Mizeria din Educaţie, scoasă de sub preş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul ministru al Educaţiei a anulat evaluărilor inspectorilor dispuse de Liviu Pop
Actualul ministru al Educaţiei a anulat evaluărilor inspectorilor dispuse de Liviu Pop

Anularea evaluărilor făcute de Liviu Pop inspectorilor şcolari, pe motiv că s-au constatat „vicii majore“, este o măsură care aduce normalitate într-un sistem haotic şi corupt, susţin specialiştii în Educaţie.

Un semnal de normalitate sau o reglare de conturi, aşa descriu specialiştii decizia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, de anulare a evaluărilor inspectorilor şcolari din vară. 

Acestea au fost realizate de o comisie numită de predecesorul său Liviu Pop şi au avut ca efect demiterea a 13 şefi de inspectorate şcolare. La acea dată, concedierile comandate de Pop au fost dur criticate de experţi pe motiv că ar fi doar din raţiuni politice.

Vicii majore

Valentin Popa a anunţat, miercuri, că a anulat evaluările făcute inspectorilor şcolari generali în luna august, pentru că s-au constatat „vicii majore“ de către Corpul de Control trimis chiar de acesta. Concret, în urma investigaţiei desfăşurate în intervalul 20-23 februarie s-a descoperit că punctajele acordate inspectorilor de către comisia lui Liviu Pop au fost calculate greşit, fiind şi situaţii „aberante“ în care s-a dat un punctaj mai mare decât maximul prevăzut de lege (100 de puncte). „Totalul punctajului de pe unele fişe a fost calculat greşit, astfel încât persoana evaluată a obţinut un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menţinute sau nu în funcţia de conducere“, se arată în comunicatul emis de minister. 

Cercetaţi disciplinar

De asemenea, formularele de evaluare nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează acest proces, iar din altele lipseşte rubrica de autoevaluare, potrivit sursei citate. De altfel, inspectorii demişi şi repuşi în funcţie prin decizia instanţelor susţin acelaşi lucru. „Nu ni s-a prezentat fişa de evaluare aşa cum prevede metodologia, ci o altă fişă, cu punctaje mult mai mici decât în autoevaluare, pe care le-am justificat cu documente", a declarat pentru „Adevărul“ şeful Inspectoratului Şcolar Focşani, Dorin Cristea. La rândul său, Inspectorul General din Brăila, Cătălin Canciu, spune că decizia de a anula evaluările este rezultatul discuţiilor între şeful de la Educaţie şi inspectorii demişi în vară. „Este o reacţie de împlinire a unui strigăt de disperare, a unei nedreptăţi care ni s-a făcut într-un mod josnic de o instituţie a statului român. Este normal şi politicos să aşteptăm să vedem care sunt paşii următori ai domnului ministru. Eu cred că întâlnirea noastră cu domnia sa a fost motivul pentru care s-a anulat această aşa-zisă evaluare”, a subliniat Canciu.

Pe lângă decizia de anulare a evaluărilor, Valentin Popa a dispus şi reluarea procesului de evaluare (după revizuirea metodologiei) cât şi efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare în vederea răspunderii disciplinare pentru persoanele vinovate.

Între normaliate şi reglare de conturi

Preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston, crede că în spatele deciziei „este vorba de o reglare de conturi la nivel politic şi de putere. Fiecare ministru vrea să aibă nişte inspectori generali care să-i fie loiali acestuia, nu fostului ministru. Să nu uităm că Liviu Pop încă mai are ceva influenţă în partid, cât şi la nivelul deciziilor din Educaţie, dat fiind că e preşedintele Comisiei de Învăţământ de la Senat. Oricum, hotărârea de anulare este una corectă pentru că fostul ministru nu avea voie să-i demită şi să-i înlocuiască cu alţii – prin delegare – având în vedere că cei dintâi au fost puşi în baza unui concurs organizat de minister. Rămâne de văzut ce efecte va avea măsura însă eu, personal, am îndoieli vizavi de o depolitizare a sistemului de Educaţie în viitorul apropiat“, a afirmat Vlaston.

Pe de altă parte, sociologul Gelu Duminică spune că hotărârea lui Valentin Popa reprezintă un semnal de normalitate pentru Învăţământ. „Eu am spus din vară că aceste demiteri sunt pur politice. Practic, ministrul a confirmat că mizeria este mizerie. Este o măsură care aduce puţină normalitate într-un sistem haotic şi corupt“, a comentat sociologul.

,,Dincolo de posibilitatea existenţei unor interese politice, trebuie să apreciem acest gest extraordinar de rar din partea unui ministru al Educaţiei şi-anume: să recunoască greşelile unui coleg de partid. Ni s-a confirmat că ceva este putred în legătură cu aceste evaluări. Nu pot decât să salut decizia lui Valentin Popa", a afirmat şi specialistul în Educaţie Marian Staş.

Revocările

Şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe au fost revocaţi în vară de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, printr-un fax trimis într-o vineri seara. La acea vreme, experţii afirmau că inspectorii respectivi au fost demişi din cauza unor interese politice. Or, faptul că aceştia au fost puşi în funcţie în baza unui examen prea puţin a contat, au comentat specialiştii în Educaţie la acea dată. Nouă dintre inspectorii revocaţi au contestat în instanţă decizia ministerului, iar şapte dintre aceştia au mers până la capăt cu procesele şi au fost repuşi în funcţii.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite