MS: Peste 50 de medicamente noi, pe lista de compensate şi gratuite, de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de medicamente au fost incluse de la începutul anului pe lista de compensate şi gratuite, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii, precizând ca majoritatea medicamentelor sunt pentru tratarea epilepsiei, cancerului, bolilor endocrine, leucemiei, diabetului zaharat, hepatitei cu virus B.

Pacienţii cu afecţiuni oncologice, cei care suferă de hipertensiune pulmonară, sepsis sever, arterită ideopatică juvenilă, tuberculoză şi hepatită vor avea la dispoziţie 14 molecule şi combinaţii de substanţe inovative pentru asigurarea tratamentului necesar.

Cele 14 medicamente au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite, după ce Executivul a aprobat recent, Hotărârea de Guvern care modifică şi completează Hotărârea Guvernului 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătatese.

Astfel, prin actul normativ adoptat se introduc noi medicamente pentru tratamentul pacienţilor incluşi în Programul naţional de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum); a celor incluşi în Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, afecţiunea Hipertensiune pulmonară (Macitentanum şi Riociguat), tratamentul copiilor care suferă de artrită idiopatică juvenilă (Tacilizumabum şi Adalimumab), cât şi în Programul naţional de boli transmisibile B. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoză (Bedaquilinum – medicament orfan) sau Combinaţii(Ombitasvirum+Paritaprevirum+Ritonavirum), Dasabuvirum.

Cele 14 molecule noi se adaugă celor 40 care au fost incluse pe lista de compensate şi gratuite, în ultimul an, pentru tratarea epilepsiei, cancerului, bolilor endocrine, leucemiei, bolilor neurologice degenerative, afecţiunilor cardiovasculare, diabetului zaharat, bolilor inflamatorii reumatice cronice, hepatitei cu virus B, HIV/SIDA. În prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului analizează alte dosare pentru includerea unor medicamente pe lista de gratuite şi compensate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite