Moş Crăciun ne aduce lista de medicamente compensate!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă aduc o veste minunată, arătând ca în astfel de momente atât autorităţile cât şi industria producătoare de medicamente înţeleg să-şi dea mâna şi să dea dovadă de grijă faţă de pacienţi.

În sfântă zi de duminică, dorind să nu întârzie măcar o singură zi cu anunţarea evenimentului, Ministrul Sănătăţii ne-a vestit că a fost finalizat procesul de elaborare a noii liste de medicamente compensate. Contrar obiceiului, nu cei care au primit cadoul, ci chiar Moşu’, cu barba sa lungă şi dalbă, a fost cel care a spus snoave şi poveşti.

Am ascultat pe nerăsuflate povestea cu „efectuarea unei evaluări economice, realizându-se analize de impact bugetar" şi pe cea cu „elaborarea după o metodologie de evaluare agreată la nivel internaţional”!  Moşu' a fost de-a dreptul uimit de inocenţa ascultătorilor văzând că spusele lui au fost luate de bune! (Nu-i vorbă, anterior MS s-a asigurat să reglementeze secretizarea documentelor premergătoare de tot felul. Nu de alta, dar poate unii chiar vor avea inconştienţa de a cere analiza impactului bugetar menţionat – că tot existau voci care avansau sume de 4-5 ori mai mari!)

Pentru că se apropie Crăciunul trebuie să apreciem generozitatea „cadoului”: cele 100 – 150 de milioane de euro care urmează a fi cheltuite în plus vor fi oferite integral, gratuit, de industria farma, suma urmând a fi acoperită integral prin taxa de clawback! Cel puţin aşa ne spune Moş Jenel, pardon, Moş Crăciun, iar noi, deoarece credem în poveşti, ne bucuram din tot sufletul! Uneori poveştile chiar se adeveresc!

Industria farma nu comentează, fiind plecată în vacanţă (nici gând, au stat cu ochii pe MS ca pe butelie, existenţa lor fiind grav afectată de ezitările autorităţilor) şi aşteaptă ca sacii să fie mutaţi din sania Moşului în căruţa producătorilor. Apoi or mai povesti şi ei câte ceva!

Despre preţuri umflate, conflicte de interese, manevre politice, protocoale, lipsuri materiale şi liste de aşteptare, dar şi alte poveşti adevărate, mai greu de digerat, vom vorbi însă doar după ce aburii euforiei vor fi trecut, odată cu Sărbătorile de Iarnă.

Deocamdată, sa ne bucuram, este vacanţă!

Sărbători Fericite şi La mulţi ani!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite