Ministerul Sănătăţii a început negocierile pe contractul colectiv de muncă al medicilor. Greva de avertisment în spitale rămâne luni, între 8.00 şi 10.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, între orele 8.00 şi 10.00, în timpul grevei de avertisment, vor fi asigurate o treime din serviciile medicale FOTO Arhivă
Luni, între orele 8.00 şi 10.00, în timpul grevei de avertisment, vor fi asigurate o treime din serviciile medicale FOTO Arhivă

În cadrul unei noi runde de discuţii dintre Federaţia Sanitas şi Eugen Nicolăescu, Ministerul Sănătăţii a demarat astăzi, 23 noiembrie, negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar.

După întâlnirea cu Federaţia Sanitas, secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, responsabil pentru relaţia cu sindicatele, a precizat faptul că MS a transmis invitaţii pentru confederaţiile îndreptăţite, conform Legii 62/2009, pentru a participa la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector în cursul zilei de luni, 25 noiembrie 2013.

Concomitent, MS continuă negocierile pe contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi, astfel încât, la 1 ianuarie 2014, să poată exista o formă legală de contract colectiv de muncă. „Se întâmplă acest lucru după aproape cinci ani, perioadă în care n-a mai existat contract colectiv de muncă la nivel de sector“, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax.

Greva rămâne programată luni

Luni dimineaţă, între orele 8.00 şi 10.00 va fi declarată grevă de avertisment, confirmă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. În acest interval, vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Personalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat acesta.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă, într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii“.

Dacă în zilele următoare nu se vor găsi soluţii scrise pentru revendicările medicilor, aceştia vor intra în grevă generală la 28 noiembrie.


Citeşte şi:

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

Peste 5.000 de angajaţi din Sănătate anunţă că vor mărşălui sâmbătă în Capitală. Medic: „Nu se mai poate aşa!“

Personalul medical continuă seria de proteste cu un miting sâmbătă, în Capitală, începând cu ora 11.00, la care şi-au anunţat participarea în jur de 3.000 de sindicalişti de la Sanitas, precum şi medici din toate judeţele, psihologi, farmacişti şi alţi angajaţi din sistem. În ultimii şase ani, nu mai puţin de 64.000 de cadre medicale au părăsit România, 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali.

Zi decisivă pentru sănătate. Rezidenţii vor primi burse, discuţiile pe tema salarizării medicilor, amânate. Până atunci, protestele vor continua

Reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate s-au întâlnit marţi la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a discuta despre revendicările cadrelor medicale, care sunt de luni în grevă japoneză. Dacă pentru rezidenţi s-a găsit ca soluţie suplimentarea veniturilor cu o serie de burse, pe tema salarizării medicilor discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare. Până atunci protestele cadrelor sanitare continuă.

Ministrul Sănătăţii: Pachetul de servicii care va fi introdus din 2014 aşteaptă avizul Comisiei Europene

Comisia Europeană urmează să dea avizul pe pachetul de servicii care va fi introdus din 2014, după care documentul va fi supus adoptării. Parchetul minimal urmează să fie finanţat exclusiv de la bugetul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite