Societate

articolul anterior articolul urmator

Moartea la reducere

11
13 Jun 2013 10:10:31
Lacrima Andreica

România kafkiană loveşte din nou. De astă-dată pe unde radio. Ca de sărbătoarea Înălţării Dommului, dincolo de urările trăznite pe care le auzi prin troleibuze cum ar fi: ”Să te înalţi”, îmi fu dat să aud că şi Moartea îmi face reducere!

În sfârşit e vară şi pe cerul de afară. De săptămâni bune duc dorul soarelui şi al cafele savurate dimineaţa pe terasă în admiraţia rozelor care îmi înseninează grădina. Cam ofilite şi pleoştite ele, rozele în perioada asta, după atâtea ploi, şi cam fără parfum, dar, e bine că sunt.  Îmi iau cafeaua, dau mai tare radioul şi încerc să citesc. Nu, nu presa, ci cartea de dimineaţă. De astă-dată, mă binedispune în lectură sfântul Baudolino şi ale sale peripeţii italieneşti.

 Din radio iese o muzică alertă, vocea anunţă tot felul, apoi un gingle şi încă un cântec. Baudolino construieşte Lodi într-o tavernă şi vinde unui pelerin nişte balegă de capră pe post de relicve ale Sfântului Baudolino. În taverna lui Baudolino e agitaţie, vin, distracţie de Ev Mediu într-un peisaj italian bucolic. Brusc din aparatul de radio ţâşnesc armonii cam prea vesele în comparaţie cu cât de lugubru e efectul sonor asociat.  Sunetele se zbenguie în urechile mele rupte din frecvenţa cărţii. O voce ca de copil anunţă:  ”Firma X vă oferă servicii funerare de calitate, complete, la orice oră. Ne găsiţi pe strada...”, cafeaua devine brusc solidă pe traiectoria ei spre stomac.  ”Pentru ascultătorii noştri oferim reducere de 10%”.  Şi nu, nu ascultam Radio Cimitir, ci un radio comercial în toată regula.

Fi-v-ar reclamele de dimineaţă să vă fie! 

Adăugată colecţiei ”Poveşti pentru Facebook”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Cristopher Voiosu
13.06.2013, 12:12:12

noi ducem mortu cu tot comfortu...

+1 (1 vot)
Lacrima Andreica
13.06.2013, 13:01:41

:))))) Asta mai lipsea pe radio! Si oferta de servicii de inviere, daca tot eram la Inaltare! :))))

0 (2 voturi)
lizolt
13.06.2013, 12:59:25

Lacrima draga ,pai cine te pune sa-ti savurezi cafeaua de dimineata in acompaniament de unde radio ?E ca si cum ti-ai strica momentul punand telecomanda pe Antena 3 si ai da peste Dana Grecu ! Ai atatea oportunitati care sa-ti incante simturile si sa sporeasca aroma cafelei ...Eu mi-o beau pe terasa din fata casei ,avand o priveliste minunata ,anume parca pentru ilustratele de vacanta : in fatà , gradina ce-ti incanta ochiul ,punandu-ti la incercare privirea ,care nu stie daca sa ramana agatata pe tufa de strelitia, de un galben total , facand concurenta tufelor de trandafiri de un rosu aprins ,alb imacuat , grena intens sau roz diafan ,sau sa se mute putin mai sus pe verdele crud al padurii de brazi de la marginea gradinii . Iar fondul sonor ,ales cu grija pe server, cu unduirea lina si catifelata a vocii Anei Gabriel ,Joe Dassin ,Celine Dion sau Enya , intrerupt doar din cand in cand de ciripitul pasarelelor gurese, batandu-se pe mancarea din coliviile agatate prin livada ,carora le raspunde din casa perusul meu foarte sociabil si iubaret .(o poate confirma Dika, jack -ruselul meu ,care se agita degeaba in jurul coliviei ,incercand sa -i prinda ciocul lui indraznet ). Toate astea ma incarca cu o stare de bucurie pe care ,oricat s-ar stradui postacii de pe forum ,nu mi-o pot strica .Este modul meu de a-mi incepe o zi din viata ,asa cum imi place , microcosmosul ales de mine ,independent de cel decis de o societate care-ti invadeaza arealul . Iti doresc o zi frumoasa cu ganduri asemenea !

+1 (3 voturi)
Lacrima Andreica
13.06.2013, 13:02:19

Macar asa sa imi iau si eu portia de informatii! Si le-am primit... si inca cum!

+1 (1 vot)
radu bradeanu
13.06.2013, 15:07:45

Asa da ,o tu fericit traitor la curte ce te legeni in placutul alint al intimitatii.Altii (eu) incearca macar sa imite ast comfort cu un balcon si o bucatarie plina de flori,cu cuiburi de pasarele ascunse in spatele aparateler de aer conditionat dintr-un... bloc.Cu muzica e usor de aranjat desigur,chiar daca ascult radio,exista si posturi care dau aproape numai muzicasi putina reclama si gargara(inutila dealtfel).Multumesc soartei ca am capacitatea sa nu bag in seama reclamele a.i. dupa atatia ani de exercitiu practic sa nu le mai aud de facto.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)