Monica Pop, cel mai longeviv manager de spital, acuzată de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, este ţinta unei anchete a autorităţilor sanitare. Miercuri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost sesizate mai multe nereguli privind contractele de închiriere între spital şi societăţi comerciale.

Necazurile par să se ţină scai în ultima vreme de medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, şi unul dintre cei mai longevivi directori de spital din sistemul public. 

Miercuri, Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut cunoscute rezultatele inspecţiei de acum o lună a Corpului de Control la această instituţie publică, din care rezultă mai multe nereguli referitoare la felul în care spitalul a încheiat unele contracte cu societăţi comerciale. 

Un singur contract, două forme

Potrivit unui comunicat al MS, inspectorii au descoperit că pentru închirierea unui spaţiu destinat unui bufet din incinta instituţiei sanitare publice nu există aprobarea Consiliului de Administraţie (CA) a DSP Bucureşti, caietul de sarcini sau aprobarea Ministerului, aşa cum cere legea în vigoare. (HG 517/1991). 

„În ceea ce priveşte acest contract, Corpul de Control a identificat două forme ale acestuia: una bătută la maşină, alta scrisă pe un calculator, care diferă una de cealaltă“, se mai spune în comunicat. 

Astfel, din forma scrisă pe calculator lipseşte articolul prin care se interzicea subînchirierea spaţiului respectiv. Lipsa acestui articol în a doua formă a contractului a dus, mai spun inspectorii, la o subînchiriere a spaţiului respectiv către o altă societate. 

Ba, mai mult decât atât, spun inspectorii Corpului de Control, în perioada 2007-2011, managerul spitalului, Monica Pop, a fost angajatul acelei societăţi, fapt incompatibil cu funcţia deţinută. 

Sunt ultimul om asupra căruia să planeze un lucru necinstit, poate singurul om din sistem. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie

O altă neregulă identificată este, potrivit aceleiaşi surse, închirierea unui spaţiu pentru un atelier de reparaţii de ochelari pentru care nu există la dosar aprobarea MS şi a CA. „Iniţial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercială în 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. În 2009, spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a aceloraşi asociaţi“, se mai spune în comunicatul MS. 

Servicii care nu au fost executate

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii mai notează în raport că Spitalul de Oftalmologie a închiriat un spaţiu pentru înfiinţarea unei farmacii în 1993, însă nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale. 

„Astfel, documentul prevede ca societatea să efectueze o serie de reparaţii în spital, dar nu se poate demonstra respectarea acestor obligaţii. Spitalul nu a putut furniza documente, iar reparaţiile nu sunt trecute în evidenţa contabilă”, se mai spune în comunicat. Potrivit aceleiaşi surse, raportul va fi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1„pentru a fi analizate posibile fapte de natură penală”.

„Vreau să văd raportul în detaliu“

Managerul Monica Pop a declarat pentru „Adevărul“ că a aflat din presă de existenţa unor nereguli la contractele spitalului. 

„Vreau să văd raportul în detaliu. Mi se părea normal să-l primesc de la Minister, însă nu mi-au trimis nimic de o lună. Pot să vă spun că toate contractele au fost făcute cu licitaţie, încheiate de Silvia Dinu, cu prelungire, conform legii. La acea vreme, clădirea era proprietatea primăriei“, a declarat managerul. 

Monica Pop a adăugat că îi este greu să creadă că este ceva în neregulă cu acele contracte, însă a admis că fiind încheiate acum mulţi ani este posibil ca anumite documente să fie rătăcite prin arhive. „Contractul îl face consilierul juridic, eu sunt medic. Nu pot să cred că este ceva necinstit acolo. Sunt sigură că s-au făcut presiuni şi că este vorba despre o răzbunare, pentru că acum o lună când inspectorii au plecat de la noi declaraţiile verbale erau destul de cum trebuie“. 

Întrebată dacă vede vreo incompatibilitate între faptul că era în acelaşi timp şi managerul spitalului, dar şi angajata unei firme care a închiriat spaţiul în spital, aceasta a răspuns: „Nu, pentru că la acea vreme nu era legea asta. Am hotărâre de la ANI din 2011 cum că nu există niciun fel de incompatibilitate. Acum, văd că a devenit o problemă“.

   

Cine e Monica Pop

Potrivit CV-ului, Monica Pop lucrează în Spitalul de Oftalmologie din 1983, încă de când era medic rezident. A ajuns medic oftalmolog în 1992, iar din 1993 este director al spitalului. În 1999, şi-a obţinut doctoratul, iar din 2008 este profesor universitar la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti. În septembrie 2013, Monica Pop a fost acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese în materie penală. 

Potrivit ANI, în calitate de manager, aceasta ar fi încheiat între 2010-2013 mai multe contracte de asistenţă juridică în instanţă a intereselor spitalului cu două cabinete de avocatură, însă a folosit aceiaşi reprezentanţi legali în procese civile ale căror părţi erau spitalul şi Monica Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite