Societate

articolul anterior articolul urmator

Noi posibile restricţii: Vacanţa elevilor, mai lungă de două săptămâni; interdicţie  pentru nunţi

3
22 Oct 2021 01:14:55
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

După două-trei săptămâni de restricţii, autorităţile vor evalua situaţia pentru a vedea eficienţa pe care au avut-o şi dacă este cumva nevoie de menţinerea lor sau chiar de o înăsprire. Vacanţa elevilor, propusă pentru o perioadă două săptămâni, dacă nu va produce efecte pozitive, ar putea fi prelungită, a declarat ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, joi seara, la Digi24.

„Dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment, există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, a declarat Cseke Attila, referindu-se la şcoli.
   El a explicat că efectul măsurilor se vede după cel puţin 10-14 zile. „Atunci poţi să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puţin semnificativ şi atunci anumite măsuri pot fi înăsprite dacă nu sunt îndestulătoare sau unele măsuri pot fi prelungite”, a spus Cseke Attila.
   Cseke Attila a explicat că sancţiunile pentru nerespectarea restricţiilor nu se pot impune decât prin lege, în Parlament. „La noi problema, de multe ori, nu e calitatea legii, e problema de aplicare a legii şi de sancţionare a celor care încalcă legea”, a recunoscut ministrul.  
 
Certificatul verde, obligatoriu în Sănătate. Propunere de sancţiuni: amendă de 50.000 de lei
   Astfel, de exemplu, în cazul certificatului verde pentru personalul medical, sancţionarea nu se poate face decât prin Parlament, pentru că guvernul este interimar, dar există deja iniţiativa legislativă. „Pe partea de sănătate şi pe partea administrativă din sănătate - şi Ministerul Sănătăţii, şi toate instituţiile subordonate, în care nu sunt numai medici, sunt şi alte categorii profesionale, şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, e un mesaj aici care trebuie dat în mod evident - eu am propus şi îmi asum, sunt texte foarte clare, amendă de la 50.000 de lei în sus pentru conducătorul unităţii care permite accesul unui angajat care nu are certificat verde. La recidivă, rămâne fără contract de muncă”, a spus Cseke Attila.
    
Certificatul verde, inclusiv în unităţile private 
În afară de magazinele alimentare, de farmacii, unde evident trebuie păstrat accesul şi pentru cei nevaccinaţi, pentru că este o vorba despre o necesitate zilnică, în toate celelalte instituţii va fi cerut vizitatorilor certificatul verde, a spus Cseke.
 
El a precizat că este vorba şi de instituţii publice, şi de administraţia publică centrală şi locală, dar şi de sfera privată, unde probabil măsura va fi propusă pentru birouri, pentru firme care au mai mult de 50 de angajaţi. „Pentru salariaţi, pentru angajaţii din acea instituţie, nu putem să propunem, pentru că aici trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba de dreptul constituţional la muncă”, a spus ministrul interimar al sănătăţii, precizând că este vorba despre „vizitatori”. El a spus însă că în cazul companiilor, recomandarea categorică a autorităţilor este să-şi verifice angajaţii.
 
„Această propunere se va regăsi sub formă de amendament la proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, dar nu poate guvernul, prin hotărâre de guvern, astăzi fiind un guvern interimar, să facă acest lucru. Ar putea s-o facă un guvern care se formează”, a menţionat Cseke Attila.
 
Interdicţie totală pentru nunţi şi alte evenimente private
În ceea ce priveşte evenimentele private - nunţi, botezuri, onomastică etc. - va fi o interdicţie totală pentru desfăşurarea lor în restaurante, inclusiv pentru cei vaccinaţi sau cei care au certificat verde. „Din păcate, realitatea practică ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm”, a explicat Cseke. El a adăugat că în acest domeniu, sancţiunile sunt mult mai uşor de pus în aplicare.
 
Restaurantele şi cafenelele vor rămâne deschise pentru cei vaccinaţi.
 
La partea de spaţii culturale - teatre, cinematografe etc. - accesul va fi posibil numai pentru cei cu certificat verde şi probabil va fi redusă de la 50 la sută la 30 la sută capacitatea de ocupare.
 
Pentru carantina de noapte, excepţiile se vor referi nu numai la cei vaccinaţi, ci la toţi cei care au certificat verde, la persoanele care vin sau se duc la muncă, la urgenţele medicale.
 
Restricţiile vor fi luate în discuţie vineri de CNSU şi apoi în şedinţa de guvern, după care vor mai trebui elaborate şi anumite ordine de ministru pe domenii de specialitate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
22.10.2021, 01:23:08

"interdicţie pentru nunţi" Hopa !... veti avea probleme cu mireasa Mache: https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

+8 (8 voturi)
AltGr PrtScr
22.10.2021, 05:51:42

Ăsta e mai rău decât mâhnita aia care își critica mama că socializează prea mult. I s-a pus pata pe școli. Ce mm au toți cu școlile. De fapt înțeleg ce au, având în vedere că activitățile private funcționează bine-mersi au zis să se îmbogățească unii și mai mult de pe urma părinților cu adevărat responsabili care nu concep să-și țină copiii în casă pentru o "chestie" care nu afectează cu nimic copiii. Șocant este că sunt și părinți iresponsabili, care totuși sunt convinși că ei sunt responsabili și instruți, care susțin aceste aberații și care le-au răpit propriilor copii 2 ani din viață (până acum), adică o treime din copilărie, sau o treime din adolescența. Dacă mă gândesc bine, ei sunt mai vinovați decât ăia care decid mizeriile astea.. da, da, ia să scriu un mesaj pe grupul clasei! ;)

-7 (7 voturi)
Alyssa Case
22.10.2021, 11:21:53

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+7 (7 voturi)
Modifică Setările