Noi norme tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi norme tehnice privind curăţarea şi dezinfecţia în spitale FOTO Adevărul
Noi norme tehnice privind curăţarea şi dezinfecţia în spitale FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii a impus norme tehnice noi privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale după ce a fost aprobat primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecţiilor nosocomiale.

Concret, actul normativ cuprinde: normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei, procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul care urmează a fi tratat, metodele de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare.

Potrivit ordinului, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

„În ceea ce priveşte testele de autocontrol din unităţile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi. Cu alte cuvinte, există o frecvenţă fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere şi prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce şi obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situaţia epidemiologică”, notează Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, în perioada imediat următoare, vor fi adoptate şi celelalte acte normative cu impact direct asupra prevenirii şi controlului infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite