Nelu Tătaru, despre scenariul unui lockdown: „Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, FOTO Arhivă
Nelu Tătaru, FOTO Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri seară, că nu se impune carantină decât în zonele unde transmiterea este accentuată şi unde alte măsuri nu au dat rezultate. În ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, Tătaru afirmă că nu s-a întrunit punctajul pentru carantinare.

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri seară, la B1 TV, despre un eventual lockdown şi a afirmat: ”Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune. Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că  transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele”. 

Ministrul a precizat că, deocamdată, în Bucureşti nu se impune carantinarea.

”O carantinare a unei localităţi implică  mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul. 

Acesta a explicat că în Capitală vor fi operaţionalizate mai multe paturi de ATI î următoarele zile: ”În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria”. 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, că nu s-a atins scorul, potrivit evaluării specialiştilor, care să impună carantinarea municipiului Bucureşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite