Morţii. Domnul Patriarh. Crin. Speranţa. Demonii.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În clipele în care vă scriu aceste rânduri, îmi este teamă de România. Noaptea de duminică mi-am înecat-o în lacrimi. Ca mulţi dintre voi. Şi n-a mai ajutat că-s jurnalist. Nici că moartea mi-a rămas doar ca un cuvânt aruncat aiurea pe bucăţile de hârtie cu sumare, lângă bătăi cu alexandre stan sau bişniţăreli cu mariani oprişani.

Nici că tragedia nu era a mea. N-a mai ajutat nimic. Şi parcă toate tragediile lumii se instalaseră definitiv în inima mea, la ordinul unui demon inventat de naiba ştie cine. Şi parcă toate chingile care strâng blestemele omenirii se legaseră de mintea mea, la comanda aceluiaşi demon neştiut de nimeni.

Din texte telegrafice aflam doar despre morţi, răniţi, cu nume de cifre, înşirate ca pe un front de păgâni. Şi nu se ştia, şi nici nu mai conta că literele se schimbaseră în numere, după o logică dată peste cap de tragedie. Descrisă rece, tot telegrafic, ca una naţională.

Salvatorii, ai lor, erau eroii noştri. Mobilizaţi, tot ca pe front, în câteva secunde, în care lumea asta se confunda perfect cu cealaltă. Cealaltă despre care învăţăm din scripturi că morţii devin vii. Tablou pictat de acelaşi demon neştiut de nimeni, ce purta acum straile unui artist nebun. Iar numele erau tot cifre, mereu altele. Lipite de etichetele doar cu morţi şi cu vii.

O agitaţie palidă s-a aşezat peste România. Declaraţii, toate oficiale, toate întârziate, toate încurcate. Domnii de la Externe s-au bâlbâit cu-n ”se pare că sunt victime”. Asta după ce prima reacţie a ministrului Corlăţean, venită la două ore! de la tragedie, s-a rezumat la o remarcă stupidă despre un campionat de fotbal cu subalternii lui. Aceiaşi subalterni care s-au bâlbâit răstit şi în telefoane, supăraţi că sutele de oameni disperaţi vor să afle ceva, orice, despre Muntenegru şi acea tragedie. Dar domnul Corlăţean e mulţumit. El şi-a făcut datoria.

În Muntenegru, nu mai conta cuvântul oficial. Vicepreşedintele Parlamentului lor se zbătea printre stânci pentru vieţile răniţilor noştri. Toate trupurile românilor din autocar i-au trecut prin mâini. O tragedie pe care o va trăi şi retrăi la infinit, de acum. Miniştrii lor erau în spital, lângă paturile bolnavilor noştri.

În România, domnul Antonescu ne transmitea comod dintr-un fotoliu ce speră el. Şi nu ce face el. Şi spera ca morţii şi răniţii României să fie ”transportaţi cu grijă la spitalele din Muntenegru”. Cuvinte parcă desprinse din somnul fără sfârşit al domnului Crin.

Şi tot în România, domnul Patriarh Daniel, întâiul creştin al ţării, împărţea distincţii pentru un alt mare creştin-războinic, Gigi Becali. Pentru o slujbă îngălbenită în zeci de mii de galbeni, primiţi de la puşcăriaş pentru o biserică, domnul Patriarh a amânat cu o zi cuvintele de îndurerare pentru sufletele răpuse de suferinţa din Muntenegru.

Pictura demonului neştiut de nimeni s-a desprins acum definitiv Muntenegru. Şi s-a mutat la noi. Cu morţi şi cu răniţi.

În clipele în care vă scriu aceste rânduri, mă gândesc dacă mai are rost să mă întreb ce altă tragedie va urma?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite