Nouă lege pentru vaccinarea copiilor, care să contracareze campaniile anti-imunizare. Curentul anti-vaccinare, o problemă mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS lucrează la o nouă lege a vaccinării FOTO Adevărul
MS lucrează la o nouă lege a vaccinării FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă lege a vaccinării, pliată pe modelul european, în speranţa că rata vaccinală se va îmbunătăţi. Legea este necesară şi pentru a contracara campania antiimunizare care s-a derulat în ultimele luni. De exemplu, premierul australian, Tony Abbott, a anunţat că părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoare de la stat în valoare de până la 11.000 de dolari pe an.

„Avem un draft al legii vaccinării, lucrăm la acest document, care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Am luat această decizie întrucât există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor. În acest context, există riscul reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Să nu uităm că poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării”, a declarat Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax.

Modelele de care vor ţine cont autorităţile sunt cel francez, cel german şi cel polonez. „Dorim reglementarea situaţiei vaccinării, ne inspirăm după legislaţia care existentă în vigoare în Franţa, Germania şi Polonia, întrucât ne apropiem de pragul de vaccinare de 80%, sub care nu putem scădea, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a completat Bănicioiu.

Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzatoare în raport cu vârsta. Contraindicaţiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncţionalităţi în furnizarea vaccinului, în creştere marcantă faţă de anul precedent.

Părinţii australieni care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoarele de la stat

De exemplu, premierul australian, Tony Abbott, a anunţat că părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoare de la stat în valoare de până la 11.000 de dolari pe an, relatează CNN.

În prezent, părinţii pot opta să nu le facă copiilor lor anumite vaccinuri din motive religioase sau medicale, ori declarând pe proprie răspundere că se opun vaccinării, dar ei primesc în continuare alocaţii pentru creşterea copiilor. Însă conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare în ianuarie 2016, părinţii nu vor mai primi ajutoare de la stat dacă refuză vaccinarea pe proprie răspundere.

Excepţiile existente cu privire la vaccinare pe motive medicale sau religioase vor fi menţinute, dar criteriile religioase vor fi sporite, a precizat Abbott.

"Alegerea familiilor de a nu-şi imuniza copiii nu este susţinută de politicile publice sau de cercetări medicale, iar astfel de acţiuni nu ar trebui suportate de contribuabili sub forma alocaţiilor pentru copii", a declarat premierul Tony Abbott, într-un comunicat comun cu ministrul pentru Servicii sociale, Scott Morrison.

Mii de familii ar putea pierde ajutoarele sociale, în condiţiile în care Guvernul australian estimează că peste 39.000 de copii cu vârsta sub şapte ani nu au fost vaccinaţi din cauza obiecţiilor părinţilor.

Numărul copiilor australieni care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei sau altor boli aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, potrivit Guvernului.

Campaniile împotriva vaccinării s-au intensificat recent în statele occidentale, părinţii considerând că vaccinurile cauzează autism.

În urma acestui anunţ, peste 7.000 de persoane au semnat o petiţie împotriva acestei reforme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite