Noi sortimente de îngheţată, retrase de la vânzare după ce au fost detectate urme de pesticid. Semnele şi simptomele expunerii acute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Haagendzs.co
Foto: Haagendzs.co

Mai multe sortimente de îngheţată Haagen Dazs, care erau vândute în lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri Carrefour, Auchan, Cora, Kaufland, Selgros, Mega Image şi Profi au fost retrase de la vânzare, luni, după ce într-un lot au fost detectate urme de 2-Cloroetanol, din cauza unui ingredient asigurat de unul din furnizori, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

General Mills, fabricantul Häagen-DazsTM, a luat decizia proactivă de a proceda la rechemare voluntară a produselor sale de îngheţată Haagen-Dazs :Belgian Chocolate, Macadamia Nut Brittle, Cookies & Cream, Macadamia Nut Brittle, Belgian Chocolate, comercializate în România, conform unei informări publicate de ANVSA.

„Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs şi este întreprinsă ca măsură de precauţie. Acţiunea are loc în urma unor investigaţii care au stabilit că sursa neconformităţii este un furnizor individual şi se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză, după cum se menţionează mai jos. După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauţie de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de Häagen-DazsTMdin toate punctele de vânzare din România”, potrivit sursei citate.

Investigaţiile amănunţite întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanţei detectate depăşesc cu puţin limitele de detecţie analitică.

Astfel sunt rechemate sortimentele de înghetaţă Häagen-Dazs: Belgian Chocolate 8X460 ml cu TMV 30/03/2023, Macadamia Nut Brittle 8X460 ml cu TMV 04/04/2023 şi 21/04/2023, Cookies & Cream 8X460 ml cu TMV 22/04/2023, Macadamia Nut Brittle 24X95 ml cu TMV 24/04/2023, Belgian Chocolate 24X95 ml cu TMV 07/04/2023.

„La Häagen-Dazs, calitatea şi siguranţa alimentelor reprezintă prioritatea noastră principală. Häagen-Dazs nu foloseşte 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale si respectă toate reglementările privind siguranţa alimentară şi standardele stricte din fiecare piaţă în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piaţă”, a transmis General Mills.

Potrivit ANSVA, clienţii care au cumpărat unul dintre aceste produse pot returna produsul sau chitanţa la locul de cumpărare pentru o rambursare completă şi de asemenea, pot contacta General Mills la adresa www.generalmills.com/VanillaRecall.

Semnele şi simptomele expunerii acute la 2-Cloroetanol 

„Pesticidul 2-Cloroetanol identificat în îngheţata Haagen Dazs! Semnele şi simptomele expunerii acute la cloroetanol pot include slăbiciune, ameţeli, confuzie, tulburări de vedere, de coordonare, şoc, convulsii şi comă. Pot apărea dispnee (respiraţie scurtă), edem pulmonar, depresie respiratorie şi insuficienţă respiratorie. Pot fi observate puls slab, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) şi cianoză (nuanţă albastră a pielii şi a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greaţă, vărsături şi hematurie (urină cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice şi renale, potrivit reprezentanţilor organizaţiei Pro Consumatori.

Reamintim că în urmă cu câteva săptămâni şi îngheţata Haagen Dazs cu extract de vanilie a fost retrasă din magazinele din România după ce a fost depăşită limita detectabilă a oxidului de etilenă de 1970 de ori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite