cinstei, al profesionalismului şi al talentului. E destul să nu fii Mircea Badea pentru a fi cu totul şi cu totul altceva decât Mircea Badea. Din păcate, Facebook-ul, care a făcut să alunece multe măşti de pe chipurile noastre, ne-a arătat nu numai cum este Mircea Badea (ceea ce ştiam deja), ci cum sunt şi alţi jurnalişti autohtoni, tot tineri, de la care ne-am fi aşteptat să ilustreze o alternativă la Antena 3, iar nu o proximitate.

Una vorbim şi alta fumăm

E cazul lui Mihai Radu, jurnalist la „Caţavencii“, revistă care se defineşte astfel: „Caţavencii este revista celor care gândesc, au simţul umorului, nu înghit pe nerăsuflate tot ce li se dă, care vor să schimbe lucrurile sau măcar sunt dispuşi să ducă o luptă de rezistenţă…“. Ce poate fi mai frumos decât o asemenea profesiune de credinţă? Cum să nu fii alături de o publicaţie satirică în care, cu umor şi inteligenţă, se doreşte schimbarea lucrurilor? Una vorbim şi alta fumăm – a spus Arghezi, care nici el nu îndeplinea standardele de obiectivitate jurnalistică de astăzi, dar măcar era un mare scriitor şi un neîntrecut pamfletar. Ce am putut citi pe contul de Facebook al lui Mihai Radu, jurnalist la „Caţavencii“, este întru totul comparabil cu ce se poate citi pe contul de Facebook al lui Mircea Badea de la Antena 3. Cei doi tineri „jurnalişti“, departe de a se exclude reciproc din definiţia gazetăriei, sunt veri sau chiar fraţi vitregi: unul mai cunoscut şi cu rating mai mare, altul cu audienţă mai mică, dar cu aceeaşi dorinţă de a o creşte.

În numele audienţei

Pentru audienţă, sunt oameni care ar face orice, iar Mihai Radu de la „Caţavencii“ se numără printre ei. „Jurnalistul“ a luat fotografiile a două femei fără să le ceară acceptul şi a făcut o postare misogină şi scabroasă pe contul său de Facebook, profil Public. La postarea cu pricina au curs comentarii de aceeaşi factură, majoritatea din partea unor bărbaţi (unii cu nicknames). Nici unul dintre comentarii nu a fost amendat de curajosul jurnalist, nici unuia nu i s-a dat vreo replică de către jurnalistul de la „Caţavencii“. Acesta a şters postarea compromiţătoare abia a doua zi, după intervenţia mea, şi fără a cere scuze public, aşa cum se cuvenea, celor două femei (colege ale mele la „Literatura de azi“) insultate pe contul său de Facebook. Iată trei comentarii, de un caracter misogin la modul cel mai infect:

„Auleu! Cine plm e aia de stînga, e cu spumele albe ale Mării Negre, e ca foamea de prînz…“ (Costin Arbait Teo Graur);

„oho, nu vrei să intri în gura lui DCE. E mai rău ca o ţigancă.“ (Marius Dorobanţu);

„Ma, io vad care-i trendul. In citiva ani o sa se pise pe ele, in timp ce alea o sa urle ca-s atinse de jetul inspiratiei“ (Andrei Bodiu).

Pentru cititorii „Weekend Adevărul“ cărora nu le vine să creadă că un jurnalist la „Caţavencii“ poate face aşa ceva pe Facebook, profil Public, fără nicio tresărire de conştiinţă profesională, iată o altă postare, a aceluiaşi Mihai Radu, care a scris următoarele rânduri despre jurnalista Sabina Fati: „Sabina Fati a licitat 1 milion şi ceva de euro pentru marca Academia Caţavencu pe banii lui Dan Adamescu. A trimis-o patronul la cumpărături dându-i cardul lui: Du-te, fă, şi ia-mi şi mie o revistă de satiră de la colţ, că mi-e foame! Şi ea s-a dus. Acum se întreabă bovin despre reţete morale şi imorale în presă. Du-te, femeie, că ai urme de Adamescu pe la bot!“. La aşa postare, aşa comentarii: „eu zic sa ne-o suga direct“ (Anghel Liviu). Fireşte, nici acest comentariu nu a primit vreo replică de la autorul postării. Character assassination, misoginism, ură faţă de un om care gândeşte diferit şi încălcarea tuturor regulilor scrise şi nescrise ale presei.

Pe spiritul viu şi critic al revistei „Caţavencii“, Mihai Radu a pus portretul lui Mircea Badea de la Antena 3.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Sârbul Vasile
25.03.2016, 17:27:44

Agreabile nu sunt astfel de manifestari, dar, una peste alta, s-a mers prea departe cu feminismul. Nu mai ai voie sa spui nimic, nici macar in versuri a la Strindberg. Am postat pe cel mai cunoscut site de poezie... si mi-a fost pusa sub stigmatul refuzata permanent. Un mic fragment. Nu ca as suferi f. tare. Asa ca si chestie: Mulțimi instant apasă blitz, Când șturlubatică îți tragi Perechea strâmtă de nădragi- Îl contureze v-ul șlitz. - Le lasă gura apă fragi?- Pășești în rochie la Ritz. Ceru poziție rol schimbat, Deloc datoare nu rămâi. E potrivită șaua, mâi. Săltănd pe colnice, străbat Poteca verdelui-lămâi Și-atinsă culme, vin turbat.

+4 (4 voturi)
Emil
25.03.2016, 17:27:54

"Pe spiritul viu şi critic al revistei „Caţavencii“, Mihai Radu a pus portretul lui Mircea Badea de la Antena 3." Portretul lui Gadea era deja pus de Patrick. Mihai Radu e copil, vine cu mare intirziere din urma.

+4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
25.03.2016, 18:25:00

Comentariu considerat abuziv.

Mircea B.
25.03.2016, 20:30:58

Singurul de la Catavencii care are talent este Doru Buscu, restul niste tristi fara umor. Mai scrie bine si Cristian Teodorescu, fost la Voxpublica , acum revenit la Catavencii si implicat in detronarea lui Manolescu. Acuma, Doru Buscu este un mare antibasist, un fel de herr inmultit (!) cu floringeorgescu la patrat. Buscu , celebrul golanas al lui SOV, a ramas cu ideea ca de aia ii merge lui rau, de aia a falimentat el revista Academia Catavencu, ca Basescu a facut nu stiu ce. Si de aici, de ani de zile scrie numai editoriale antibasescu. Le face, ce e drept, cu talent. In schimb, ceilalti catavenci, hopa, in siajul sefului , iar baiatul asta Mihai Radu da cel mai abitir din coate. N-are pic de talent si incearca sa compenseze cu injuraturi birjaresti. Trebuie ignorat.

+1 (3 voturi)
Canadezul
25.03.2016, 23:36:32

Imi pare rau, dle Cristea Enache, dar sinteti prea blind cu "Catavencii". Ei sint, in presa zis umoristica, echivalentul Antenei 3 din televiziune. De vreo 5 ani, singura lor preocupare este sa-l injure pe Basescu. A nu se confunda fituica "Catavencii" cu ceea ce era pe vremuri revista "Catavencu", urmata apoi de "Academia Catavencu".

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările