Noi dovezi care arată de ce este important vaccinul anti-HPV atât pentru fete, cât şi pentru băieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Virusul HPV (Virusul Papiloma Uman) poate provoca mai multe tipuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerul de col uterin la femei şi cancerul bucal la bărbaţi. Tocmai de aceea, vaccinul împotriva virusului HPV este recomandat ambelor sexe.

În Statele Unite, virusul HPV provoacă 34.800 de cazuri de cancer în fiecare an, conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Dintre aceste cazuri, 20.700 sunt femei şi 14.100 sunt bărbaţi. La bărbaţi, cel mai frecvent cancer cauzat de HPV este cel bucal şi cel al gâtului. De cele mai multe ori, virusul HPV poate fi transmis prin sex oral, HPV fiind transmisibil sexual. Ocazional, virusul HPV se poate transmite şi prin sărut. 

În fiecare an, sunt estimate aproximativ 13.500 de cazuri de cancere orofaringiene, localizate în gură pe limbă şi pe cerul gurii, declanşate de virusul HPV. Dintre aceste cazuri, 11.300 sunt bărbaţi. 

„Cu toate că foarte mult bărbaţi contactează virusul HPV şi se îmbolnăvesc de cancer, puţin sunt cei care doresc să-şi facă vaccin împotriva virusului. Încă mai există percepţia publică că HPV-ul este în mare parte o problemă pentru femei. Oamenii ar trebui să ia în serios riscul contactării virusului HPV, din moment ce, în prezent, numărul de cancere bucale declanşate de HPV este mai mare decât numărul de cazuri de cancer de col uterin”, atrage atenţia medicul oncolog Maura Gillison

Cu toate că şansele de supravieţuire a acestor pacienţi sunt destul de mari, tratarea acestor cancere este dureroasă pentru pacienţi şi scumpă pentru sistemul de sănătate.

În urmă cu 20 de ani, cancerul de gât şi cancerul bucal erau rare. În ultimul deceniu, aceste tipuri de cancere au crescut dramatic. Autorităţile sanitare recomandă vaccinarea tuturor pre-adolescenţilor împotriva HPV înainte de a fi expuşi, la vârsta de 11 sau 12 ani.

Cu toate acestea, rata de vaccinare progresează foarte lent în rândul adolescenţilor americani, doar 51% dintre aceştia primind ansamblul dozelor recomandate, cu doar 2% mai mult decât în 2017. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite