Societate

articolul anterior articolul urmator

„Nu amânaţi vaccinarea până după naştere! Ar putea fi prea târziu”. Medicii îndeamnă gravidele să se vaccineze cât mai repede împotriva COVID-19

1
21 Oct 2021 09:56:31
Autor: Maria Ţaga
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România îndeamnă femeile gravide să nu mai amâne să se vaccineze împotriva Covid-19 deoarece în caz contrat, atât mama cât şi pruncul pot avea probele în timpul sarcinii sau după naştere. „Cu un singur gest simplu, sigur şi la îndemână, puteţi să vă protejaţi, împreună cu bebeluşul”, a transmis medicul.

Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România le îndeamnă pe viitoarele mame să se vaccineze împotriva coronavirusului pentru a nu-şi risca viaţa atât a lor, cât şi a copilului pe care îl aşteaptă.

Datele acumulate pe o perioadă de 19 luni arată că milioanele de femei din lume care s-au imunizat au avut un risc de infectare de peste 5 ori mai mic, un risc de a ajunge la spital, cu o formă gravă de boală, de 10 ori mai mic, iar riscul de deces al gravidelor infectate a scăzut de 11 ori.

De asemenea, vaccinarea gravidei protejează nou-născutul deoarece anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere.

„Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naştere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces al mamei.

2. Vaccinarea scade riscul de infecţie cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori

3. Vaccinarea scade riscul de boală Covid-19 severă şi de a ajunge la spitald e 10 ori

4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori

5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinare ajung şi la făt atât prin placentă, înainte de naştere, cât şi prin laptele matern, după naştere.

6. Vaccinul este sigur pentru gravidă şi făt.

7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea”, a spus medicul Radu Vlădăreanu, potrivit paginii de Facebook RoVaccinare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

d4v1de 1sa
21.10.2021, 12:09:38

Medicii sunt liberi sa "indemne", iar oamenii sunt au dreptul si sunt liberi sa decida singuri, conform Constitutiei.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările