Societate

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Iorga văzut de Valeriu Râpeanu

5
11 Jun 2021 09:00:46
Dinu Săraru

Profesorul universitar doctor Valeriu Râpeanu este unanim recunoscut ca fiind cel mai important exeget şi editor al operei lui Nicolae Iorga, însoţind de fiecare dată reeditările cu un amplu aparat critic.

Iată de ce, la aniversarea a 150 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, l-am rugat pe prietenul meu aproape nonagenar, ca şi mine, Valeriu Râpeanu, să schiţeze un portret al marelui istoric.

Iată acest portret:

„Cel care a întruchipat în gradul cel mai înalt ideea de patriot, cel căruia - aşa cum s-a spus - nu-i putem afla nicio contradicţie în ceea ce priveşte istoria, prezentul şi viitorul ţării sale, cel care ne-a dat o perspectivă nemuritoare despre civilizaţia românească, cel ce n-a obosit să cerceteze istoria poporului român în legătură cu istoria celorlalte popoare, a fost asasinat cu sânge rece, cu bestialitate, la capătul uneia dintre cele mai murdare campanii de denigrare. El a fost ucis la capătul a luni de zile de pregătire a asasinatului, de care au ştiut şi autorităţile vremii până la cel mai înalt nivel, dar n-au făcut nimic pentru a împiedica această odioasă crimă.

Iorga a murit ca un erou şi s-a alăturat prin gestul său nemuritor celor pe care i-a nemurit în paginile sale.

Arareori gândirea, scrisul, fapta s-au împletit organic într-una şi o singură fiinţă numită Nicolae Iorga, pildă nemuritoare pentru toate generaţiile de români.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Cristian saileanu
11.06.2021, 10:49:20

Mare istoric, mizerabil om politic...

-3 (9 voturi)
Omul UnOm
11.06.2021, 15:16:15

Ai dreptate.Din pacate pentru el a vrut sa fie mai mult decat un istoric bun - a intrat in jocurile politice ale lui Carol al doilea. Rezultatul a fost insa ca a ramas doar un istoric bun si atat. Din orice alt punct de vedere, cariera si personalitatea lui lasa de dorit.

-4 (10 voturi)
Puls 2021
17.06.2021, 19:10:37

“Vrem Ardealul fără ardeleni”, e una din cugetările sale epice!

0 (2 voturi)
asasinul asasinat
11.06.2021, 21:02:57

Și-un prilej că am să mor Lângă o tufă de mohor, Lângă o tufă de stejar, Lângă domnul Căpitan! :)

-3 (7 voturi)
John Moga
17.06.2021, 11:33:11

Einstein:" Spiritele marete au intampinat intotdeauna o opozitie violenta de la mintile mediocre". (Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds). Si cand vorbim de minti mediocre nu putem spune ca Romania n-a cultivat dintotdeauna o rezerva nationala ca nu cumva s-o surprinda nepregatita vreun val de intelepciune si maretie in gandire.

Modifică Setările