Societate

articolul anterior articolul urmator

Niciodată bănuita „actualitate“ a unui celebru poem eminescian

4
13 Mar 2020 07:06:40
Dinu Săraru

Vremea şi vremurile scot uneori din „uitare“ opere literare şi, în general, artistice, proiectându-le pe fundalul acestor vremuri şi iată, pe fundalul vremurilor de azi, cu o trimitere la evenimentele actualităţii, nu numai nebănuită, dar şi cu virtuţi de actualitate ce pot părea bizare, dar, mai ales, uneori, paradoxal profetice.

Într-una din serile trecute, o televiziune inspirată a difuzat un reportaj zguduitor însoţit ca fundal de acordurile unui vals cu accente funebre în muzicalitatea lui sfâşietoare. Era un reportaj înfăţişând Veneţia de astăzi, a cărei poezie a fost tragic cotropită de flagelul care bântuie şi continuă să ameninţe întreaga Europă şi lume şi care a şi întrerupt brusc carnavalul istoric ce dădea oraşului întreaga lui măreţie identitară.

Iată şi argumentul – pomenitului reportaj – ce m-a trimis la un celebru poem eminescian pe care vă invit să-l recitiţi astăzi, dincolo de conotaţiile istoriei literare, cu ochii înlăcrimaţi de vederea pustiului care îmbracă palatele şi turnurile şi podurile şi catedralele şi pieţele oraşului legendar Veneţia.

„Veneţia

S-a stins viaţa falnicei Veneţii,
N-auzi cântări, nu vezi lumini de baluri;
Pe scări de marmură, prin vechi portaluri,
Pătrunde luna, înălbind pereţii.

Okeanos se plânge pe canaluri...
El numa-n veci e-n floarea tinereţii,
Miresei dulci i-ar da suflarea vieţii,
Izbeşte-n ziduri vechi, sunând din valuri.

Ca-n ţintirim tăcere e-n cetate.
Preot rămas din a vechimii zile,
San Marc sinistru miezul nopţii bate.

Cu glas adânc, cu graiul de Sibile,
Rosteşte lin în clipe cadenţate:
«Nu-nvie morţii - e-n zadar, copile!»“

Mihai Eminescu

P.S. 1

„Eminescu. Opere.“ Vol I - ediţie îngrijită de D. Vatamaniuc, colecţia „Opere Fundamentale“, editura „Univers Enciclopedic“, Bucureşti, 1999.

P.S.2

A plecat pentru totdeauna un mare intelectual, un mare caracter, un patriot a cărui verticalitatea ne-a impus tuturor şi ne-a făcut să sperăm într-o lume mai bună, domnul profesor universitar doctor Lucian Bolcaş, căruia îi aduc şi aici omagiul meu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adrian Foangǎ
13.03.2020, 07:31:06

Bolcas "mare caracter"?! :))))

+2 (4 voturi)
Un cititor
13.03.2020, 08:12:41

Chiar ....eram pe cale sa apreciez !!! Nu intuiam finalul !!! Apologia unui ticalos PSD-ist !!! Nicio pierdere !!! Un toxic mai putin...... Tara mai are "valori" toxice !!! La ce ajuta ?!

+3 (3 voturi)
nae
13.03.2020, 10:07:47

Maestre, bre maestre, la începuturile democrației actuale am avut în dotare pe senatorul Dumitrașcu ; "o marevaloare" care s-a retras mai demult în anonimat . Un coleg senator îi făcea atunci lui Dumitrașcu următorul reproș : domnule coleg, în discursurile din senat dumneata decolezi ca o gazelă , dar aterizezi ca o... vacă ! Domnule scriitor, eu nu sunt nici senator nici scriitor , dar observ că reacțiile ( de până acum) la articolul dumitale se referă la cel de-al doilea P.S. nu la articolul propriu-zis, ceeace mie personal mi se pare semnificativ . Eu aștept cu interes un comentariu care să aprecieze și decolarea " ca o gazelă" , nu doar aterizarea !

+2 (2 voturi)
Herr Hoher
15.03.2020, 17:28:01

Pe cand haladuiam prin Romanike im amintesc ca se zicea: A decolat in tromba si a aterzat in trompa.

Modifică Setările