Societate

articolul anterior articolul urmator

Nu sunt un fan al primarului Ilie Bolojan. Iată şi câteva motive pentru asta!

19
12 Jan 2020 04:33:28
Mircea Morariu

Primarului municipiului Oradea, dl. Ilie Bolojan, nu i-au murit lăudătorii. Felul în care conduce domnia-sa treburile oraşului este aprobat, admirat, chiar adulat de o consistentă parte a electoratului.

E drept. Chiar şi suporterii actualului  primar, admit că domnia sa nu prea este un om al dialogului, că are în sânge şi în gene vocaţia autoritarismului, că e foarte puţin dispus să ţină seama de opiniile contrare. Toate astea i se iartă fiindcă, spre deosebire de alţi edili, i se întâmplă să mai şi facă. Atrăgând mai mult ca alţii fonduri europene. Dar şi punându-le cetăţenilor nenumărate biruri. Şi uite astfel oraşul (mă rog, oraşul sau primarul?) are parte de o foarte bună imagine la nivel naţional.  Se spune chiar că Oradea ar fi unul dintre cele mai occidentalizate oraşe din România, dacă nu cumva deţinătorul locului întâi pe ţară.

 Este de domeniul evidenţei că dl. Bolojan este mai apreciat de cei  din alte oraşe decât de locuitorii municipiului pe care îl păstoreşte de nici nu mai ţin minte câte mandate. Că randamentul funcţonal al mitului Bolojan e mai ridicat dincolo de fruntariile oraşului. Este la fel de sigur că d-lui Bolojan îi sunt tare pe plac şi laudele, şi omagiile şi că îi e tare drag să audă refrenul „aşa e cum aţi spus dumneavoastră”.  E mai mult ca sigur că dl. Bolojan  are deja în buzunar  şi un următor mandat, indiferent în câte tururi se vor desfăşura viitoarele alegeri locale şi de câţi contracandidaţi va avea parte. Organizaţia judeţeană a PSD e slabă, udemeriştii sunt în pierdere de viteză, cei de la USR Bihor nu au depăşit etapa de băieţi simpatici.

Dl. Ilie Bolojan beneficiază şi de o bună imagine în presa naţională, aşa că nu e de mirare că, în urmă cu câteva luni, un gazetar cu exigenţa, ferocitate şi câteodată şi luciditatea d-lui Cristian Tudor Popescu a scris negru pe alb că primarul oraşului Oradea ar fi fost numai bun de prim-ministru.  Ceva mai neclar îmi e doar când a fost ultima oară dl. Popescu în Oradea, când a văzut-o de facto şi nu doar graţie imaginilor  din mult lăudata dar şi controversata Piaţă a Unirii care ilustrează de câteva ori pe zi buletinul meteo la Televiziunea Digi 24. Imagini care mie mi se pare că mint poporul cu televizorul.  În plus, tare aş vrea ca scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu să nu se înşele aşa cum a făcut-o, de pildă, pe vremea când îi aducea elogii fostului primar al Timişoarei, dl. Gheorghe Ciuhandu,  astăzi client de bază al DNA. Tare mi-e teamă însă că dl. Popescu este predestinat să mai cadă o dată în greşeală.

În ceea ce mă priveşte, sunt mult mai rezervat decât dl. Popescu. Mai pe şleau spus mă nemulţumesc multe la primarul “nostru”. Îi reproşez autoritarismul invocat  mai sus, absenţa culturii dialogului, iluzia omniscienţei, faraonismul, tendinţele tot mai vizibile de mic Ceauşescu, faptul că în proiectele sale contează numai viitorul care, nu-i aşa?. pentru a fi luminos, frumos, grandios cere, pentru moment, un lung şir de sacrificii. Băneşti, morale, în privinţa confortului  zilnic al cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite.

 D-lui Bolojan i se pare că cetăţenii din Oradea ar fi obligaţi să îşi suspende prezentul pe altarul viitorimii. Cam tot la felul cum li se părea şi comuniştilor. Orădenii sunt tot mereu chemaţi să accepte inconveniente cu nemiluita în numele ideii că într-o zi, nu prea se ştie bine când, va fi cu mult mai bine. Primarul Bolojan anunţă cu vizibilă mândrie că anul trecut au fost deschise 100 de şantiere ( dar la câte dintre acestea se lucrează astăzi, cum se spune, pe bune şi nu doar se mimează lucrul, câte au un bun raport utilitate/cost, câtor astfel de şantiere le-au expirat demult  termenele la care ar fi trebuit să fie deja închise?), şi că în anul ce tocmai a început se vor mai deschide alte 170. Primarul recunoaşte că oamenii locului vor avea de tras, că circulaţia publică în municipiu va deveni un coşmar (nu-i vorbă, coşmar a fost şi anul trecut) , mai admite şi că ar fi soluţii ca totul să fie niţeluş mai suportabil. Numai că ele costă şi dl. Bolojan este din principiu tare grijuliu cu banul public. Aşa se face că nu este iluminată aşa cum se cuvine nici măcar Piaţa Unirii, perla coroanei bolojeniene,  că accesul în clădirea Teatrului presupune abilităţi de sportiv de performanţă, că spre a se mima rezolvarea problemei de acolo au fost făcute două cvasi- trotuare de mântuială, evident neterminate, care te lasă să bănuieşti că primarul şi oamenii din subordine vor să îi vadă pe orădeni pacienţi  ai secţiilor de Ortopedie (dar ce contează de vreme ce pe dl. primar nu l-am văzut aproape niciodată la vreun spectacol, dumnealui neavând apetit decât pentru concertele din Piaţă), că transportul în comun este unul dintre cele mai proaste din ţară. Adică avem tramvaie mici, neîncăpătoare, mai toate second hand şi care se lasă îndelung aşteptate şi aceasta tot datorită indicaţiilor preţioase date în urmă cu vreo doi ani  tot de dl. Ilie Bolojan când şi-a decontat asupra orădenilor supărarea că vatmanii au făcut o grevă ilegală. Logic, nu?

Credeţi cumva că toate acestea ca şi multe altele nu i-ar fi cunoscute primarului municipiului Oradea? Nici vorbă! Dl. Bolojan nu este Gabriela Firea care a negat poluarea Bucureştiului şi când, în fine, a acceptat-o le-a spus bucureştenilor că, dacă nu le convine, sunt liberi să ia drumul Iaşilor, Aceasta când mult mai bine ar fi ca doamna primăriţă generală a Capitalei să se întoarcă la Bacău şi la toate dandanalele sale, Domnul Bolojan  ştie toate impedimentele ca pe propriile buzunare.  La o adică le şi admite. Însă puţin îi pasă. Dă  invariabil acelaşi răspuns. Pentru moment, aceasta e situaţia, viitorul e însă luminos. Aşa cum ar fi urmat să fie şi în comunism.  Şi nu ştiu cum se face, dar eu, auzindu-l vorbind pe dl. Ilie Bolojan, mi-l amintesc pe repauzatul Nicolae Ceauşescu care, la un moment, îşi sfătuia supuşii că antidotul frigului din case este recursul la celebra haină în plus.  

Greşesc? Sunt oare e nedrept cu dl. Bolojan?   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

M Costi
12.01.2020, 05:54:59

@Mircea Morariu - Inteleg ca va deranjeaza faptul ca dl Bolojan are prea multi lingăi , care fac prea mult zgomot de fond , eclipsand propaganda politica a celorlalti ioha-liberali ! O.K. , nu-i problema , acolo unde incape suta ( de propagandisti ! ) , incape si mia . Fraieri sa va asculte minciunile sunt din ...belsug , asa incat puteti fi linistit. Exemplu de minciuna ? Pai...afirmatia : "...Firea care a negat poluarea Bucureştiului şi când, în fine, a acceptat-o le-a spus bucureştenilor că, dacă nu le convine, sunt liberi să ia drumul Iaşilor..." !?! Mai intai , Firea nu a negat poluarea Bucurestiului , chiar a luat-o ca argument in justificarea masurilor de interzicere a accesului in centrul Capitalei si de taxare suplimentara a masinilor vechi. Masuri care nu au avut curaj sa le ia niciun alt fost primar general , desi nu Firea a ...inventat poluarea in Bucuresti si nu ea a sporit-o. Apoi , nu "bucurestenilor" le-a dat replica , ci ministrului Alexe , care nu e bucurestean , ci parlamentar de ...Iasi. P.S. Ma astept ca si acest comentariu al meu sa fie ...ras , asa cum s-a intamplat si cu altele , nu acceptati si pareri contrare !

-7 (13 voturi)
Radu Mircea
12.01.2020, 06:29:58

# M Costi Mai Costica , de cind comentezi tu pe forumul asta inca n-ai invatat ca autorul dupa ce a dat ''Enter'' nu mai are control nici macar asupra propriului text , nicidecum sa poata sterge comentariile injurioase . Altcineva se ocupa de aceasta nobila indatorire .... Sarut mina doamna moderatoare !!! Pentru Mircea Morariu Sunteti nedrept cu llie Bolojan si dovada stau pe linga realizarile lui si scorurile la care a cistigat alegerile , Astfel in 2008 cistiga cu 50,3 % din 40% participare la vot . ln 2012 cu 72,5 % , in 2016 cu 71 % si nu-l vad sa piarda anul acesta . As mai adauga cheful tras imediat dupa plecarea sa din functia de secretar de stat , de catre subalternii pina la nivel de paznic de la care a avut pretentia sa munceasca pentru banii incasati ca salariu . lngrozitor lucru pentru functionarul public , nu ???

+6 (10 voturi)
Iulian Arion
12.01.2020, 08:52:11

" au fost deschise 100 de şantiere ... anul ce tocmai a început se vor mai deschide alte 170." Are prevazute in buget sumele necesare pentru acest an? Daca DA! Atunci e foarte bine. Daca Nu! Atunci e caz penal. Legea spune ca orice contract trebuie sa contina clauze de penalitati. Daca nu vor fi bani de continuare a lucrarilor, antreprenorii vor solicita in instanta plati ca penalitati pentru fiecare zi in care nu au front de lucru asigurat. Nicio primarie nu produce bani. Primeste de la guvern, se imprumuta sau mareste taxele si impozitele locale. Cea mai mare parte a datoriei publice a Romaniei este cheltuiala primariilor si a Consiliilor judetene. Ii doresc succes primarului in toate actiunile legale, utile societatii.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.01.2020, 09:19:22

”..în urmă cu câteva luni, un gazetar cu exigenţa, ferocitate şi câteodată şi luciditatea d-lui Cristian Tudor Popescu a scris negru pe alb că primarul oraşului Oradea ar fi fost numai bun de prim-ministru.” Subtila ironizarea gargaragiului nevricos, CTP..! Si pe buna dreptate..! Am spus-o mai demult si imi mentin parerea: practic, CTP e un simplu.. părerierist nevrotic și teribilist, care o face pe ”analistu’ incitant”, scrâșnind isterizat tot felul de ”verdicte umorale”..! Personal, n-am auzit niciodată de la el vreo noutate (sau orice altceva care să mă pună pe gânduri). Un ”gigolo” a carui ”faima” de ”guru atotstiutor” e intetinuta de caderea in admiratie in fata istericalelor sale schizo a tot felul de frustrati..!

0 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.01.2020, 10:18:14

”e întreținută”

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (19)