„Nu am eu bani de Bucureşti“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu am eu bani de Bucureşti“, asta mi-a spus acum câţiva ani o femeie din zona în care m-am născut şi care ajunsese cu copilul grav bolnav prea târziu la un medic specialist din Capitală care să îi dea diagnosticul corect.

Ce a vrut, de fapt, să spună cu „nu am eu bani de Bucureşti“? Femeia a vrut să spună aşa:

1. Nu am bani de drumuri la Bucureşti;

2. Nu am unde să stau în Bucureşti;

3. Nu am ce să mănânc la Bucureşti;

4. Nu am bani de şpagă la medic în Bucureşti.

De primele trei motive ne ocupăm noi, acum, la MagicHOME. Dacă ştiţi pe cineva în nevoie, îndreptaţi-i către noi!

Al patrulea motiv nu poate fi înlăturat de un ONG. Al patrulea motiv este, de fapt, de cele mai multe ori, unul închipuit. Cel puţin dacă este vorba despre un copil bolnav de cancer - aşa cum era în cazul de mai sus - îi cunoaştem pe mulţi dintre medici. Nu numai că nu iau plicuri, dar mulţi îşi petrec jumătate din concediu ca voluntari împreună cu aceiaşi copii la MagiCAMP.

Pentru restul, putem şi puteţi face trei lucruri:

1. Dacă sunteţi medici sau asistente şi sunteţi cinstiţi (adică v-a deranjat, cu siguranţă, chiar menţionarea cuvântului „plic”), spuneţi clar tuturor pacienţilor că plicul nu mai are ce căuta în spitalele din România; spuneţi-le că salariile sunt decente şi că plicul este ilegal;

2. Dacă sunteţi pacient sau aparţinător, nu (mai) daţi plicuri în spital - nici medicului, nici asistentei, nici portarului. Nimeni nu are dreptul la astfel de „atenţii“ şi pe mulţi îi veţi jigni încercând să le vârâţi un plic în buzunar;

3. Dacă vi se cere plic, sunaţi la 0800806806 - linia verde anticoruptie în sănătate. Românii trebuie să ştie că pot să meargă cu copilul la spital chiar dacă au bani puţini!

Corupţia în sănătate trebuie stârpită de la rădăcină. Corupţia ucide... şi, da, sună urât, dar medicii care condiţionează actul medical ucid. Aceşti medici ucid adulţi şi ucid copii. Ucid fără ca măcar să ia vreodată contact cu aceştia: înainte ca boala să îi ucidă copilul, acelei mame i-a fost ucisă speranţa că îşi poate duce copilul la medic chiar dacă „nu are ea bani de Bucureşti“!

Unele lucruri, precum cele de mai sus, ţin de noi.

Altele ţin de stat, adică indirect tot de noi. 

Astăzi, 9 decembrie, este ziua internaţională anticorupţie. Lumea uită de multe ori că, din păcate, corupţia ucide.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite