Modelul rusesc sau cine scoate artileria grea împotriva jurnaliştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
jurnalist

În România, cenzurarea jurnaliştilor se face şi cu instituţiile statului. Fiscul a fost folosit ani de zile de PSD împotriva redacţiilor incisive fără mari resurse.

Acum intervine Justiţia cu artileria grea: parchetul antimafia. E un pretext pentru punerea la colţ a ziariştilor independenţi şi de intimidare generală a presei autohtone, care oricum se află într-o suferinţă prelungită.

Sunt atacuri concentrice împotriva jurnaliştilor independenţi, care descoperă vulnerabilităţile politicienilor şi magistraţilor de la vârful justiţiei, sunt şi acţiuni de intimidare în care e folosit întreg arsenalul împrumutat de la servicii secrete: fotografii sau înregistrări video cu viaţa privată sau profesională a celor care deranjează apar brusc în presă, exact în momentul în care e nevoie ca anumite informaţii să fie discreditate şi anumite persoane să fie decredibilizate.

Funcţionează un mecanism bine pus la punct în care apar intenţii de şantaj, telefoane de la cunoscuţi suspuşi în care eşti întrebat în ce clasă e copilul tău, fotografii în care eşti expus, informaţii la limita falsului, sfaturi intempestive de la cine nu te aştepţi, o încrengătură de acţiuni prin care jurnalistul este îndemnat să o lase mai moale cu ceea ce vrea să scoată la iveală.

Când niciuna dintre pârghiile acestui mecanism nu funcţionează intră în scenă interlopul, care comandă acţiuni fizice violente împotriva celor care scriu ce nu trebuie să afle lumea. La sfârşitul lunii mai a fost trimis în judecată Lucian Boncu fiindcă a ordonat asasinarea lui Dragoş Boţa, editorul şef al Pressalert.ro, care a scris despre implicarea lui într-o reţea de trafic de cocaină. 

Deschiderea recentului dosar de la DIICOT a avut loc în urma plângerii primarului PSD al secotrului 4, Daniel Băluţă, care a fost acuzat de Newsweek.ro într-un articol preluat şi de Libertatea că vrea să dirijeze o licitaţie de aproape 6 milioane de euro spre o companie preferată.

Semnatarii articolelor şi şefii celor două publicaţii au fost chemaţi la DIICOT, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru audieri într-un dosar în care primarul PSD i-a acuzat pe jurnalişti de constituire a unui grup infracţional organizat şi de şantaj.

În războiul mai mare din care face parte acest episod, oamenii influenţi din politică şi afaceri vor să demonstreze că ei pot controla totul şi cine îndrăzneşte să iasă din rând va fi târât în procese nesfârşite, discreditat şi mânjit de norori. De aceea dosarul de la parchetul antimafia împotriva jurnaliştilor a fost însoţit în mass-media de imagini culese în timp, împotriva unora dintre ei. 

Au apărut, astfel, în mai multe locuri, inclusiv la Antena 3, fotografii de acum un an în care Cătălin Tolontan împreună cu Mirela Neag, cunoscuţii jurnalişti de investigaţii de la Libertatea, discutau cu unul din personajele articolelor lor. Sunt acţiuni de filaj făcute în mod profesionist pentru a le arăta, că ar putea avea şi alte imagini, pe care nu le-ar vrea publice. 

Recentul Raport al Departamentului de stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România menţionează cazul filajului jurnaliştilor şi magistraţilor de anul trecut împotriva lui Alex Costache, de la TVR, Cosmin Savu de la Pro TV şi a magistraţilor, Horaţiu Radu şi Răzvan Păştilă.

Cei patru au fost fotografiaţi şi filmaţi întreaga seară în cadrul unei operaţiuni care a fost executată, de profesionişti coordonaţi de un fost ofiţer al Serviului Român de Informaţii, iar apoi  montajul a fost preluat de Evenimentul Zilei, condus de Dan Andronic şi de Gândul, controlat de familia lui Radu Budeanu, ambii condamnaţi penal. 

Cei care fac astfel de filaje nu prea sunt deranjaţi de Justiţie, cu toate că scopurile acestor acţiuni sunt clare şi sunt folosite tot site-uri media pentru diseminarea lor. 

Dincolo de jurnaliştii care încearcă să scoată la iveală adevărul, există şi cealaltă parte, întunecată, a presei autohtone, care foloseşte şantajul, adevărul pe jumătate, dezinformarea, fie în sens propagandistic, fie la comanda propriilor patroni, în scopuri murdare. Jurnalismul românesc s-a transformat demult într-un câmp de luptă unde se bat oameni politici, interlopi, companii mari şi penali influenţi. Adevărul e de multe ori călcat în picioare şi greu de găsit într-un peisaj poluat de informaţii contradictorii, conspiraţii şi minciuni de toate felurile, ca şi cum modelul rusesc ar putea să funcţioneze şi aici fără probleme.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite