Societate

articolul anterior articolul urmator

Nelu Tătaru: Danemarca are 72% rată de vaccinare şi se teme că românii şi bulgarii ar putea să întreţină pandemia

3
21 Sep 2021 16:51:16
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Fostul ministru al sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seara, la Digi24, că restricţiile pentru România nu vor întârzia să apară, asta pentru că statele UE cu rate de imunizare care depăşesc 70%, precum Danemarca, sunt îngrijorate că românii şi bulgarii  ar putea să întreţină în continuare pandemia, din cauza procentului mic de oameni vaccinaţi.

„Numărăm paturile, dar fără să facem nimic să nu umplem aceste paturi. Numărul de cazuri exact nu-l ştie nimeni, avem faptul că testările se pot face şi acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme şi mai uşoare de boală, iar unii nu le mai declară. Avem şi în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranţa celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală,", a declarat Nelu Tătaru. 

Întrebat dacă în prezent suntem, de fapt, la 10.000 de cazuri, Tătaru a răspuns: „Nu ştiu dacă suntem la 10.000, dar nu suntem nici la 4.000".
 
„Încă jucăm după regulile de anul trecut, dar uităm vaccinul. La începutul verii trecute număram lunile şi întrebam când apare vaccinul. La începutul anului trebuia să respectăm rândul la vaccinare. N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Multi dintre cetăţenii noştri aleg să treacă prin boală", a mai precizat fostul ministru al Sănătăţii. 
 

Statele UE sunt îngrijorate de rata mică de vaccinare din unele ţări ale blocului comunitar

Nelu Tătaru vorbeşte de ţările cu o rată mare de vaccinare, precum Danemarca, care se tem că românii şi bulgarii ar putea întreţine pandemia din cauza numărului mic de persoane imunizate anti-COVID.

„State europene, prin introducerea unor restricţii, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în acestem momente mergem pe aceleaşi discuţii antivaccinare, bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie, dar în acelaşi timp nu luăm în calcul că avem un corp medical care este în această situaţie de doi ani de zile. Spuneam că în 2022 va fi un an de ieşire din pandemie, ca abia în 2023 să trăim normal", a declarat Tătaru, la Digi24.
 
Întrebat dacă există posibilitatea ca ţările care au rată de vaccinare de 80%, Portugalia, Spania să scape de pandemie şi România să o aibă în continuare, acesta a răspuns: "Vedeam un studiu din Danemarca, ţară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, şi îşi făceau griji de ceilalţi comunitari, românii şi bulgarii, care ar putea să întreţină această pandemie. Sunt discuţii şi sunt studii pe care fiecare stat şi le face, dar restricţiile nu vor întârzia să apară".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
21.09.2021, 17:31:00

Daca s-au vaccinat de ce se mai tem, nu sunt protejati? Sau vaccinurile sunt degeaba? Daca sunt degeaba, atunci de ce s-au mai vaccinat? Pe deasupra, daca nu cred in protectia oferita de vaccin de ce vor sa se vaccineze si ceilalti? Cu ce scop?

-9 (11 voturi)
dumitru bogdan
21.09.2021, 17:58:28

Un nou motiv de vaccinare. Rușinea de danezi.

-9 (11 voturi)
Kelemen Jakob
27.09.2021, 21:43:42

Mah chiar nu stiam de ce nu dorm danezii noaptea. De grija romanilor.

Modifică Setările