Noul val de COVID-19 sperie Europa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. România se relaxează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe ţări ale UE printre care şi Germania au anunţat măsuri de restricţie anti-COVID
Mai multe ţări ale UE printre care şi Germania au anunţat măsuri de restricţie anti-COVID

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se arată „extrem de îngrijorată” de noul val de COVID din Europa, potrivit BBC. Specialiştii acestei instituţii au avansat cifra de 500.000 de noi posibile morţi din cauza noului coronavirus până în martie, în lipsa aplicării unor măsuri urgente. Chiar şi aşa România se relaxează.

Avertismentul vine în condiţiile în care mai multe naţiuni raportează rate-record de infecţie şi introduc tot mai multe restricţii. În acelaşi timp, România merge contra curentului şi anunţă măsuri de relaxare. Reamintim că ţara noastră are una dintre cele mai mari rate de mortalitate din UE.

La emisiunea BBC Today, Hans Henry Kluge, directorul OMS Europa, a spus că în spatele răspândirii stau factori precum sezonul de iarnă, insuficienta vaccinare şi dominaţia regională a variantei Delta, mai transmisibile. El a cerut o utilizare sporită a vaccinurilor şi punerea în aplicare a măsurilor de bază de sănătate publică şi a unor noi tratamente medicale pentru a ajuta la combaterea creşterii.

Austria: Lockdown total şi vaccinare obligatorie 

Pe fondul creşterii accelerate a cazurilor de COVID-19, Austria va intra în lockdown de astăzi. Lockdownul va fi instituit iniţial pentru o perioadă de 20 de zile, însă şcolile vor rămâne deschise. De asemenea, va fi recomandată administrarea dozei 3 de vaccin pentru toţi cetăţenii. Oficialii austrieci au spus că vor iniţia un act normativ prin care vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie din februarie. Austria are o rată de vaccinare de circa 66%. 

Nu este singura ţară eropeană care trece la măsuri dure de restricţie. Italia ar putea înăspri restricţiile pentru persoanele nevaccinate şi controalele la frontiere, în condiţiile în care numărul infecţiilor este în creştere. Germania intenţionează să impună vaccinarea obligatorie în spitale pentru personalul sanitar şi cel din cămine de bătrâni, în încercarea de a opri o revenire a epidemiei în ţară. 

Octavian Jurma: Vorbim de relaxare în mijlocul valurilor 

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că autorităţile din România nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei de COVID-19 să fi trecut. „Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru – în weekend vom depăşi 20.000 de decese în valul patru – şi dacă vom aplica aceleaşi măsuri vom avea aceleaşi rezultate. Pentru că este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor. Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă, să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acum”, a spus cercetătorul. 

Octavian Jurma a atras atenţia asupra faptului că perioada Sărbătorilor de iarnă este una în care mobilitatea oamenilor creşte şi implicit va creşte şi numărul de infecţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite