UPDATE Negocieri între Sanitas şi ministrul Finanţelor Publice. Leonard Bărăscu: „Nu vom demara proteste!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii SANITAS ar putea recurge la grevă dacă nu sunt mulţumiţi de soluţiile ministerelor FOTO Adevărul
Liderii SANITAS ar putea recurge la grevă dacă nu sunt mulţumiţi de soluţiile ministerelor FOTO Adevărul

Liderii Sanitas se vor întâlni în cursul zilei de miercuri cu ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, pentru a discuta despre majorarea salariilor asistenţilor medicali cu un procent de 10%. Aceştia vor stabili în urma negocierilor dacă vor iniţia sau nu proteste în sistemul de sănătate.

UPDATE „Nu vom face acţiuni de protest. Dorim o creştere pentru fiecare membru din sistemul sanitar începând cu luna decembrie. Nu suntem foarte mulţumiţi de negocieri, dar e totuşi ceva. Însă, dacă nu se vor ţine de cuvânt vom ieşi în stradă”, a explicat Leonard Bărăscu, preşedintele sindicatului Sanitas.

„A venit o ofertă din partea Ministerului de Finanţe, să crească salariile în baza grilei de salarizare şi să aducă modificări unei legi. Am purtat ieri negocieri cu ministerul Muncii dar şi cu ministerul Finanţelor. Este foarte posibil să renunţăm la grevă, deja şi-au făcut lecţiile. Pe noi ne-au convins oficialii, rămâne de văzut dacă vor reuşi să îi convingă şi pe colegii noştri”, a declarat pentru adevarul.ro Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

„Dacă nu ne convine, ieşim în stradă”, a continuat acesta, adăugând că Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 1.670 de posturi. Concret, miercuri are loc Consiliul Naţional al sindicatului Sanitas, întâlnire în urma căreia va fi stabilit un calendar al protestelor în cazul în care oficialii şi sindicaliştii nu ajung la nicio înţelegere.

Revendicările sindicaliştilor

Lista de revendicări se referă la eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, precum şi la creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum 10% până la sfârşitul acestui an. Sindicaliştii mai cer deblocarea posturilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale.

„Federaţia Sanitas din România a decis să suspende acţiunile de protest până la data de 15 septembrie 2014, pentru a da posibilitatea reprezentanţilor Guvernului României de a soluţiona revendicările noastre. Constatăm, însă, că la apropierea termenului de soluţionare a acestor revendicări niciuna dintre solicitările noastre nu a fost finalizată, ci, dimpotrivă, s-au înmulţit cazurile de neacordare a tichetelor de masă şi chiar diminuarea ori anularea unor sporuri existente”, se arată în comunicat.

Aproximativ 100 de membri ai Federaţiei Sanitas din România au pichetat, pe parcursul lunii iunie, sediul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii.

Protestele erau programate până pe 4 iulie

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au început în 23 iunie protestele pentru a cere creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială şi un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar. 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat duminică că în zilele de 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie urmau pichete de protest la Ministerul Sănătăţii, iar în zile de 26 iunie şi 2 iulie - la Ministerul Muncii. În timp ce pe 27 iunie şi 3, 4 iulie urmau să aibă loc mitinguri la Ministerul Finanţelor

Liderul Federaţiei Sanitas a precizat, în prima zi de proteste, că s-a ajuns la această situaţie întrucât revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate, de cinci ani nu s-au mai găsit soluţii pentru aceştia, iar în sănătate este un deficit enorm.

Referitor la creşterea de urgenţă a veniturilor personalului din sănătate cu cel puţin10%, sindicaliştii au solicitat ca această măsură să fie luată în special pentru cei cu venituri mici. Aceeaşi solicitare, de majorare salarială cu zece procente, s-a făcut şi pentru domeniul asistenţei sociale, unde sunt cele mai mici salarii.
 
Marius Sepi mai arăta că pentru asistenţa socială s-a solicitat Ministerului Muncii să transmită o circulară către preşedinţii de consilii judeţene, pentru ca acestea, în cel mult o săptămână, să transmită salarizarea din asistenţă socială, pentru ca Ministerul de Finanţe să vadă câte persoane ar trebui să beneficieze de majorare şi care este impactul bugetar.

Revendicările cadrelor medicale din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat în noiembrie 2013 la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate.

Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului.

Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi. La începutul acestui an, guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa sub 3.000 de lei.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Pe aceeaşi temă:

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite