Societate

articolul anterior articolul urmator

Mitul omului nou, educat, competent şi revoluţionar

30
12 Feb 2019 11:38:05
Cătălin Sturza

Circulă mitul acesta – că omul care va salva România din dezastrul actual va fi un om foarte educat (eventual în Occident); un om competent; un om cu o gândire revoluţionară; şi un om cu adevărat NOU.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea dictatorilor comunişti au fost oameni foarte educaţi – mulţi dintre ei, chiar în Occident. Pol Pot a fost educat la o facultate de elită din Paris. Mengistu Haile Mariam (faimosul dictator etiopian comunist) a fost educat în Statele Unite. Kim Jong-un, liderul actual al Coreii de Nord, are două diplome universitare. Lenin a urmat studii de drept; Stalin a fost unul dintre cei mai străluciţi elevi bursieri de la Seminarul de Teologie.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea liderilor nazişti, de exemplu, au fost oameni foarte competenţi – ba chiar oameni care  au făcut din excelenţa în domeniile lor o obsesie. Albert Speer în arhitectură; Karl Donitz – un amiral considerat de unii un geniu; Joseph Gobbels – un excelent propagandist (sau „om de media“, cum se zice în ziua de azi); ş.a.m.d.

Dacă ne gândim puţin, majoritatea dictatorilor din secolul XX au fost oameni cu o gândire revoluţionară. În sensul că – s-au alimentat direct de la fântâna revoluţiei: care este visul utopiei. Fiecare dintre ei a visat la o utopie – fie că se numea Gulagul comunist, fie că se numea Cel de-al Treilea Reich. Şi, din nefericire, nu doar că au visat-o; dar au şi reuşit să o pună în practică.

Dacă ne gândim puţin, în sfârşit, majoritatea dictatorilor din secolul XX au fost OAMENI NOI. S-au vândut, la începuturi, drept tineri care „nu au fost corupţi“ de sistemul vechi. Au fost oameni care au pornit să răstoarne vechiul sistem în ţările lor. Pol Pot s-a pornit să răstoarne monarhia în Cambodgia (şi a răsturnat-o – ucigând, în proces, 50% dintre locuitorii ţării). Naziştii au răsturnat democraţia – considerând-o slabă şi nefuncţională. Şi toţi au venit, într-adevăr, cu ceva nou – cu ideologii demonice, care au dus corupţia, haosul, crima pe culmi nemaivăzute şi neimaginate până la ei.

Să fim atenţi, aşadar, când negustorii ambulanţi de utopii vin şi ne vând aceleaşi vechi coşmaruri reambalate în stanioluri noi – şi ne spun că acela care ne va salva va fi un om educat, competent, cu o gândire revoluţionară, şi un OM CU ADEVĂRAT NOU

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Radu Mircea
12.02.2019, 11:51:03

# Doamneeee !!!! Cum puteti sa-l uitati tocmai pe Cizmar , care era prost ca noaptea si avea maxim 4 (patru) clase .... Doua mai mult ca trenu' !!! Aveti vreun interes sau notitele primite erau neclare ???

+6 (10 voturi)
Radu Mircea
12.02.2019, 12:04:21

# Catalin Sturza Oricit ar parea de curios pentru cei care ma cunosc , eu v-am vazut pe Trinitas in dialog cu Banescu si dati-mi voie sa va compatimesc sincer . Oameni ca dvs. sunt rari . Eu banuiam in nemernicia mea ca pentru bani omu' e in stare de orice , chiar de propaganda prosteasca pe forumul Adevarul , dar sa fii un rateu evolutiv care sa gindeasca sincer ce scrieti saptaminal .... Asta da demonstratie ca oricita carte ai baga intr-o capatina gresita tot degeaba daca materialu' este prost de la inceput . Asa ca cei insirati de dvs. , oameni cu carte intrucitva ( desi a spune ca Stalin a fost un elev teologic stralucit la un seminar din care a fost alungat , este riscant pentru cei ce cunosc istoria pe sarite ) demonstreaza exact ce am scris eu mai sus . lnca va consider om cu carte !!! Nepotrivita , dar carte ..... hi hi hi hi ....

+5 (11 voturi)
herr v.6.01
12.02.2019, 13:36:00

RM Eu n-am auzit de mitul asta care circula cu "revolutionarul" si omul nou. Voi "basistii" care sunteti mai competenti, ati auzit ? :))

+2 (2 voturi)
herr v.6.01
12.02.2019, 13:30:38

Insiruire de sofisme de tipul ad hitlerum. Adolf a fost un om nou, deci sa ne temem de oamenii noi.

+7 (7 voturi)
L--- Lara
12.02.2019, 13:47:25

Eu nu le-as spune sofisme ci prostii in toata regula. Daca Pol Pot a facut studii intr-o scoala de ingineri din Paris, atunci trebuie sa ne multumim cu scoala de ingineri de la Ploiesti facuta de coana dancila! Cine face studii la Paris sau Londra are sanse sa ajunga un dictator.... Dar nu ma mira din partea autorului: este atitudinea tipului marunt intelectual si frustrat. Nu ii da prin cap ca un om inteligent se inconjoara de oameni inteligenti, si are toate sansele sa faca lucruri inteligente. Bineinteles, poti fi inteligent si ajunge o pramatie ( exceptii au fost si vor fi), dar sa zbieri ca o muierea tampa si fricoasa din poveste : "aoleu, cade drobul de sare" este de-a dreptul ridicol.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (30)