„Nimeni nu ar trebui să aibă încredere în Wikipedia”, avertizează co-fondatorul acesteia, Larry Sanger. O discuţie despre „fake news”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
free enciclopedia

Larry Sanger, în vârstă de 53 de ani, a fondat enciclipedia online Wikipedia în anul 2001, alături de Jimmy Wales. „Nu mai putem avea încredere că Wikipedia este o sursă nepărtinitoare de informaţii, din moment ce redactorii ei elimină orice editări care ar oferi un punct de vedere echilibrat”, avertizează Sanger.

Co-fondatorul Wikipedia, Larry Sanger, susţine că enciclopedia virtuală a fost preluată de „voluntari” stângişti care elimină sursele care nu le confirmă agenda. Aceste surse sunt considerate, din oficiu, drept „fake news”, conform Daily Mail.

Sanger mai afirmă că redactorii stângişti nu le permit utilizatorilor Wikipedia să editeze paginile enciclopediei online. El dă ca exemplu în ceea ce priveşte abordarea părtinitoare a enciclopediei pagina dedicată lui Joe Biden. De pe această pagină a fost eliminată orice referinţă la scandalul laptopului fiului său, Hunter Biden, de anul trecut.

Sanger acuză că Wikipedia „şi-a trădat misiunea iniţială” şi că în prezent ea reflectă „viziunile establishmentului”, adică ale celor aflaţi la putere.

Scandalul nu este însă unul nou. În anul 2012, celebrul scriitor Philip Roth, câştigător al Premiului Nobel pentu Literatură, a încercat să editeze pagina de pe Wikipedia dedicată romanului său „Pata umană”, pagină care conţinea o serie de erori factuale. Însă redactorii paginii au refuzat să accepte editările făcute de Philip Roth, spunând că au nevoie de „o a doua sursă”. Sursa: BBC.

O mare parte din reputaţia Wikipedia se bazează ideea că informaţia publicată pe paginile ei este „liberă”, în sensul că oricine poate să intre şi să scrie articole sau să facă modificări. Ei bine, iată că această idee este doar un mit, iar enciclopedia nu este deloc una liberă, ci este profund părtinitoare – aşa cum arată co-fondatorul ei, Larry Sanger. Şi asta nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de cel puţin un deceniu.

Unii utopişti au venit chiar cu ideea: dar dacă am înlocui Parlamentul cu un sistem deschis şi liber, precum Wikipedia? Să punem legile pe Wikipedia, toată lumea intră şi le editează, dacă asta funcţionează pentru articole de popularizare, de ce nu ar funcţiona şi pentru sistemul legislativ? Ei bine, iată că această abordare nu funcţionează pentru articolele de popularizare, şi în spatele mitului se ascunde o formă drastică de control al informaţiei şi de cenzură. Şi e foarte bine că nu a încercat nimeni să pună în practică o asemenea idee pentru sistemul legislativ.

La un nivel mai profund, afirmaţiile lui Larry Sanger ne arată că mare parte din informaţia mainstream nu este deloc nepărtinitoare şi echidistantă, ci este profund părtinitoare şi circumscrisă unei anumite viziuni şi agende. Şi aici nu vorbim doar despre pagina dedicată lui Joe Biden. Ci vorbim şi despre articole despre ştiinţă, despre literatură, cultură, istorie sau despre orice alt domeniu. Dacă bias-ul redactorilor e reflectat în articolele despre politica şi cultura contemporane, cu siguranţă că se va reflecta în fiecare pagină şi material despre moştenirea culturală a omenirii.

Mai mult, în plină postmodernitate, care nu crede în realitate, ci în interpretare, şi care neagă ideea de factualitate, adică de adevăr, iată că vin unii şi se declară „arbitri ai adevărului.” O armată de fact checkers şi de redactori (inclusiv la Wikipedia) vin şi ne spun ce să credem, ne impun adevărul, sub pretextul că viziunea lor este echidistantă şi nepărtinitoare. Viziunea lor nu este deloc echidistantă, ne avertizează Larry Sanger. Ci este una profund înclinată spre stânga. „Fake news” este, în general, tot ceea ce nu se conformează cu agenda lor. Am scris pe larg despre astfel de procedee în serialul despre „Şcoala de Fake News”, aici şi aici.

Aşadar, încă o dată, să nu ne facem cultura generală de pe Wikipedia. Poate să pară o scurtătură tentantă să suplineşti biblioteca şi şcoala cu Google şi Wikipedia – însă, ca orice scurtătură, ea are riscurile ei. Pentru că, aşa cum arată Larry Sanger, pur şi simplu nu putem avea încredere în enciclipedii de tip Wikipedia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite