Societate

articolul anterior articolul urmator

Noi dovezi care arată de ce este important vaccinul anti-HPV atât pentru fete, cât şi pentru băieţi

5
12 Sep 2019 18:30:34
Autor: Iulia Cimpoeru
FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Virusul HPV (Virusul Papiloma Uman) poate provoca mai multe tipuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul de col uterin la femei şi cancerul bucal la bărbaţi. Tocmai de aceea, vaccinul împotriva virusului HPV este recomandat ambelor sexe.

În Statele Unite, virusul HPV provoacă 34.800 de cazuri de cancer în fiecare an, conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Dintre aceste cazuri, 20.700 sunt femei şi 14.100 sunt bărbaţi. La bărbaţi, cel mai frecvent cancer cauzat de HPV este cel bucal şi cel al gâtului. De cele mai multe ori, virusul HPV poate fi transmis prin sex oral, HPV fiind transmisibil sexual. Ocazional, virusul HPV se poate transmite şi prin sărut. 

În fiecare an, sunt estimate aproximativ 13.500 de cazuri de cancere orofaringiene, localizate în gură pe limbă şi pe cerul gurii, declanşate de virusul HPV. Dintre aceste cazuri, 11.300 sunt bărbaţi. 

„Cu toate că foarte mult bărbaţi contactează virusul HPV şi se îmbolnăvesc de cancer, puţin sunt cei care doresc să-şi facă vaccin împotriva virusului. Încă mai există percepţia publică că HPV-ul este în mare parte o problemă pentru femei. Oamenii ar trebui să ia în serios riscul contactării virusului HPV, din moment ce, în prezent, numărul de cancere bucale declanşate de HPV este mai mare decât numărul de cazuri de cancer de col uterin”, atrage atenţia medicul oncolog Maura Gillison

Cu toate că şansele de supravieţuire a acestor pacienţi sunt destul de mari, tratarea acestor cancere este dureroasă pentru pacienţi şi scumpă pentru sistemul de sănătate.

În urmă cu 20 de ani, cancerul de gât şi cancerul bucal erau rare. În ultimul deceniu, aceste tipuri de cancere au crescut dramatic. Autorităţile sanitare recomandă vaccinarea tuturor pre-adolescenţilor împotriva HPV înainte de a fi expuşi, la vârsta de 11 sau 12 ani.

Cu toate acestea, rata de vaccinare progresează foarte lent în rândul adolescenţilor americani, doar 51% dintre aceştia primind ansamblul dozelor recomandate, cu doar 2% mai mult decât în 2017. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ion Capsuna
12.09.2019, 19:46:09

Terminati cu timpenia asta! Vaccinurile sunt bune daca sunt facute ca lumea! E f. bine stiut in lumea medicala, in schimb, ca acest vaccin HPV, in particular, e un rateu medical care a costat compania farmeceutica producatoare milioane pe care vrea sa le recupereze vinzind prostilor acest rebut care nu asigura imunitatea pe termen lung, in conditiile in care un individ e activ sexual zeci de ani!

+2 (4 voturi)
geek-a-contra
12.09.2019, 20:25:15

si tu de unde ai aflat secretele astea? sau ai citit in zatul cafelei de azi dimineata...?

-2 (4 voturi)
Ion Capsuna
12.09.2019, 21:06:14

@Geek (aka prostane) Daca citesti si tu, si te informezi... Netul e plin de informatii despre ineficienta acestui vaccin! Informatii din diferite colturi ale lumii si guverne care refuza sa arunce banii pt. acest vaccin ineficient! E drept. ca guvernul roman a fost fraiert de lobby-sta Margaret Albright, platita de Merk sa convinga autoritatile romane sa cumpere citeva milioane de doze de vaccin HPV si a vaccina populatia. Insa campania de vaccinare nu a avut succesul scontat, banii au fost deja dati, guvernul roman incerca ca convinga parintii ca vaccinul e bun si pt. baieti... Am cazut iarasi de fraieri! Iar vaacinul asta, spre deosebire de majoritatea altor vaccinuri, asigura immunitate doar pe termen scurt (vreo 10 ani)... in conditiile in care prevalenta cancerului de col uterin, in raport cu alte cancere, cum ar fi cancerul mamar, e destul de scazuta! Iar articolele astea nu incearca decit sa ameteasca populatia! Jenant! Cit despre zatzul cafelei... pina si acolo se poate 'citi" cit de prost poti fi! Mi-am facut ceva timp sa te mai deztept! dar probabil mi-am pierdut doar timpul...!

+3 (3 voturi)
dominic paul
12.09.2019, 22:13:33

Comentariu considerat abuziv.

Davide Isa
13.09.2019, 09:30:35

Articolul spune ca "În urmă cu 20 de ani, cancerul de gât şi cancerul bucal erau rare. În ultimul deceniu, aceste tipuri de cancere au crescut dramatic." A se citi: in urma cu 20 de ani - cand nu exista vaccinul! - cancerul de gat si cel bucal erau rare. In ultimul deceniu - deci inclusiv de cand exista vaccinul- ele au crescut dramatic.