Nelu Tătaru: Suntem într-un val patru mult mai periculos decât valul trei şi doi la un loc. Medicii sunt disperaţi pentru că noi nu trebuia să fim aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tătaru a afirmat că atât el cât şi restul colegilor din comisiile de sănătate au primit sute de mesaje agresive de la „terţe persoane, terţe grupări din sfera civică” FOTO Inquam Photos
Tătaru a afirmat că atât el cât şi restul colegilor din comisiile de sănătate au primit sute de mesaje agresive de la „terţe persoane, terţe grupări din sfera civică” FOTO Inquam Photos

România se află într-un val patru mult mai periculos decât precedentele valuri la un loc, a declarat marţi fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, consilier onorific al premierului demis Florin Cîţu. El a afirmat că apelul făcut astăzi de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, în care li se cere oamenilor să aibă încredere în cadrele medicale şi să se vaccineze, vine deoarece „noi nu trebuia să fim aici”.

„Medicii sunt disperaţi pentru că noi nu trebuia să fim aici. Suntem într-un val patru mult mai periculos decât valul trei şi doi la un loc. Un val trei care a fost mai periculos decât valul doi. Cred că în condiţiile în care corpul medical a început să tresară, faptul că astăzi au ieşit şi au spus că nu mai pot trebuie să fie un semnal pentru noi toţi”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

Totodată, acesta a afirmat de asemenea referitor la la anunţul făcut de Ungaria că va prelua 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, că a purtat discuţii ăn acest sens cu medicii de la Timişoara şi că un astfeşl de demers permite ca în locul pacienţilor tranferaţi în străinătate se poate face loc pentru alţii deoarece „patologia COVID nu-ţi lasă loc de un transport foarte prelungit”.

 „Eu am avut discuţii în toată această perioadă cu colegii din... (că vorbesc din Iaşi, că vorbesc din Timişoara) referitor la transferul pacienţilor români în Ungaria. Discutam acum o săptămână sau două cu colegii de la Timişoara, cu domul profesor Oancea care îmi spunea de această idee, ca pacienţii din partea de vest a ţării să poată merge în Ungaria tocmai pentru a putea face loc în acele spitale ale noastre, din Timişoara, din Oradea, pentru ca pacienţii noştri din restul ţării care nu pot ajunge, ştiind că patologia COVID nu-ţi lasă loc de un transport foarte prelungit, pentru aceşti pacienţi cu necesar mare de oxigen. Cred că suntem într-un moment în care nu avem voie să nu mai credem că există aşa ceva”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii.

Tătaru a afirmat că atât el cât şi restul colegilor din comisiile de sănătate au primit sute de mesaje agresive de la „terţe persoane, terţe grupări din sfera civică” în care li se cerea să nu voteze certificatul verde şi li se reproşa că s-au vaccinat.

„Zilele acestea fiecare dintre noi, cel puţin din comisiile de sănătate primeam mesaje, sute de mesaje, să nu votăm certificatul verde, să nu votăm vaccinarea, uneori chiar mulţi îmi reprosau că nu vedem că sunteţi doar 25 sau 26 % vaccinaţi. Deja ni se cerea socoteala că suntem vaccinaţi.În condiţiile în care vedem că o mână de oameni care nu cred sunt mai agresivi decât mulţi care trec în continuare prin această pandemie”, a mai afirmat el.

Nelu Tătaru a afirmat că primul semn de bine va fi atunci când „nu vom mai vedea primul rând de ambulanţe, apoi nu vom mai vedea aglomerate secţiile de primire urgenţe, şi apoi nu vom mai vedea terapiile intensive şi decesele”. 

Nelu Tătaru: Nici în al 12 lea ceas nu încercăm să facem ceva

Tătaru a spus referitor la faptul că primim ajutoare externe că este o „reuşită”, în condiţiile în care vara aceasta noi „ne-am permis şi mai mult decât trebuia, dar nici în al 12 lea ceas nu încercăm să facem ceva”.

„Faptul că în acest moment apelăm la acest plan de protecţie european, la înţelegea colegilor noştri care trec şi ei prin aceiaşi situaţie, că vin 50 de concentatoare din Polonia, că avem primite ieri 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, că mai primim astăzi 12.000, că am primit 5.700 de doze de remdesivir, cred că am ajuns să facem un titlu de reuşită foarte mare că primim câte ceva în condiţiile în care în ţara noastă nu facem nimic să nu ajungă la situaţia în care suntem.

Avem o legislaţie, avem nişte condiţii în care trebuie să impunem anumite reguli, avem nişte organe care trebuie să verifice dacă aceste reguli sunt impuse şi dacă se respectă. O vară foarte fierbinte în care ne-am permis foarte multe, dar nu ne-am trezit la realitate nici cu acest val patru. Ne-am permis şi mai mult decât trebuia, nu am fost nici cumpătaţi, dar nici în al 12 lea ceas nu încercăm să facem ceva”, a mai spus el.

Întrebat cine ar trebui concret sa facă ceva, Tătaru a spus: „Aş fi foarte agresiv să spun că ar trebui ca organele de ordine să intre în tot ce înseamnă activitate economică, activitate culturală, nu. Eu am spus foarte clar, sunt anumite condiţii şi anumite reguli care trebuie respectate. Nu voi mai milita pentru închiderea unei economii pentru carantină, pentru închiderea şcolii. Voi milita pentru crearea unor condiţii sigure la locul de muncă, la teatru, la şcoală, la o întâlnire sportivă, dar acest lucru se poate face doar respectând anumite condiţii sunt vaccinat, am trecut prin boală sau mă testez frecvent”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite