Societate

articolul anterior articolul urmator

Ne vaccinăm împotriva COVID-19, dar ce facem contra ştirilor false?

24
24 Mar 2021 07:47:02
Alina Gorghiu
FOTO Shutterstocl
FOTO Shutterstocl

Din nefericire, suntem ţara în care devine instant viral un clip cu o doamnă fără mască, care dansează energic pe piesa „Another Brick in the Wall“ a trupei Pink Floyd, la un protest „jos botniţa!“.

Săptămâna trecută, am văzut proteste la Bucureşti, la Kassel, la Londra, la Helsinki şi în multe alte oraşe europene, am văzut cum s-au născut, inclusiv aici în România, profeţi ai medicinii alternative, am văzut cum se încearcă subminarea încrederii în capacitatea statelor de a gestiona pandemia; lozinca „fără botniţă“ este la ordinea zilei! Există câteva mituri care sunt vehiculate în spaţiul online şi care tot alimentează reticenţa populaţiei faţă de măsurile impuse de autorităţi.

Hai să începem cu mitul testării în masă! De la implementarea strategiei pentru testare în masă, Slovacia a ajuns în punctul de a avea cea mai mare rată a mortalităţii COVID-19 din lume – o medie de 17,82 decese raportate la un milion de locuitori. Însă, iniţiativa slovacă a fost preluată de conspiraţioniştii de pe reţelele de socializare pentru „a dovedi“ cum restricţiile de circulaţie nu sunt, în realitate, necesare, ci numai un mijloc ocult de a controla populaţia. Rezultatele imediate ale programului slovac, deşi încurajatoare, au fost rapid invalidate din cauza incapacităţii de a menţine ritmul de testare.

În România încă persistă conspiraţia paturilor de la terapie intensivă. Deşi am întâmpinat criza pandemică nepregătiţi cu locurile disponibile la ATI, acum avem 1428 (1339 avizate si 89 suplimentare). Obiectivul guvernului este să ajungem la 1600. Săptămâna trecută, numărului paturilor ATI s-au adăugat încă 190. Însă fenomenul ştirilor false a luat cu asalt declaraţiile ministrului Sănătăţii şi al prim-ministrului şi a pus sub semnul întrebării numărul actual de paturi disponibile la ATI. În Timişoara, spre exemplu, se zvonea că paturile ATI dispar peste noapte, când, de fapt, începând exact cu 18 martie, şase paturi noi au intrat în funcţiune la Spitalul Municipal.

Epidemia ştirilor false distrage atenţia românilor de la rezultatele, cu greu obţinute, de către autorităţi în lupta împotriva coronavirusului. Se derulează studii pentru identificarea de spitale noi care să se alăture celor existente în lupta anti-COVID-19, se asigură toate stocurile necesare, împreună cu echipamente de protecţie, există un plan clar pentru detaşarea personalului medical în situaţii de urgenţă, precum şi asigurarea unui transfer rapid al pacienţilor, utilizând avioane SMURD, elicopterele Ministerului de Interne, la fel ca anul trecut.

La nivelul Uniunii Europene, ne confruntăm cu altă controversă, cea a vaccinul rusesc Sputnik V. Între toate disputele de ordin geopolitic şi presiunea cu care se confruntă sistemele medicale din toată Europa Centrală şi de Est, România a ales cea mai sănătoasă poziţionare – vom aştepta decizia Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) în privinţa vaccinului Sputnik V. Se estimează că România va primi aproximativ 6 milioane de doze de vaccin în martie şi aprilie prin intermediul Comisiei Europene, deci nu avem nevoie de alţi furnizori de vaccin. Campania de vaccinare din ţara noastră şi-a atins până acum toate obiectivele. Nu există vreo conspiraţie, cum ar sugera unii internauţi, împotriva sau pentru vaccinul Sputnik V. Ci numai o analiză atentă a datelor pe care le avem la dispoziţie. Răspunsul diferă de la ţară la ţară.

Mediul online, infodemic prin excelenţă, are un fel aparte de a distorsiona şi a falsifica date cu scopul de a crea senzaţionalul; din păcate, unul care nu aduce nimic bun pentru oameni. Efectul imediat al acestui fenomen este întârzierea procesului de imunizare a populaţiei şi, pe termen lung, erodarea încrederii societăţii în stat; consecinţe cu care ne vom confrunta mult timp după încetarea crizei COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Utilizator Adevărul
24.03.2021, 08:44:30

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
24.03.2021, 08:48:40

Comentariu considerat abuziv.

Pop Max
24.03.2021, 09:06:01

Cînd mincinoșii patologici și javrele politice se lamentează pe tema „știrilor false”, cineva le-o va da, inevitabil, peste bot. În cazul ăsta, mă ofer eu, cu niște informații publice: 19 martie 2020, Ziarul Financiar: peste 1.300 de paturi de ATI complet echipate. Dorel Săndesc: „Avem 2.643 de paturi de terapie intensivă funcţionale dintre care mai mult de jumătate sunt dotate cu ventilatoare şi alte echipemente specifice. 1.292 de paturi nu au aparate de ventilaţie mecanică” 21 noiembrie 2020, Digi24: „Din aprilie și până acum, sau din martie și până acum - mai exact, am dublat numărul de paturi de la ATI. Atenție, am dublat numărul de paturi de la ATI, pornind de la un număr deja destul de mare, în comparație cu alte sisteme sanitare din alte țări”, a spus Klaus Iohannis, după vizita la Institutul Clinic Fundeni. 24 martie 2021, Alina Gorghiu, luptînd de zor contra „știrilor false” și a „conspirațiilor” - Deşi am întâmpinat criza pandemică nepregătiţi cu locurile disponibile la ATI, acum avem 1428 (1339 avizate si 89 suplimentare). Obiectivul guvernului este să ajungem la 1600. Cine minte, d-nă Gorghiu? Cine răspîndește știri false și întreține conspirații? Acum înțelegeți de unde vine „erodarea încrederii societăţii în stat” și cine e responsabil pentru asta? V-am apreciat la începutul carierei dvs. politice ca fiind un vector al schimbării, un politician altfel, dar v-ați transformat în ceva mai odios decît vechea clasă politică.

-5 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
24.03.2021, 09:24:17

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Ternopol
24.03.2021, 09:48:55

In istorie, cei mai mari colportori de stiri false au fost bolsevicii. Neomarxistii, urmasii acestora, le duc mai departe mostenirea. Vezi si cazul CNN, numita si Comedy News Network. In general, politicienii sunt "responsabili" cu minciuna si coruptia in orice tara. Si atunci sa-i credem pe ei? Nu, nu suntem zombies.

-3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările