Societate

articolul anterior articolul urmator

Moarte la cerere – a mers eutanasia prea departe?

29
23 Jan 2019 15:38:59
Cătălin Sturza

A mers eutanasia prea departe?“, se întreabă The Guardian. Articolul porneşte de la spusele unui doctor olandez care, înainte de a deveni medic, a studiat filosofia; şi care crede că eutanasia e un mare progres deoarece e un mod „uman“ de a te sinucide – în timp ce eşti în mijlocul altora, în loc să te ascunzi cu pistolul în cămară.

Ceea ce era cândva „special“ a devenit acum normal: aşadar, intrăm într-o „nouă eră“ în istoria omenirii. Eutanasia a fost legalizată, în ultimul deceniu, în Olanda, Belgia şi Canada. Dacă trendul continuă, spune articolul, e posibil ca în alţi câţiva ani eutanasia să devină una din multiplele opţiuni dintr-un meniu de morţi posibile – incluzând o pilulă la cerere pentru toţi cei care găsesc viaţa „de nesuportat“.

Însă legalizarea eutanasiei deschide o întreagă Cutie a Pandorei cu probleme morale – printre care se numără şi întrebarea: unde trasăm limita practicii medicale? În calea noastră se întinde, deja, panta alunecoasă: la fel ca avortul care ar fi trebuit, la început, să fie o opţiune doar pentru cazuri medicale sau etice excepţionale, şi s-a generalizat apoi la avortul „la cerere“ în cea mai mare parte a lumii occidentale, şi eutanasia e pe cale să fie generalizată. De la cazurile de cancer în fază terminală (la începuturi) – la sexagenari care suferă de demenţă şi chiar la tineri care suferă de probleme morale şi chiar de depresie.

Numărul cazurilor de eutanasie a crescut, în Olanda, de la 2.000 în 2007 la 6.600 în 2017. În plus, peste 32.000 de oameni au murit de moarte indusă (în fapt, de deshidratare), în comă medicală, în 2017. În total, peste un sfert dintre cei care au murit în Olanda, în 2017, au murit de moarte indusă. Unul dintre motivele pentru care eutanasia a devenit tot mai răspândită, după 2007, este paleta de boli considerate drept eligibile – care s-a extins în continuu. În plus, definiţia unei „suferinţe de nesuportat“, care este centrală în textul legislativ, s-a extins şi ea. În acelaşi timp însă, numărul şi intensitatea vocilor care exprimă obiecţii şi motive de îngrijorare a crescut. Îngrijorările se axează pe două motive care sunt centrale în chestiunea eutanasiei: demenţa şi autonomia.

Mulţi olandezi scriu testamente în avans prin care stipulează că, dacă starea lor mentală se deteriorează dincolo de anumit punct – dacă, de exemplu, nu mai pot recunoaşte membri ai familiei – trebuie să fie eutanasiaţi, chiar dacă nu mai sunt de acord cu decizia iniţială. Dar un scandal recent a fost stârnit de gestul unui etician medical care a demisionat dintr-unul din comitetele de evaluare a cererilor de eutanasie în semn de protest faţă de frecvenţa tot mai mare a morţilor induse unor pacienţi bolnavi de demenţă, care nu îşi mai pot confirma dorinţa iniţială, după ce îşi pierd facultăţile mentale. „E practic imposibil să stabilim dacă pacientul chiar trece printr-o suferinţă de nesuportat, deoarece nu mai poate să explice acest lucru“, a spus specialista într-un interviu pentru un ziar olandez.  

Problema de bază cu testamentele scrise în avans este aceea că ele implică subordonarea unei fiinţe umane iraţionale faţă de „varianta“ raţională a acesteia din trecut – ceea ce scindează, practic, o persoană în două persoane opuse. Mulţi medici, după ce au urmărit pacienţi care se adaptează la circumstanţe despre care îşi imaginau, mai demult, că vor fi de nesuportat, se îndoiesc de faptul că cineva chiar poate să anticipeze ce va dori, odată ce condiţia sa se va înrăutăţi.

Al doilea conflict este unul societal. Se manifestă atunci când există o opoziţie între dreptul individului şi obligaţia societăţii de a proteja vieţi. Cererile de eutanasie care sunt cele mai problematice sunt cele care se bazează pe autonomia pacientului, care îi spune doctorului: „Nu tu eşti cel care ai dreptul să judeci când trebuie eu să mor.“ E un impuls care se manifestă, deja, puternic în cazul generaţiei actuale a celor care au atins pragul de cincizeci de ani – şi care va deveni, se pare, tot mai puternic în cadrul generaţiilor următoare. Pentru cei foarte tineri, principiul autonomiei se află în centrul felului lor de a gândi.

Aceste conflicte generate de modul de a înţelege eutanasia sunt reflectate de dezbaterile comitetelor de evaluare a cazurilor de eutanasie. Se ajunge mult mai rar la un consens decât în vremea în care eutanasia era permisă doar pentru pacienţi aflaţi în stadiile finale ale unor boli fără leac, şi care erau conştienţi. Argumentele legale cântăresc, se pare, tot mai greu în cadrul acestor dezbateri, în timp ce întrebarea etică dacă, în anumite cazuri, moartea pacientului este un lucru bun tinde să capete o importanţă tot mai scăzută.

Dar ce se întâmplă cu învăţătura morală creştină – că viaţa umană este un dar sacru şi are un caracter sacru, care trebuie conştientizat şi păstrat de la concepţie şi până la moarte (şi dincolo de ea)? Această învăţătură a fost înlăturată din spaţiul public – cel puţin, în ţările unde eutanasia a fost legalizată. Însă această înlăturare e departe să fi condus bioetica şi societatea la un consens – dimpotrivă, „the slippery slope“, panta morală alunecoasă abia acum ne apare, mai clar, înaintea noastră.

Următorul proiect de lege care este discutat în Olanda este cel al unei pilule cu otravă disponibilă, la cerere, pentru orice persoană de peste 70 de ani. Dacă acest proiect va trece, această pilulă nu va elimina, neapărat, intervenţia medicilor. În practică, chiar şi în Olanda, oamenii nu doresc să-şi ia singuri viaţa. 95% dintre cei care fac cereri pentru eutanasie solicită ca un medic să vină şi să le ia viaţa. „Într-o societate care se laudă că respinge orice figură consacrată ce reprezintă autoritatea, când vine vorba de moarte, toată lumea cere ca mămica să vină şi să-i ţină de mână“, comentează autorul din The Guardian.

Link aici către articolul integral

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

123 ABC
23.01.2019, 16:23:45

Eutanasia e un rahat ! Cum e posibil ca tu , om normal la cap , sa ti-o doresti daca ajungi la o anumita varsta la care nu te mai poti deplasa , nu mai recunosti pe nimeni in jurul tau , esti practic o leguma ! Nu-i mai bine sa-i incurci pe cei din jurul tau vreo 10 ani , sa te stearga cineva la cur in toata aceasta perioada ? Noroc ca la noi , in mai toate spitalele din Romania se practica eutnasierea . Intri relativ sanatos si iesi cu picioarele in fata!

+7 (11 voturi)
Radu Mircea
23.01.2019, 17:52:11

# Catalin Sturza Amarnica viata mai duceti dom' Sturza , de trebuie sa asteptati la simbria popicilor cei hapsini .... De ce n-o spuneti p'aia dreapta , ca singurii care pierd in afacerile astea de '' morala crestina '' sunt tocmai popicii . S-o luam pe rind : Avortul este o crima pentru buzunarul '' moral '' al popicului . Dintr-o data pierde mai mult decit taxa neagra a botezului . Pierde un potential sponsor pe viata si dupa moarte prin simplul act al inspaimintarii micutei fiinte cu inecu' . Sinuciderea asistata iarasi este o uriasa pierdere fiindca dobitocii aia de au scris terfeloagele sfinte le-au taiat macaroana slujirii sinucigasului la mormint , concomitent cu uriasa pierdere a numeroaselor parastase '' rinduite dupa inimioara lacoma a popicilor . Daca vointa testamentara este de neatacat in cazul tuturor aspectelor pamintesti , nu vad de ce pe viata testatorului se face stapin o alta entitate care reprezinta ( DELOC DEZINTERESAT ) o fantasma supranaturala caruia popicii i-au spus Dumnezeu . Oricit nu as fi eu de acord cu ce scrieti dvs. totusi nu va doresc un sfirsit agonizant , dureros , de nesuportat , povara '' morala '' a celor din jur nevoiti sa va sustina si mai ales sa va ingrijasca . Nu va doresc sa realizati cu ultima licarire de luciditate cit de buna ar fi fost o pilula mintuitoare in locul saltului peste geam salvator pentru toata lumea . V-am evitat in ultima vreme fiindca am observat ca prin comentariile mele va dublez traficul si va pun in pericolul vanitatii desarte , de a crede ca ati scrie ceva interesant . Sa vedem astazi se adevereste ??? Depasiti cele 10 - 15 comentarii obisnuite ???

+1 (11 voturi)
A(n)
23.01.2019, 16:39:26

Cătălin Sturza "a mers eutanasia prea departe?" Nu se poate raspunde fara o analiza generala. In primul rand medicina a mers prea departe tinand in viata artificial oameni la care le-a sunat ceasul demult. Recent a fost un scandal mediatic intre Papa si Ministerul Englez pentru cazul unui copil tinut in viata de aparate. Papa insista ca trebuie si medicii din Italia sa-l mai tina cativa ani. Aceste deviatii de comportament se regasesc si in cazul animalelor: animale care aveau soarta sa moara sunt obligate sa traiasca in general batrane, schilodite etc. Sustinandu-se ca asta e o mare fericire. Deci si mentinerea fortata in viata si curmarea vietii inainte de termen sunt pacate de crima. Si au sens doar din perspectiva crestina: se impiedica salvarea sufletului.

-3 (11 voturi)
GRIGORIU Grieg
23.01.2019, 18:00:26

Nu mi-e frica de moarte dar mi-e frica de suferinta pe care apropierea mortii o poate aduce. Cel putin asa cred in acest moment cand probabil mai am cca. 30 de ani de trait. De aceea ma simt oarecum reconfortat ca traiesc intr-o tara in care eutanasia este acum o optiune si probabil va fi si in viitor, cand nu voi mai putea avea o viata demna si lipsita de suferinte insuportabile, cand am facut ce am putut ca cei dragi sa se afle pe drumul lor, voi putea si eu sa dispar in neant. Nu stiu daca voi avea nevoie de medic, depinde de starea fizica si mentala in care voi fi. Probabil ca voi avea pentru ca nu am nici o intentie sa ma sinucid daca sint acceptabil fizic si psihic, tehnic stiu exact 2-3 metode sigure, lipsite de durere si accesibile, folosite si in clinicile unde se practica eutanasia (le-am aflat din curiozitate morbida). Nu cred ca ar trebui sa intervina religia sau considerennte de etica, este dreptul inalienabil al oricarei fiinte de a disparea din aceasta viata cand si cum doreste.

+8 (10 voturi)
Foghorn Leghorn
23.01.2019, 18:18:56

Olandezii cauta si ei o solutie pragmatica la problema imbatranirii populatiei ce afecteaza statele dezvoltate (costurile cu pensiile si asistenta medicala nu sunt sustenabile) si noi zicem ca nu e etic... Iar pe de alta parte, nu vrem migranti dar vrem sa colonizam planeta Marte. In final o sa primim probabil exact ceea ce meritam: un razboi mondial nou-nout. In timp de razboi, cine-si mai pune problema ce e etic sau moral? O concluzie, chiar in tema: dracu' ne-a pus?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările