Societate

articolul anterior articolul urmator

„Moş Nicolae”

6
8 Dec 2021 15:29:43
Gheorghe Falcă

Fii bun cu cei de lângă tine, la fel cum Sfântul Nicolae este bun cu tine! Sub acest îndemn pornim la începutul lui decembrie în luna sărbătorilor şi a darurilor, dar mai presus de toate pornim în luna în care credinţa, speranţa şi iubirea faţă de cei de lângă noi ar trebui să ne fie călăuzitoare.

Începem, în fiecare an sărbătorile de iarnă cu Sfântul Nicolae şi le încheiem în ianuarie cu Boboteaza. Aşadar, avem o lună de zile pentru a ne fi mai buni, mai aproape de cei care au cu adevărat nevoie de ajutor şi, poate nu cel puţin important, mai înţelegători unii cu alţii.

Primul gând în luna decembrie a acestui an este cel al speranţei. Sfârşitul de an ne îndeamnă întotdeauna să ne facem o retrospectivă şi o analiză a ultimelor douăsprezece luni, dar ne dă şi speranţa unui nou început şi a unui viitor mai luminos. Am amintit la început de Sfântul Nicolae şi poate nu întâmplător în el regăsim speranţa pentru noi toţi, Sfântul Nicolae fiind deopotrivă alături de copii, de cei greu încercaţi şi de cei fără de speranţă. În fiecare casă, la început de decembrie apare acest licăr al speranţei care ne dă putere să mergem mai departe. „Să cerem harul speranţei, care reînsufleţeşte credinţa şi reaprinde iubirea, pentru că de speranţă sunt însetate astăzi pustiurile lumii”, a transmis Papa Francisc în Ajun de Sfântul Nicolae. Ce am putea oare să oferim mai mult în această lună decembrie decât tocmai această speranţă şi un dram de credinţă?

Sărbătoarea Sfântului Nicolae ne deschide sufletele pentru a primi credinţa. În aceste vremuri atât de tulburi şi complicate, credinţa este cea care ne ajută să păşim înainte, să căutăm soluţii şi să vedem dincolo de ziua de astăzi. Şi pentru că totul începe cu noi, aceste momente sunt cum nu se putea mai potrivite pentru a le oferi lecţii şi exemple de viaţă copiilor noştri. Astăzi îi putem învăţa responsabilitatea, îi putem învăţa ce înseamnă empatia şi grija faţă de cei de lângă noi şi îi putem implica în acţiuni prin care dăruind celorlalţi ne câştigăm linişte sufletească, speranţa şi credinţa.

Bucuria darurilor poate fi cel mai bun moment să le vorbim copiilor despre puterea de a face bine şi să îi educăm pentru a deveni adulţi responsabili cu empatie şi dăruire în societate. Dezideratul nostru de a fi fericiţi nu se poate atinge decât prin deschiderea sufletului către cei aflaţi în necaz, iar pandemia ne-a arătat tuturor că doar fiind alături de cei de lângă noi, gândindu-ne la binele tuturor, nu doar al nostru, putem să ne revenim. Am primit în ultimii doi ani lecţii de viaţă, am văzut oameni de lângă noi care s-au stins, am văzut familii dărâmate, dar am văzut şi solidaritate, empatie şi credinţă. Am fost actorii unei altfel de realităţi, viaţa ne-a fost schimbată, dar astăzi putem vorbi de un viitor mai bun doar prin responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Aveţi speranţă, credinţi şi responsabilitate! Pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei de lângă voi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Arion
8.12.2021, 19:01:14

Gheorghe, Ai platit un scriitor de discursuri degeaba. Astfel de articol se prezinta ajun sau in ziua evenimentului. Dupa eveniment nu mai are niciun rost.

-21 (27 voturi)
Paun Al
8.12.2021, 19:32:25

La noi in Ardeal ce scrieti dv aici, se cheama vorbe de claca. Dv ati tot fost si sunteti la putere, politician de lux acum, si nu vorbe de claca despre despre Mos Nicolae asteapta cei care v-au dat puterea, si va platesc regeste, ci sa rezolvati si problemele grave ale copiilor romani, daca tot pretindeti ca va pasa. -"Copiii din România sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul UE. 41,5% dintre ei sunt în acest pericol, raportat la media europeană de 24,2%, arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). -18% din copiii români se culcă flămânzi și 5% sunt supuşi abuzurilor fizice în şcoli: Studiu Salvaţi Copiii -Analfabetismul funcțional din România depășește 50% și aceasta nu este cea mai mare problemă a sistemului educațional din România – cercetătorul Dacian Dolean -Cele mai multe mame minore, cea mai mare rata de abandon scolar, in top la abandonul copiilor.. traficul de carne vie.. in UE si lista poate continua.. Lasati-l pe Mos Nicolae. Faceti ceva pentru copiii napastuiti ai Romaniei, daca va pasa cu adevarat de ei..

+3 (5 voturi)
Iulian Arion
8.12.2021, 20:11:37

"Bucuria darurilor poate fi cel mai bun moment să le vorbim copiilor despre puterea de a face bine şi să îi educăm pentru a deveni adulţi responsabili cu empatie şi dăruire în societate." Nu doar sa vorbiti. Sa vada copiii cum va manifestati empatia si daruirea in societate.

-23 (25 voturi)
Iulian Arion
8.12.2021, 20:20:49

Gheorghe, Tu chiar nu citesti articolele scrise de speach writer pe care-l platesti, este?

-23 (23 voturi)
Utilizator Adevărul
8.12.2021, 20:46:45

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările