Noile preţuri la medicamente, publicate de Ministerul Sănătăţii. Cât vor costa cutiile de pastile începând cu 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalogul Naţional al Medicamentelor, publicat în variantă preliminară FOTO Adevărul
Catalogul Naţional al Medicamentelor, publicat în variantă preliminară FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii a publicat un nou Catalag Naţional al Medicamentelor (CANAMED), într-o variantă preliminară, după ce producătorii de medicamente au fost nevoiţi să reducă preţurile la produsele din portofoliu. Noile preţuri ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 mai, arată oficialii.

Noile preţuri au fost calculate conform ordinului 75/2009. Până în prezent, catalogul cuprinde strict preţurile produselor inovative, preţul medicamentelor generice va fi afişat după calcularea acestora în funcţie de preţul medicamentelor inovative.

Puteţi consulta AICI noile preţuri ale medicamentelor.

„Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Companiile farmaceutice au fost obligate să reactualizeze preţul medicamentelor, după ce autorităţile au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, care permite ieftinirea medicamentelor dar care, spun oficialii, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi, cum sunt tripla terapie sau terapia fără interferon. Oficialii spun că măsura vine în sprijinul pacienţilor şi că, odată cu ieftinirea, bolnavii vor avea acces la terapii inovative.

Mai exact, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Producătorii ameninţă cu exporturi masive

În schimb, producătorii de medicamente au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra riscurilor aduse de această măsură. Ei arată că preţul real al medicamentelor în România este cu 29% sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor. Prin urmare, subliniază firmele producătoare, noua scădere de preţuri ar determina o creştere a comerţului intracomunitar în detrimentul pacienţilor români.

La rândul lor, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) erau de părere că este nevoie de un mecanism care să garanteze că produsele din România chiar ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic. „Interesele comerciale imorale şi ilegale ar face atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Bănicioiu: Nu rămânem fără medicamente

Totuşi, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că nu există niciun pericol ca piaţa românească să rămână fără medicamentele necesare. „Potrivit unei obligaţii reglementate recent, producătorii şi distribuitorii trebuie să asigure piaţa internă, înainte de a putea face exporturi de medicamente. Vom verifica fiecare cutie care merge la export. Cu noul sistem informatizat, suntem mult mai greu de păcălit”, asigură ministrul.

În plus, ministrul Sănătăţii susţine că autorităţile vor trata cu seriozitate orice sesizare primită din partea vreunui pacient. Populaţia şi mass-media au fost încurajate recent de Agenţia Naţională a Medicamentului să reclame în scris eventuala lipsă a unor medicamente în farmacii.

„Pacienţii nu pot fi afectaţi dacă scădem preţurile, cred că mai afectaţi sunt acum, când avem preţuri mai mari, uneori chiar cu 20 la sută, şi pe medicamente scumpe, ceea ce grevează bugetul sistemului sanitar, şi obligă pacienţii la plăţi foarte mari”, a declarat şeful de la Sănătate, adăugând că sancţiunile pentru cei care nu se vor conforma pot merge până la retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă. Din estimările autorităţilor, în urma revizuirii de preţuri se va face o economie de 200 - 300 de milioane de euro. Ministrul a mai spus că exportul paralel este „o sperietoare” şi vor fi luate măsuri pentru reducerea lui.

Pe aceeaşi temă:

Medicamentele se ieftinesc în medie cu 20% după Paşte

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că după Sărbătorile de Paşte pacienţii vor găsi în farmacii medicamente ieftinite în medie cu 20%. Producătorii care nu se conformează riscă să-şi piardă drepturile de comercializare, atrage atenţia oficialul.

Ieftinirea medicamentelor le-ar da românilor şansa la tratamente moderne

Companiile farmaceutice sunt obligate să reactualizeze preţul medicamentelor după ce autorităţile au decis să pună în aplicare un ordin care datează din 2009. Oficialii spun că măsura vine în sprijinul pacienţilor şi că, odată cu ieftinirea, bolnavii vor avea acces la terapii inovative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite