Societate

articolul anterior articolul urmator

Nu închideţi ieşirea de urgenţă

33
23 Mar 2020 12:10:27
Cătălin Sturza

De la începutul epidemiei de COVID-19, când încă nici nu începuse criza din Italia, mulţi au cerut în mod constant un singur lucru. Şi anume, să fie închise cât mai repede bisericile.

Sub pretext că din biserici s-ar răspândi virusul, acela ar fi fost focarul principal de infecţie. Şi urlau asta în timp ce mallurile, restaurantele, barurile, discotecile, cluburile de noapte erau toate deschise şi ticsite de oameni. Şi în timp ce graniţele erau deschise şi sute de mii de oameni veneau din zonele roşii fără ca cei mai mulţi dintre ei să fie carantinaţi sau izolaţi la domiciliu.

(Nu ar fi prima oară când Biserica devine ţap ispăşitor; şi Nero incendiase Roma dintr-un capriciu, iar apoi a aruncat vina pe creştini, pe care apoi i-a martirizat – lucruri care se întâmplă şi în zilele noastre prin tot felul de alte zone ale Pământului)

Suntem într-o situaţie de criză fără precedent. Vom sta acasă o lună, două sau trei. Mulţi oameni care locuiesc singuri, care nu au pe nimeni cu care să schimbe o vorbă, vor intra într-o claustrare asemănătoare în multe privinţe cu închisoarea. Mai mult: senzaţionalismul şi tonul apocaliptic al mass-media, validate parcă de măsurile fără precedent ale autorităţilor, generează pentru numeroşi oameni anxietate acută sau chiar tulburări de panică. Alţi oameni au diverse depresii sau pot intra în depresie, după o astfel de claustrare. Sentimentul general este de teamă, de anxietate, pentru unii de deznădejde şi părăsire.

Peste 50% din populaţia României merge, măcar o dată pe lună, la biserică. Mai mult de jumătate dintre români caută, măcar o dată pe lună, să fie împreună cu Dumnezeu şi să obţină puţin ajutor sau puţină pace sufletească. Pentru toţi aceşti oameni, mersul la Biserică ar fi reprezentat o uşurare şi o alinare. Mai ales în astfel de vremuri tulburi, Biserica era unul dintre cele mai importante refugii spirituale şi pentru mulţi poate singurul sprijin pe care îl aveau în această încercare.

Când aţi cerut isteric închiderea bisericilor, vă daţi seama că asta aţi cerut? Vă daţi seama că aţi cerut ca aceşti peste 50% dintre români să rămână poate fără nici o formă de ajutor şi de sprijin moral şi spiritual în vremurile de cea mai neagră restrişte? Vă daţi seama că aţi cerut ca tot aceşti oameni întristaţi, îngrijoraţi, unii dintre ei singuri şi depresivi să fie lipsiţi şi de ultima lor alinare? De izvorul ultim al tăriei sufleteşti, al vigorii psihice? Şi vă daţi seama că acest lucru este criminal, că el poate să coste, la propriu, vieţi?

Unii îmi vor răspunde poate că molima trebuie oprită cu orice preţ, şi de aceea nici un preţ nu e prea mare. Ne asumăm şi criza economică, şi depresia sau deznădejdea oamenilor, totul ca să oprim molima. Însă dacă e aşa, răspund şi eu cu o întrebare. De ce sunt încă deschise graniţele? De ce sutele de mii de oameni care intră încă în ţară nu sunt carantinaţi sau izolaţi? Sau, de acord, nu închidem graniţele şi îi lăsăm pe oameni să revină în ţară, deoarece susţin ideea că românii au dreptul să se întoarcă acasă. Dar de ce nu s-a luat măsura izolării obligatorii a tuturor celor care se întorc în ţară, încă de la începutul crizei, aşa cum au făcut multe state (mai) civilizate? De ce avem impresia că am astupat o fisură mică-mică (reprezentată de riscul molipsirii la Biserică), în timp ce o gaură gigantică, o gaură de sute de mii de potenţiali purtători ai virusului rămâne încă neastupată? Oare atenţia pe care o acordăm bisericii nu este cu totul disproporţionată, faţă de priorităţile şi de urgenţele reale?

Dacă ne-am lua după ce vedem pe reţelele sociale, cinicii ar zice: pentru că 90% dintre românii din diaspora care se întorc, valuri-valuri, în ţară votează cu cei de la putere. În timp ce o bună parte dintre cei care merg la biserică sunt acuzaţi (condamnaţi?) că nu votează cu ei.

Şi totuşi, cei care merg la biserică reprezintă o mare parte dintre români. Da. Puteam să le impunem restricţii, să poarte măşti şi mănuşi, să se ţină toate slujbele afară, să vină pe rând, să pătrundă individual la discutat cu duhovnicul ori la spovedit, să rămână la minim un metru unii de alţii. Dar eu unul nu cred că aveam dreptul să le luăm acest sprijin, când tulburarea şi încercarea erau mai mari.

Şi dacă oamenii credincioşi au dreptate? Dacă singurul ajutor, în aceste vremuri, poate să vină de la Dumnezeu, dacă acesta vede pocăinţa noastră din toată inima? Şi ne vede dorinţa noastră de a-L căuta şi de a ne îndrepta? Şi exact acel singur ajutor ne-am repezit, chiar din primele zile ale epidemiei, să-l denigrăm şi să-l îndepărtăm?

P.S.: În mod evident, acest text reprezintă doar o opinie personală a autorului. Între timp, îndemn la respectarea tuturor normelor de igienă, a recomandărilor şi restricţiilor autorităţilor. Dumnezeu să ne ajute să trecem cu bine prin aceste vremuri de încercare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Lucifer
23.03.2020, 12:15:50

Păi nu are importanţă, de Paşti vor Învia toţi....că d'aia e Învierea.....

-2 (6 voturi)
Radu Mircea
23.03.2020, 14:54:20

# Catalin Sturza V-am prezis ca prin ideile dvs. scrise si asumate va apropiati tare mult de puscarie . Eiii ... Sunteti la un pas de ea !!! Ori nu intelegeti nimic din modalitatea de transmitere a unui virus mortal , (mai bine pentru dvs.) , ori sunteti platit sa zadarniciti eforturile tuturor pentru stavilirea noii Apocalipse . Nici nu meritati un raspuns , dar hai ... Ca eu sunt om milos . Poza din virfu' articolului este o falsificare grosolana si lipsita de orice indeminare , ca sa nu spun talent . Mall-urile , restaurantele , barurile au primit indicatii precise asupra distantelor intre mese , a numarului de persoane maxim admis . Silozurile trebuie sa respecte aceleasi legi ale Cezarului . Cind popicii fac apel la enoriasi ca sa incalce legea ''macar 100'' , sunt penali dupa legea Cezarului fiindca Dumnezeu poate fi mai ingaduitor , de vreme ce a iertat criminalii vecini de rastignire cu El si i-a invitat in rai . Va imbatati cu apa rece daca va inchipuiti ca ''50 %dintre romani merg macar o data pe luna la biserica'' . De altfel sunt atitea posturi de TV si Radio care lalaiesc slujbe toata ziua si chiar si noaptea , incit mersul la biserica a devenit desuet . Suntem totusi in era telecomunicatiilor , daca popicii inca n-au aflat . E adevarat ca BANII inca se dau IN MINA . Popimea nevrind sa aiba POS-uri fiindca ar afla si Cezarul cit fura fara sa dea ce-i al Cezarului . Referitor la ''singurul ajutor ... poate sa vina de la Dumnezeu'' , va recomand sa mai studiati cit de mare a fost ''AJUTORUL LUI DUMNEZEU'' in molimele ce au decimat omenirea : Ciuma bubonica , holera , sifilisul , gripa spaniola , etc , etc ..... Egal cu 0 !!!! Altfel va recomand sa cititi mai mult decit scrieti ... Cit mai puteti .... hi hi hi hi .... Bulaul e aproape !!!

+14 (18 voturi)
Toma Caragiu
23.03.2020, 14:41:19

Acum vreo saptamana erati pe-aici ridiculizand ideea ca bisericile si ritualurile bisericesti sunt vectori de infectie in masa. Acum vi s-a spus pe litere, ca la copii mici. Nu este un pretext este o stare de fapt. Adunarile in multimi mari sunt vectori de infectie. Impartasania este un vector de infectie. Pupatul icoanelor si al moastelor etc. este un vector de infectie. Ce ati facut cei ca dumneavoastra si cei din Biserica Ortodoxa Romana? Ati sustinut, impotriva recomandarilor specialistilor (si impotriva oricarei educatii elementare) contrariul. Ati pus oamenii in pericol mintindu-i si manipulandu-i prin invocarea notiunilor idioate din traditia crestina, cum ca impartasania este miraculoasa, prin ea nu se transmit boli, etc. Comportamentul si atitudina dumneavoastra a fost sub orice critica. Daca nu ati fi fost atat de habotnici si analfabeti stiintific si ati fi pus in aplicare macar masurile de bun simt atunci poate nu ar fi fost nevoie de aceste restrictii. Dar si cu ele puse in loc, preotii bisericii ortodoxe romane le incalca, in timpul pandemiei, catalizand raspandirea virusului pe spatele habotnicilor pe care i-au modelat. Il vreti pe Dumnezeu, sa vorbiti si sa va ajute acasa. Iar faptul ca dupa tot ce se intampla si s-a intamplat aveti tupeul sa venti aici si sa continuati cu vociferarile astea fara sens este o lipsa totala de bun simt. Daca masurile astea stricte nu sunt strict respectate, in curand numarul infectiilor va incepe sa se dubleze la fiecare cateva zile, iar apoi in fiecare zi. Dar sa nu puneti picior in spitale, ca v-ati pierdut dreptul asta. Pe voi sa va ajute popii, acasa.

+15 (19 voturi)
DG Gabriel
23.03.2020, 15:09:43

Toma, plusul nu se "prinde", dar il aveti.

-1 (3 voturi)
DG Gabriel
23.03.2020, 15:03:04

Lasa bre, ca nu urla nimeni sa se inchida bisericile ci sa fie oprita impartasania cu aceeasi lingurita. Bati campii. Pana si la restaurante, tacamurile si paharele se mai spala...

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (33)