Munţii Cindrelului, Lotrului şi Făgăraş au un singur refugiu funcţional!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actuală în munţii care „brăzdează” judeţul este funcţional doar refugiul de la Călţun. Consiliul Judeţean a iniţiat un proiect prin care vrea ca munţii Cindrelului, Lotrului şi Făgăraş să fie împânziţi cu refugii pentru turişti.

O statistică făcută de către cei de la Consiliul Judeţean şi la care au fost consultaţi în mare măsură şi cei de la Serviciul Salvamont Sibiu, a scos la iveală faptul că zona de creastă a munţilor Cindrel, Lotrului şi Făgăraş nu dispune de suficiente refugii care să asigure turismul montan în condiţii de siguranţă. Pentru a depăşi pe viitor acest „handicap”, concluzia studiului prins în masterplanul pentru turism al judeţului Sibiu, este aceea că pentru a se putea asigura o distanţă de circa 6 ore de marş între refugii este necesară reabilitarea unui număr de 3 refugii existente şi construirea a 6 refugii noi. Consiliul Judeţean a stabilit deja că vor fi elaborate imediat trei studii de fezabilitate pentru reabilitarea refugiilor montane existente şi şase studii de fezabilitate pentru contruirea unor noi refugii montane. „Finanţarea pentru aceste studii de fezabilitate este asigurată de Consiliul Judeţean şi are o valoare de 17.324 lei” se arată în masterplanul pentru turism al judeţului. „Aceste şase refugii sunt ca obiective de realizat şi se vor realiza. Depinde doar de finanţarea pe care o vom primi. Am depus şi la Ministerul Turismului o cerere măcar pentru finanţarea proiectelor tehnice. Acum aşteptăm“, a declarat Adrian David, şef Serviciu Salvamont Sibiu. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun însă că forul acesta va finanţa el aceste lucrări dacă nu alocă Guvernul fonduri şi se încearcă şi o atragere de investiţii de la Uniunea Europeană, lucrările urmând să înceapă cel mai devreme spre finele anului în curs.

Unul funcţional, două abandonate
Singurul loc de adăpost al turiştilor care efectuează drumeţii montane în judeţ, este refugiul Călţun. Reprezentantul Salvamont Sibiu, Adrian David spune că şi acesta va fi modernizat. „Între acestea şase este inclus şi refugiul Călţun, singurul funcţional în acest moment, refugiu pe care dorim să-l reabilităm” a punctat acesta. În judeţ mai sunt amenajate două refugii, dar ele nu mai pot fi utilizate. Refugiul Cânaia situat în munţii Cindrel este într-o stare deplorabilă şi necesită reparaţii de 50.000 de lei, iar refugiul Iezer din munţii Cindrel are nevoie de modernizări urgente în valoare de 20.000 de lei.

Finanţare de sute de mii de lei
Consiliul Judeţean vrea ca noile refugii să fie amplasate la Fântânele în munţii Cindrel, la Prejba, Buceciu, Ştefleşti, toate trei în munţii Lotrului, pe Chica Fedeleşului şi marginea laclului Avrigului, în munţii Făgăraş. Finanţarea necesară pentru amenajarea acestor refugii este de aproximativ  280.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite