Societate

articolul anterior articolul urmator

Numărul de cazuri cu varianta virală Delta a crescut de circa cinci ori în ultimele opt săptămâni, în România

0
27 Jul 2021 14:57:40
Autor: News.ro
Preşedintele CNCAV a declarat că există un trend crescător al cazurilor cu varianta Delta. Foto: Arhivă
Preşedintele CNCAV a declarat că există un trend crescător al cazurilor cu varianta Delta. Foto: Arhivă

în ultimele opt săptămâni, în România s-a înregistrat o creştere de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta, iar până în data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu varianta Delta, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV).

“Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânala a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Este o creştere de circa de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână 56%, mai mult de jumătate dintre ele au avut rezultat variantă virală Delta comparativ cu săptămâna precendentă, săptămâna 28 în care din totalul secvenţierilor efectuate 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

Preşedintele CNCAV a declarat că există un trend crescător al cazurilor cu varianta Delta. 

“Există un trend crescător al cazurilor generate de varianta virală Delta, care este mult mai contagioasă se răspândeşte mult mai uşor în rândul populaţiei nevaccinate şi care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori faţă de infecţia cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populaţie nevaccinată, populaţie vulnerabilă, populaţie vârstnică care pot avea un risc crescut de evoluţie către forme severe de boală, care necesită spitalizare”, a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

El a atras atenţia că jumătate din cazurile confirmate cu varianta Delta se află în 28 de focare din opt judeţe. 

“50% din aceste cazuri confirmate cu varianta Delta se află în 28 de focare din care sunt 22 de focare familiale şi şase focare de colectivitate, din opt judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman şi municipiul Bucureşti, însă 42 de cazuri, adică 33% nu au nicio legătură epidemiologică menţionată ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre. Practic, la acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti, sunt 31 de cazuri urmat de judeţul Argeş - 23 de cazuri, Ilfov - 19 cazuri şi Bacău - 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt cu condiţii medicale preexistente, toate cele cinci cazuri de decese erau persoane nevaccinate”, a declarat şeful CNCAV,  Valeriu Gheorghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările