Noile restricţii impuse românilor care intră în Ungaria au intrat în vigoare. Ce trebuie să ştie cei care călătoresc în ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor fi nevoiţi să se supună unor noi restricţii pentru a circula în Ungaria, sursa foto:Inquam Photos, VIrgil Simionescu
Românii vor fi nevoiţi să se supună unor noi restricţii pentru a circula în Ungaria, sursa foto:Inquam Photos, VIrgil Simionescu

În Ungaria au intrat, miercuri, în vigoare noi reglementări cu privire la accesul persoanelor care vin din ţări aflate în zonele galbene sau roşii, iar cetăţenii români vor fi supuşi unor noi condiţii pentru a li se permite accesul în ţara vecină.

Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor (indiferent de cetăţenie) care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde (fără restricţii de intrare), zona galbenă (cu restricţii de intrare) şi zona roşie (nu este permisă intrarea), potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Autorităţile ungare au inclus România pe lista statelor din zona galbenă, alături de  Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federaţia Rusă, Serbia, Japonia, China şi SUA.

Astfel, cetăţenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile o serie de dispoziţii. 

La intrarea în Ungaria persoanele vor fi supuse examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în ţara vecină. 

În plus, în situaţia în care nu prezintă simptome, aceştia vor fi obligaţi să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităţilor sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetăţenilor care vin din România şi care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferenţă de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Persoanele faţă de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu, pot solicita autorităţilor ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minim 48 de ore. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile.

De asemenea, muncitorii sezonieri din România pot intra pe teritoriul Ungariei, cu condiţia ca angajatorul ungar să transmită poliţiei locale un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. 

Excepţii de la aceste măsuri fac persoanele care tranzitează Ungaria, cu condiţia ca durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore, să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu COVID-19, să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite