Nevaccinaţii, victimele preferate ale gripei: cum ucid teoriile conspiraţioniste şi sistemul medical incompetent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa a început să facă ravagii printre români
Gripa a început să facă ravagii printre români

Încă trei persoane au murit de gripă în ultimele 24 de ore. Toate victimele erau nevaccinate, atrag atenţia specialiştii care susţin că sistemul medical incompetent şi teoriile conspiraţioniste cu privire la  efectele nocive ale vaccinurilor ucid tot mai mulţi români.

Ca soluţie la criză, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, promite că va obliga părinţii să se informeze în legătură cu importanţa vaccinării, iar cei care vor refuza să o facă vor fi amendaţi.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 22 în sezonul 2017-2018, iar numărul de îmbolnăviri raportate în săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie este 543, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cât despre răspândirea rujeolei, aceeaşi sursă arată că din septembrie 2016 şi până în prezent 37 de persoane au decedat din cauza epidemiei, numărul total de persoane afectate ajungând la 12.279. Practic, „în fiecare lună 20.000 de părinţi refuză să îşi vaccineze copiii. Nu vom lua copilul de mână de pe stradă să-l vaccinăm, dar pe părinte putem să-l obligăm să se informeze, astfel încât să ştie toate consecinţele care decurg din faptul că nu vrea să-şi vaccineze copilul, participând la cursurile de informare şi sancţionându-l dacă nu participă", a declarat, luni, Pintea, făcând referire la Legea Vaccinării, care urmează a fi votată în Senat.

Preşedinta Asociaţiei „Mame pentru Mame“, Ana Măiţă, spune că refuzul românilor de a-şi vaccina micuţii are cauze multiple. „Anumite grupuri informale au preluat din Occident cu mare succes, din păcate, discursul antivaccinist. Ori românii au o mare apetenţă pentru teorii conspiraţioniste şi tot felul de bazaconii. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare că cetăţenii nu au încredere în sistemul nostru medical, ceea ce este cumva de înţeles. De altfel, criza vaccinurilor este numai unul dintre eşecurile care a alimentat această lipsă de neîncredere în ultimii 20 de ani. Avem, de pildă, vaccinuri care se regăsesc în planul naţional de imunizare încă din 2014, dar care au fost bugetate de Ministerul Sănătăţii abia de anul trecut. Trecem prin cea mai grea epidemie de rujeolă din ultimii ani, iar problema cu gripa este iarăşi foarte gravă. Dacă ministerul nu va lua măsuri urgent, atât în materie de conştientizare a gravităţii problemei cât şi de aprovizionare cu vaccinuri, bolile se vor răspândi“, a afirmat Măiţă.

Rolul medicului, preluat de site-uri dubioase

La rândul său, preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, reclamă că rolul medicului ca principală sursă de informaţii şi expertiză a fost preluat „de tot felul de site-uri dubioase sau de oameni care practică medicina alternative - chestiuni ce sunt fără nicio legitimitate ştiinţifică. Ministerul Sănătăţii  şi al Educaţiei ar fi trebuit să conlucreze la o campanie mai agresivă cu privire la gravitatea acestui fenomen. Când spun agresiv, mă refer la faptul că populaţia trebuie să înţeleagă că prin refuzarea vaccinurilor nu doar că restrânge dreptul la sănătate al copilului lor, dar atentează şi la sănătatea publică. Să nu uităm că rujeola şi gripa sunt boli cu un grad de transmisibilitate foarte mare“, a subliniat medicul. „Este necesar ca statul român să îşi asume o Lege a Vaccinării care să garanteze pentru sănătatea pacienţilor şi să îşi asume că va fi precaut în cazul în care un anumit vaccin, în nişte circumstanţe speciale, ar putea să aibă efecte adverse. Altfel, acei părinţi sceptici nu îşi vor schimba niciodată poziţia vizavi de necesitatea vaccinării“, atrage atenţia şi preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Sociologul Barbu Mateescu spune că o altă mare problemă a statului român este că nu deţine infrastructura necesară în vederea facilitării informării corespunzătoare despre vaccinare. „Mă refer în special la mediul rural (o populaţie semnificativă din punct de vedere procentual - peste 40%), unde nu este suficient personal medical care să adreseze această problemă cetăţenilor vulnerabili. Desigur că putem vorbi şi de motive de natură religioasă pentru care oamenii refuză vaccinarea, însă acestea se aplică mai degrabă în cazuri particulare“, a explicat sociologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite