Societate

articolul anterior articolul urmator

Nu scăpăm de criza sanitară. Raport OMS: România va ajunge în 31 de luni la o acoperire vaccinală anti-COVID de 70%

6
18 Oct 2021 17:25:03
Autor: Cristina Morozan
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Vaccinarea populaţiei generale în România este scăzută şi stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Dacă se menţine ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi strategiile de vaccinare în vigoare, vom ajunge la o acoperire vaccinală de 70% pentru populaţia totală în aproximativ 31 de luni, (circa 2,5 ani) arată OMS, în urma unor consultări pe care le-a avut în ţara noastră, pentru creşterea vaccinării împotriva COVID-19.

„Biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România, împreună cu înalţi oficiali din Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii şi ai Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile au analizat motivele din spatele tendinţei actuale în procesul de vaccinare COVID-19 pentru a elabora acţiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creşterii rapide a eforturilor. Întâlnirea virtuală a avut loc pe 18 octombrie 2021”, informează CNCAV.
 
Reprezentanţii români au informat că ţara se confruntă cu o creştere foarte mare a cazurilor severe şi a deceselor, 92% din decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut şi alte boli, dar au fost înregistrate decese şi în rândul tinerilor, copiilor şi tineri şi populaţiei active. 
 
În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. 
 
„Se remarcă diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani”, potrivit sursei citate.
 
Când îşi propune România să ajungă la o acoperire vaccinală anti-COVID de 70%
 
Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022. 
 
Insă potrivit comunicatului CNCAV, vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aştepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani). 
 
„Modelarea OMS arată că, dacă se menţine ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%
 
Pe de altă parte, nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea fac dozele necesare. Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă populaţiei vaccinarea împotriva COVID-19”, potrivit sursei citate.
 
OMS a observat o creştere constantă în ultimele trei săptămâni în ceea ce priveşte vaccinarea, dar mai ales în rândul persoanelor sub 50 de ani. 
 
„Este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieţi celor care prezintă cel mai mare risc de deces şi forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice şi alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esenţiale)”, arată sursa citată.
 
Studiile sociologice comportamentale şi cercetările formative privind factorii determinanţi şi barierele ce ţin de atitudinea cadrelor medicale faţă de vaccinare, arată că, în timp, intenţia populaţiei de a se vaccina a crescut în România. 
 
OMS a recunoscut eforturile depuse de guvern, CNCAV şi de Ministerul Sănătăţii în a monitoriza îndeaproape nivelul vaccinării împotriva COVID-19 în judeţe şi inovaţiile legate de implicarea medicilor de familie şi a asistenţilor medicali din reţeaua de îngrijiri primare în îmbunătăţirea vaccinării la populaţia vârstnică din mediul rural.
 
Recomandările OMS 
 
Pentru a defini o strategie de comunicare care să susţină extinderea vaccinării în România, este esenţial ca politicile să fie definite printr-o mai bună înţelegere a motivelor din grupele de vârstă ale populaţiei cu nivel redus de vaccinare. 
 
„Ca paşi următori, în completarea eforturilor în curs şi planificate ale guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii din România, OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunităţi de instruire şi schimburi de informaţii ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la siguranţa vaccinurilor şi dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înţelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populaţie”, se mai arată în comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Maur Dorin
18.10.2021, 18:18:43

Eu nu stiu cine a avut ideea asta timpita ca sa-i convinga pe nevaccinati sa se vaccineze. In continuare, cred ca este o idee proasta. Chiar trebuie incurajati indirect, adica nu public, sa nu se vaccineze. Am vazut steaguri cu Dacii Liberi, ultima reduta, moastele lui IPS am uitat cum il cheama. Lucrurile sint clarissime. Aceasi chestie ca si cum le-ai sugera apa calda, sapunul sau pasta de dinti. Generatia mea s-a lovit puternic de ei in Piata Universitatii in 1990. Singura solutie a fost sa emigram. Nu mai era nimic de facut. Un hau uman fara de fund...adica explicatiile erau de prisos.n-ai inteles in 50 de ani de comunism, vrei sa intelegi in 2h.Nu merge. Nu cred ca avem de-a face cu trolli. Am vazut manifestatia lor....au dotari, ceea ce e foarte suspect pentru un partid de apartament. Sint majoritatea pensionari frustrati care oricum si-au ratat viata iar pensia in mod clar nu le ajunge. La o rata de 300 de cretini pe zi care ne zic pa, daca nu se imbunatateste in timp, nu mai avem mult de asteptat.

+4 (6 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
18.10.2021, 18:41:23

2.5 ani x 300 pe zi x 365 zile = 273,750 de morti Octavian Jurma e prea optimist: https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/anunt-cutremurator-facut-cunoscut-biostatistician-cel-putin-200000-romani-vor-simti-gheara-mortii-sfartecand-plamanii-lor-1_616d760b5163ec42718459ed/index.html

+8 (10 voturi)
Maur Dorin
18.10.2021, 18:41:26

la sate aveti o rata de vaccinare de 10%...adica cred ca s-au vaccinat doar aia care vaccinau, probabil din plictis. ca sa ajungeti la 100% va trebuie 10 ani, daca intr-un an ati atins 10%.

+6 (8 voturi)
A Giap
18.10.2021, 18:43:34

"Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani”, potrivit sursei citate." " În intervalul 15.10.2021 (10:00) – 16.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 352 decese (194 bărbaţi şi 158 femei)" source Mediafax.

-6 (6 voturi)
black horse
18.10.2021, 18:45:37

Gresit !!! Asta este un calcul facut matematic. Adica se presupune ca "turmele" de retarzi-ratati vor intelege utilitatea vaccinului. Ceea ce nu va fi cazul !!!

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările