Nelu Tătaru, despre propunerea ca  Ministerul Sănătăţii să preia coordonarea medicală a spitalelor: Să avem o coordonare medicală centralizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, susţine că, deocamdată, nu trebuie să renunţăm la purtarea măştii
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, susţine că, deocamdată, nu trebuie să renunţăm la purtarea măştii

Abia atunci când nu vom mai avea în România focare de COVID-19 se va reevalua obligativitatea purtării măştii în interior, a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a mai precizat şi că vrea să preia coordonarea medicală a spitalelor.

Când nu vom mai avea focare, atunci ne vom gândi să scoatem măştile, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, aflat într-o vizită la spitalul nou din Mioveni. 

Oficialul a mai spus că, până atunci, măştile rămân obligatorii în spaţii închise. 

Totodată, după 15 iunie, se va face şi o reevaluare a ridicării izolării la domiciliu pentru persoanele care vin în România din alte ţări. În acest moment, durata izolării la domiciliu este de 14 zile. 

Întrebat dacă din punctul său de vedere elevii ar putea renunţa la mască în timpul examenului de Bacalaureat, Nelu Tătatu a spus că Ministerul Educaţiei va decide, dar că în ordinul comun deja publicat există clar stipulate excepţiile de la regulă, iar elevii nu se află printre aceste categorii exceptate. 

Tătaru a mai spus că DSP-urile sunt cele care vor decide redeschiderea spitalelor non-Covid şi vor stabili noile reguli după care acestea vor funcţiona. 

Preluarea spitalelor

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că intenţionează preluarea coordonării medicale a spitalelor, aşa cum a fost pe durata stării de urgenţă, pentru a avea ”o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă”. Din punct de vedere financiar, potrivit ministrului, unităţile medicale ar urma să depină în continuare de autorităţile locale. Tătaru explică faptul că, pe durata pandemiei, s-a dovedit eficienţa măsurii ca spitalele să fie coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

„Să preia coordonarea strict medicală. Subordonarea ordonatorilor de credite rămâne autorităţilor locale. Condiţia este ca noi să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată pentru a putea desfăşura o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că, pe durata pandemiei, s-a dovedit eficienţa măsurii ca spitalele să fie coordonate de către Ministerul Sănătăţii. „Dacă în această pandemie nu aveam coordonarea, nu puteam, oricât aş fi mers eu pe fiecare spital, să aduc modificări acelui management şi gândiţi-vă că au fost focare importante”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri seară, la B1 TV, că liberalii iau în calcul modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, act normativ despre care actualul ministru susţine că a cunoscut o mie de modificări.

El a afirmat că unele spitale importante, aflate în coordonarea autorităţilor locale, ar putea trece în cea a MS.

Pe durata stării de urgenţă, prin decretul prezidenţial, coordonarea spitalelor a trecut în la Ministerul Sănătăţii, ceea ce a permis instalarea unor manageri militari la anumite spitale, sau înlocuirea unor directori a căror activitate a fost considerată nesatisfăcătoare.

Guvernul ar fi vrut ca situaţia să fie în vigoare şi pe durata stării de alertă, dar PSD a criticat vehement această decizie, acuzând numiri politice.

Parlamentul, la încuviinţarea stării de alertă, a trecut din nou spitalele în subordinea autorităţilor locale, unii manageri, schimbaţi de Nelu Tătaru, fiind înlocuiţi din funcţie de către preşedinţii de Consilii Judeţene conduse de PSD. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite