Societate

articolul anterior articolul urmator

„Noul normal” şi paralizia generală

37
23 Dec 2020 16:57:30
Cătălin Sturza

Foarte mulţi oameni par în aceste zile plafonaţi, anesteziaţi, când nu sunt de-a dreptul secătuiţi de energie sau deznădăjduiţi. Cei mai mulţi dintre ei par să îşi fi pierdut orice motivaţie sau să fi căzut sub o formă sau alta de depresie.

Să fie acesta „noul normal” – care ar însemna dispariţia oricărei direcţii de împlinire personală, a oricărui scop care merită urmărit? Cedarea sub presiunea ştirilor mereu negre, a previziunilor din ce în ce mai sumbre făcute de tot felul de „experţi” şi de autorităţi, şi a apocalipselor care se desfăşoară în buclă? Şi ruperea tuturor căilor de comunicare cu aproapele, cu semenii noştri?

Nu este uşor, dar trebuie să încercăm să ieşim din această stare de spirit. Mai ales acum, în preajma acestei mari sărbători a Crăciunului.

Câteva sugestii despre ce putem face le puteţi găsi aici, într-un articol mai vechi, de la începutul pandemiei, care rămâne la fel de actual.

Pe scurt, dăruind vei dobândi. Ajutându-i pe cei de lângă noi, ne ajutăm pe noi înşine. Să nu ne lăsăm cuprinşi de anxietate sau de deznădejde. „Lockdownurile” sau carantinele zonale nu înseamnă o vacanţă pe Netflix. Există mulţi bătrâni care sunt singuri, părăsiţi, au nevoie de o sacoşă de mâncare sau măcar de o vorbă bună. Există şi rude şi prieteni care trec prin nişte încercări foarte grele în aceste zile. Facebookul, Netflixul şi ştirile TV sunt o capcană, care ne mănâncă timpul. Şi, pentru cei credincioşi: mergeţi la Biserică, folosiţi-vă de Sfintele Taine, şi rugaţi-vă şi pentru dvs, şi pentru cei deznădăjduiţi.

Primul pas este să schiţăm un plan (o listă precum cea de mai sus) şi să ne ţinem de el.

Nu eşuaţi pe o canapea. Nu vă blocaţi în faţa serialelor de la televizor sau de pe Internet. Nu vă concentraţi pe propria persoană şi pe propriile anxietăţi sau neîmpliniri – e calea cea mai sigură să cădeţi în depresie sau deznădejde.

Ieşiţi din starea de letargie şi treceţi la fapte. E nevoie de mult ajutor în jurul nostru şi foarte mulţi oameni se pot folosi, în aceste zile, de timpul, mintea şi ajutorul dvs. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Tomescu Tom
23.12.2020, 17:22:41

Deja " noul normal " se dorește a fi lipsa oricărei direcții .. Este susținut , promovat agresiv .... . Nu ar fi mai bine ca " presiunea ştirilor mereu negre, a previziunilor din ce în ce mai sumbre făcute de tot felul de „experţi” şi de autorităţi, şi a apocalipselor care se desfăşoară în buclă " ...să fie diminuată direct de la sursă ? Înțeleg că și incompetenții, incapabilii , analfabeții în așa zisa lor profesie ...au și ei dreptul la o voce ... Dar .. opiniile lor incompetente ar trebui sancționate .. pentru că nu se pricep .. Nu au nici o competență în a-și da cu părerea .. Orice idiot are acum o voce ..și devine un lider de opinie ..influencer ..

+3 (3 voturi)
Radu Mircea
23.12.2020, 18:57:39

# Catalin Sturza Traiti intr-o lume trista si paralela cu realitatea , domnule Sturza . Nu v-as fi deranjat cu un comentariu , dar intr-un punct ideile noastre se intilnesc . Anume in cazul mersului la ''biserica si a sfintelor taine'' . Nu e zi de la Dumnezeu sa nu bag o vizita la ''biserica'' si sa stau de ''taina'' cu mosnegii mei , cu o ''sfinta'' bere in fata . Dupa un tratament de macar trei ceasuri , zau ca si lumea se vede in culori mai roze . Hai noroc si Doamne ajuta !!!!

+2 (4 voturi)
Mihai Tarnopol
23.12.2020, 17:46:52

Noul normal. Noul Om. Noua Resetare. Noua Ordine Mondiala. Ce concepte sinistre, sumbre. Mari scriitori ne-au avertizat in trecut cu privire la acest viitor, si iata-l in fata noastra.

-10 (18 voturi)
radu bradeanu
23.12.2020, 20:04:03

Eu personal sunt plin de leahămite nu din cauza pandemiei, mă lasă rece, ci din cauza a tot ce se întâmplă în țara asta cu o populație ce m-a dezamăgit profund din 90 încoace prin prostie, ignoranță, hoție și superficialitate cronică. Ajut cât pot nu în funcție de sărbători ci de situații și acolo unde vreau, nu după tipare publice. TV-ul, da este o capcană ca și așa zisele rețele sociale, dar sunt facile, nu chinuie creierul așa că atrage în dauna cărților, sportului,teatrului, etc.

+2 (2 voturi)
Angel Martin
23.12.2020, 20:27:14

Insurati-va, luati un credit ipotecar pe 30 de ani, luati o masina buna in leasing, preferabil hybrid sa aveti scutire de taxe, faceti macar 2 copii poate unul va avea grija de voi la batranete, ascultati de sef si de nevasta ca femeia e cea mai evoluata fiinta din univers.Hai noroc!Veti avea nevoie!

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările