Societate

articolul anterior articolul urmator

Mizeria din Educaţie, scoasă de sub preş

21
2 Mar 2018 06:09:26
Autor: Florinela Iosip
Actualul ministru al Educaţiei a anulat evaluărilor inspectorilor dispuse de Liviu Pop
Actualul ministru al Educaţiei a anulat evaluărilor inspectorilor dispuse de Liviu Pop

Anularea evaluărilor făcute de Liviu Pop inspectorilor şcolari, pe motiv că s-au constatat „vicii majore“, este o măsură care aduce normalitate într-un sistem haotic şi corupt, susţin specialiştii în Educaţie.

Un semnal de normalitate sau o reglare de conturi, aşa descriu specialiştii decizia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, de anulare a evaluărilor inspectorilor şcolari din vară. 

Acestea au fost realizate de o comisie numită de predecesorul său Liviu Pop şi au avut ca efect demiterea a 13 şefi de inspectorate şcolare. La acea dată, concedierile comandate de Pop au fost dur criticate de experţi pe motiv că ar fi doar din raţiuni politice.

Vicii majore

Valentin Popa a anunţat, miercuri, că a anulat evaluările făcute inspectorilor şcolari generali în luna august, pentru că s-au constatat „vicii majore“ de către Corpul de Control trimis chiar de acesta. Concret, în urma investigaţiei desfăşurate în intervalul 20-23 februarie s-a descoperit că punctajele acordate inspectorilor de către comisia lui Liviu Pop au fost calculate greşit, fiind şi situaţii „aberante“ în care s-a dat un punctaj mai mare decât maximul prevăzut de lege (100 de puncte). „Totalul punctajului de pe unele fişe a fost calculat greşit, astfel încât persoana evaluată a obţinut un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere“, se arată în comunicatul emis de minister. 

Cercetaţi disciplinar

De asemenea, formularele de evaluare nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează acest proces, iar din altele lipseşte rubrica de autoevaluare, potrivit sursei citate. De altfel, inspectorii demişi şi repuşi în funcţie prin decizia instanţelor susţin acelaşi lucru. „Nu ni s-a prezentat fişa de evaluare aşa cum prevede metodologia, ci o altă fişă, cu punctaje mult mai mici decât în autoevaluare, pe care le-am justificat cu documente", a declarat pentru „Adevărul“ şeful Inspectoratului Şcolar Focşani, Dorin Cristea. La rândul său, Inspectorul General din Brăila, Cătălin Canciu, spune că decizia de a anula evaluările este rezultatul discuţiilor între şeful de la Educaţie şi inspectorii demişi în vară. „Este o reacţie de împlinire a unui strigăt de disperare, a unei nedreptăţi care ni s-a făcut într-un mod josnic de o instituţie a statului român. Este normal şi politicos să aşteptăm să vedem care sunt paşii următori ai domnului ministru. Eu cred că întâlnirea noastră cu domnia sa a fost motivul pentru care s-a anulat această aşa-zisă evaluare”, a subliniat Canciu.
Pe lângă decizia de anulare a evaluărilor, Valentin Popa a dispus şi reluarea procesului de evaluare (după revizuirea metodologiei) cât şi efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare în vederea răspunderii disciplinare pentru persoanele vinovate.

Între normaliate şi reglare de conturi

Preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston, crede că în spatele deciziei „este vorba de o reglare de conturi la nivel politic şi de putere. Fiecare ministru vrea să aibă nişte inspectori generali care să-i fie loiali acestuia, nu fostului ministru. Să nu uităm că Liviu Pop încă mai are ceva influenţă în partid, cât şi la nivelul deciziilor din Educaţie, dat fiind că e preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat. Oricum, hotărârea de anulare este una corectă pentru că fostul ministru nu avea voie să-i demită şi să-i înlocuiască cu alţii – prin delegare – având în vedere că cei dintâi au fost puşi în baza unui concurs organizat de minister. Rămâne de văzut ce efecte va avea măsura însă eu, personal, am îndoieli vizavi de o depolitizare a sistemului de Educaţie în viitorul apropiat“, a afirmat Vlaston.

Pe de altă parte, sociologul Gelu Duminică spune că hotărârea lui Valentin Popa reprezintă un semnal de normalitate pentru Învăţământ. „Eu am spus din vară că aceste demiteri sunt pur politice. Practic, ministrul a confirmat că mizeria este mizerie. Este o măsură care aduce puţină normalitate într-un sistem haotic şi corupt“, a comentat sociologul.

,,Dincolo de posibilitatea existenţei unor interese politice, trebuie să apreciem acest gest extraordinar de rar din partea unui ministru al Educaţiei şi-anume: să recunoască greşelile unui coleg de partid. Ni s-a confirmat că ceva este putred în legătură cu aceste evaluări. Nu pot decât să salut decizia lui Valentin Popa", a afirmat şi specialistul în Educaţie Marian Staş.

Revocările

Şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe au fost revocaţi în vară de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, printr-un fax trimis într-o vineri seara. La acea vreme, experţii afirmau că inspectorii respectivi au fost demişi din cauza unor interese politice. Or, faptul că aceştia au fost puşi în funcţie în baza unui examen prea puţin a contat, au comentat specialiştii în Educaţie la acea dată. Nouă dintre inspectorii revocaţi au contestat în instanţă decizia ministerului, iar şapte dintre aceştia au mers până la capăt cu procesele şi au fost repuşi în funcţii.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
2.03.2018, 08:38:39

In Romania mai grava decat reformele din invatamant, oricare ar fi fost ele, este schimbarea permanenta de directie. Orice reforma, colorata de orice tendinta ideologica, aduce in mod sigur si avantaje ptr sistem, oricat de idioata si ratacita ar fi ea. In Romania insa, tot schimband directia si reforma inainte de a o aplica si lasa sa-si faca efectele, practic nu se produce decat haos, si nu se face decat (totul) praf. Asta este un tip de paralizie tipica sistemului democratic in care prea des se schimba carmuirea, si de ea nu scapa nimeni, dar ea este dusa pe culmile ridiculului si nocivitatii de maiestria romaneaseca in ale scoterii de foarte rau si din orice bine.

+5 (7 voturi)
ando22
2.03.2018, 09:04:33

Cel mai trist este ca nu exista o reactie la aceste abuzuri a corpului profesoral. Daca oamenii din sistem ar avea demnitate, un gunoi politic precum L. Pop ar fi evacuat in mod automat .

+7 (7 voturi)
mircea miricioiu
2.03.2018, 08:58:10

Cinstit discutand, acest mod parsiv de lucru al lui liviu plop, nu face decat sa confirme un curent la varful guvernamental si parlamentar, sesizat si la putorel toader. Din pacate, daca s-ar limita doar la a asemenea sicane si batjocura fata de persoane, nu ar fi cea mai mare tragedie. Tragedia este in lipsa de directie, de continut, de logica, de buna credinta si buna intentie in toate deciziile ce afecteaza intregul sistem de educatie, in cel de sanatate, in cel juridic, in cel fiscal si, tot asa, pot enumera pana la epuizarea tuturor capitolelor ce afecteaza viata romanilor. Toate asa-zisele reforme in orice domeniu, sunt de fapt interventii care urmaresc in mod clar scopuri oculte, si rezolva fara echivoc doar interese de individuale sau de grup.

+8 (8 voturi)
Constantin Geangu
2.03.2018, 09:10:57

Subscriu la comentariul privitor la haos! Subscriu si la alte comentariimai vechi privind programa scolara (ce, cat si cum trebuie sa invete elevii). Asa cum Ceausescu ne scotea la muncile agricole ca sa nu avem timp de alte activitati, la fel sunt astazi inebuniti elevii cu excesiv de multa matematica in dauna istoriei si altor obiecte de studiu ce le pot fi necesare intreaga viata, nu doar pentru depasirea unor examene. Din acest motiv ar fi util ca de programa scolara sa se ocupe Academia Romaniei iar Ministerul Educatiei sa se ocupe doar de administrarea educatiei (asa cum se discuta si despre justitie).

+2 (6 voturi)
Un cititor
2.03.2018, 09:49:41

....daca acest indivit (se spune) ca mai are influienta in partid ne dam seama despre ce calitate umana e vorba acolo, ce competente in domeniile lor etc... Acum vine si revoca totul ce a verificat "elita" lui de control. Ei ....si ce daca ( isi spun) , mai greseste omul!! Intrebam: Cine suporta bulversarea, deranjul facut acelor oameni care au fost afectati de prostiile lor?! Cine?! Popa Prostu' suporta pt. ca asa au facut si cu rahatul de "revolutie fiscala" si porcaria de declaratie 600, cu care au bulversat total sistemul si populatia. Nu i-a tras nimeni la raspundere!!! DE ACEEA FAC CE FAC INCONTINUU, PT CA NICI IN SITUATII EXTREM DE CLARE, CUM SUNT CELE DOUA ENUMERATE MAI SUS, NU SUNT CHEMATI IN FATA LEGII SA DEA EXPLICATII. Cu ce drept acesti nemernici fac prostii cat casa in urma carora, populatia pierde timp si bani aiurea?! Se cred acestia stapanii nostri. Macar de-am avea niste stapani mai destepti. Ce lege le permite sa agreseze, populatia, incontinuu cu cate o neghiobie?! Au dat j'demii de ordonante dupa legea salarizarii sa rezolve cazurile pe care EI, PROSTII NEAMULUI , nu le-au analizat inainte. ....Pt. ca au capul mic si minte putina, pretentii mari de grandomani. De aceea, n-o sa le iasa nimic pt. ca nu pot face o lege buna daca urmaresc in acelasi timp ca beneficiile lor sa fie la adapost si mai sunt si prosti pe deasupra.

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările