Societate

articolul anterior articolul urmator

Muncitorii sezonieri, ţiganii şi România bunului simţ

45
9 Apr 2020 19:54:53
Marius Tudor
Muncitori sezonieri FOTO Mediafax
Muncitori sezonieri FOTO Mediafax

Mii de oameni, lipiţi unii de alţii, se înghesuie prin aeroporturi să plece să lucreze pământul străinilor. În lipsa unei forme de susţinere financiară, fără un viitor demn şi sigur, nemulţumiţi de nepotismul şi corupţia din instituţii, românii îşi fac valiza şi aleg, din nou, drumul străinătăţii.

Pe cei care o să vă grăbiţi să îi judecaţi, vă îndemn să nu o faceţi. Numai ei ştiu cât le plânge sufletul, cât de tare îi doare depărtare de familiile lor. Dacă le-ar fi bine nu ar mai pleca. Vă rog să fiţi oameni!

În aşteptarea lor, străinii se bucură şi parcă ne zâmbesc mârşav. Ştiu că au forţă de muncă, la preţ de nimic, să producă mâncare pentru ei, şi la preţuri de o să ne doară mintea, pentru noi. Căci trecea ea şi criza şi la cât de nepregătiţi ne cred unii, o să ne bată altă criză, alimentară, la uşă. Nu-i problemă, nu vă lăsăm, ar spune ei. Suntem noi, italienii, germanii, aici şi pentru voi. Doar că între timp am învăţat vorba voastră românească “frate-frate, dar brânza e pe bani.” Avem cămara plină, ne-au umplut-o românaşii voştri. N-au costat mult, maxim 1000 pe lună. Din ăştia le-am luat 300 la chirie, 100 pe utilităţi, de 200 şi-au mai luat şi ei de-ale gurii, două-trei pachete de ţigări, au mai trimis pe-acasă, la părinţi, copii, şi uite aşa române, îţi dau mâncare scumpă, produsă la preţ de nimic de ai tăi. Te exploatez de nu te vezi şi tu îmi mai spui şi „Mulţumesc!” Mai mult, pentru că atât te duce capul, îţi dai făină şi cereale la export, în timp ce ai tăi se bat prin magazine să le cumpere.

Prin ţară, alţi români îşi fac publică, pe Facebook, suferinţa. Nu au ce mânca şi urlă, de pe acoperişul casei, să îi audă cineva. Nu-i aude decât poliţia, care îşi trimite personalul la faţa locului. Poliţiştii nu vin singuri, au după ei soldaţi şi jandarmi, pentru că, în mintea lor tembelă ( a unora), nebunul şi foame lui ameninţă stabilitate economică şi liniştea ţării. După ce dau nebunul jos de pe casă, îi trântesc o amendă babană şi îi mai servesc amărâtului doi pumni în faţă şi un şut în fund. Alt domn, cu grade, se juca cu pumnii în faţa unui tânăr şi sprinta după altul, prin Bucureşti, deranjat că au ieşit din casă după ora 22. Aplică legea, dar nu cu pumnul, fă-i dosar penal şi du-l acasă. Ia exemplu de la alţi colegi de-ai tăi, care nu au apucături de Bruce Lee, dar care sunt oameni şi care în loc de bătaie, ajută oamenii să-şi completeze declaraţiile.

O altă faţă a monedei ne arată că unii dintre medici îşi neglijează părinţii, fraţii şi copii pentru a salva vieţi, unii chiar îşi pierd viaţa, în ţară şi în afara ei, iar câţiva demisionează de teama îmbolnăvirii şi din lipsă de echipamente de protecţie. Se cumpără măşti de la o firmă specializată în comerţul cu băuturi alcoolice sau de la două firme de birotică cu aceeaşi acţionari, prin cumpărare directă, unii oameni politici se urcă cu bocancii pe tragedia unui popor pentru o brumă de capital electoral, de imagine, iar o bătrânică donează opt lei din pensia ei spitalului din Focşani, în timp ce alta e amendată cu 1000 de lei pentru 10 minute de întârziere, după ora 13, la cumpărături. Milioane stau în casă de zile bune, alţii o ard pe grătare cu prietenii sau se îmbulzesc prin hale, pieţe sau târguri.

Altă parte a României dă vina pe nişte ţigani pentru răspândirea virusului şi portretizează o întreagă comunitatea de romi, ca ţap ispăşitor. O mică paranteză. Atenţie, am zis ţigan, nu rom. Ţigan poate fi oricine fără pic de caracter şi bun simţ, poate fi şi românul, ungurul, turcul, germanul, care sparge seminţe la colţul străzii şi poartă ochelari de soare noaptea. Ţigan este poliţistul pensionar internat la Gerota, care a minţit că a fost plecat din ţară şi infectase 30 de persoane. Ţigan e Flutur care s-a trecut medic pe lista pentru testare a Spitalului Judeţean Suceava. Orice scursură, orice lepră, poate fi ţigan, dar nu rom. Rom sunt eu, cu tradiţia, cultura, limba mea. Romi suntem noi, cei care am reuşit să ne aliniem cerinţelor societăţii moderne în care trăim.  Romii sunt şi acei romi săraci, care se bat în tihnă cu greutăţile vieţii, care nu dau în cap, care nu fură, chiar dacă nu au ce pune pe masă. Merg şi muncesc cu ziua. Adună, de prin gunoaie, fier vechi şi bidoane pe care le duc la centre de colectare pentru 10 lei la zi. Cu 10 lei îşi cumpără 5 kg de cartofi şi pâine să le ajungă doua zile. Bine, asta înainte de criză. Acum, unde să mai meargă, sunt în izolare, o respectă. Romii mai puţin norocoşi au noroc cu solidaritatea dintre noi ceilalţi. Mulţi romi buni duc mâncare şi apă romilor care nu au. Cu noi ce aveţi? Etnicizarea unui virus e o prostie şi nu ne face bine. Din păcate, ieri, de ziua internaţională a romilor, acelaşi lucru, dar foarte inteligent nuanţat în declaraţiile lor, l-au făcut atât preşedintele cât şi prim-ministrul ţării. Aceasta a fot înţelegerea mea, se prea poate să greşesc.

O mare parte a României nu mai pune preţ pe bunul simţ, pe responsabilitate şi respect, pe cultură, pe artă. România vinde prostie la pachet şi vinde bine de tot. La televizor se promovează haremul prin emisiunile de profil, se promovează dobitocia, brutalitatea, comportamentul de om prost şi fără bun simţ. Pe reţele de socializare şi mai ales prin live-urile Facebook, lumea se înjură, se etalează opulenţa de prost gust, incultura. O Românie în care cei care gândesc sunt prost văzuţi.

România de altă dată este azi în moarte clinică şi nu dă semne că îşi revine. Acesta este rezultatul anilor în care resursa umană ajunsă la cârma României nu a avut, în cele mai multe cazuri, calitate intelectuală şi nici morală. A tratat cu sictir bunăstarea ţării. S-a concentrat doar pe bunăstarea unora. Acesta este şi rezultatul nepăsării celor cu mai multă minte dintre noi.

Situaţia se poate redresa şi nu e târziu deloc să începem. O mobilizare urgentă a resurselor şi a capacităţilor noastre intelectuale poate ajuta statul să depăşească greutăţile cu care se confruntă în plină pandemie, poate redresa ţara. După pandemie, lumea va fi alta. Vor supravieţui cei mai bine pregătiţi, cei mai slabi vor fi puşi să tragă la jug. Acum este momentul şi contextul potrivit. E nevoie de o revoluţie intelectuală. România poate, România are cu ce şi trebuie să facă ce trebuie.

Fiţi buni, nu vă costă nimic!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

microtron
9.04.2020, 20:09:25

=============================== /ORGANIGRAMA LUI marius tiganul/ =============================== || || ----------------------------------- S-A INTAMPLAT CEVA? ------------------------------------- || || --------------------------------------------------------------------------- E VINA ROMANILOR CARE DE FAPT SUNT TIGANI! -----------------------------------------------------------------------------

-7 (15 voturi)
Matei Basarab
9.04.2020, 20:24:05

Nene Marius pupa-te singur! In fund!

0 (16 voturi)
gigione delaDJ
9.04.2020, 20:29:27

Băi ăștia care l înjurați, ați avut răbdare să citiți ce a scris omu? Este totul corect de la cap la coada. Felicitări domnule! Așa e in tot ce ați zis.

-5 (19 voturi)
Un Domn Oarecare
9.04.2020, 20:23:51

Ar fi un moment bun ca forta de munca sa se intoarca la pamanturile romanesti. In criza asta ies la suprafata si bubele vestului, dar nu-s asa puroiate cum vreti Dvs. sa para ca sunt. Calculul simplist cu mia de euro si cheltuielile aferente nu tine seama de serviciile din vest, respectul fata de cetatean la care inca tanjim. Si putem dezvolta subiectul. In ceea ce priveste tiganii (termenul rom /rrom ar trebui interzis prin lege!) nu pot fi de acord cu Dvs. Zilele astea vedem clar inferioritatea acestei rase @speta Tandarei. Da, suna grotesc dar asta-i adevarul. Nazistii au incercat sa-i extermineze, comunistii sa-i educe cu forta. Acum nu se mai face nimic pentru ei. Nu s-a reusit nici o solutie. Fireste ca vina e a noastra, i-am adus pe post de sclavi...acum 150-200 ani nu-i primeam decat la marginea satului pe un camp pustiu si nu le dadeam nici un drept. E o carte interesanta a unui soldat neamt din 1mul razboi mondial detasat la Fetesti. Printre altele surprinde si discriminarea tiganilor. In lipsa de altceva, vorba proverbului "iti place munca cum ii place tiganului bataia". Unica solutie e aplicarea legii, mai cu bunul simt, mai cu "pulanu' " si poate ca minunata cultura tiganeasca (care o fi aia?!) pe care o evocati ar putea fi modelata dupa regulile sociale moderne. Sa nu uitam ca dupa revolutie tiganii au distrus prin furt, profitand de un stat roman slabit, tot sistemul de irigatii din Romania si l-au dat la fer vechi ! Romania nu e in moarte clinica! Romania e vie, are institutii din ce in ce mai puternice, care-ti permit si dumitale domnule tigan sa fi europarlamentar, dar nu va va permite niciodata un stat in stat cum vreti voi tiganii sa aveti.

+4 (12 voturi)
AdrianGrecu
9.04.2020, 20:33:06

excelent scris articolul, felicitari domnule Marius Tudor. cu toata empatia nu prea pot sa-mi imaginez viata nuantata pe care o zugraviti, dar va spun din proprie experienta ca sunt unii OAMENI pe care nu-i vede nimeni si carora ar trebui sa li se ridice statui, daca nu chiar facute filme documentare. In tinerete am facut o scoala de arta la sculptura. Mi-a placut lemnul. Dar de unde sa iei scule?Am cautat prin magazine, am comandat de pe internet, am mai imprumutat de la prieteni, cu unicul rezultat de a-mi umple magazia cu fier vechi. Pana mi-a fost recomandat un rom cum spuneti dvs, de fapt o intreaga familie undeva pe langa Galati care se ocupau cu fier. Atat. Fier, cuvant mare ca Siberia. Fara sa fiu convins prea mult de rezultat dar maniac fiind la vremea aceea pe cioplit, am luat un tren spre Galati (eu locuind in Pitesti) sa-i gasesc pe oamenii aia sa-mi faca dalti. I-am gasit dupa vreo doua zile printr-un sat in care iti era frica sa intri. Toata lumea m-a indrumat sa ma duc la "tiganii aia",ca fac orice, si aripa de Dacie din ciocan si tabla. Mi-am cumparat 12 dalti (le avea deja facute), atat mi-au ajuns banii.Vreau sa spun ca dupa 25 de ani inca le mai am. Inca tin, nu stiu din ce otel au fost facute, nici n-au "sarit"nici nu s-au indoit. Si proba am facut-o pe un stalp de curent de lemn, in hohotele copiilor. In concluzie, daca o sa-l mai vad pe "tiganul ala "care mi le-a facut, am sa-i sarut mana la propriu. Si nu glumesc. lumea poate spune ca nu-i mare lucru, dar intreaba pe unul care ciopleste de cativa ani cate seturi de dalti a schimbat sau a avut. e putin spus, dar o sa-l respect toata viata pe nea Trica al lui Plesoi.

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările