Numărul posturilor scoase la rezidenţiat a scăzut cu 1.020 faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto Arhivă
foto Arhivă

Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este cu 1.020 de locuri mai mică faţă de cea din anul 2018, potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educaţiei. Cele mai mari scăderi, în funcţie de specializare, sunt locurile pentru medicii de familie, iar 9 din 22 de specializări cosiderate deficitare au cifre de şcolarizare mai mici faţă de anul trecut

Pentru examenul de rezidenţiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare. Ordinul de ministru nu este încă în vigoare. Numărul de locuri apare în anexele Ordinului 1.503, ordin pe care ministrul sănătăţii l-a semnat deja, dar care aşteaptă şi semnătura ministrului Educaţiei, acesta din urmă fiind inexistent în actualul Guvern, relatează Edupedu.ro.

Scăderea numărului de posturi vine în contextul în care nota de fundamentare a HG pentru cifra de şcolarizare de anul trecut prezenta în mod dramatic situaţia deficitului de medici: „În prezent România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani. Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat”.

Potrivit legilor în vigoare, înainte de fiecare rezidenţiat, Centrul pentru Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii face o analiză a locurilor din spitale şi a numărului de medici de care România are nevoie, pe fiecare specializare în parte. În funcţie de această analiză, sunt scoase mai multe sau mai puţine locuri la rezidenţiat.

Deficitele de medici din cele 22 de specializări sunt justificate în referatul CRUSP în felul următor:

1. Un deficit major de personal (prin pensionare, migraţie, lipsă de candidaţi la concursurile organizate) în specialităţi pentru care numărul de pacienţi este crescut (anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă, ortopedie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică)

2. Necesitatea asigurării cu specialişti a programelor naţionale de oncologie şi depistarea afecţiunilor oncologice (hematologie, medicină nucleară, oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie)

3. Lipsa specialiştilor care asigură monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor nosocomiale (boli infecţioase, epidemiologie, igienă)

4. Lipsa specialiştilor pentru domeniul pediatric ( cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, pneumologie pediatrică, neonatologie, pediatrie, neurologie pediatrică)

5. Deficitul major de specialişti de reţeaua de expertiză a capacităţii de muncă, subordonată Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale

Medicina de familie pierde cele mai multe locuri faţă de anul trecut. Dacă în 2018 erau scoase la concurs 592 de locuri, anul acesta mai sunt doar 217. Printre specializările care au mai puţine locuri în 2019 faţă de 2018 se numără foarte multe dintre cele considerate cu deficit.

Cum arată calendarul rezidenţiatului

Examenul de rezidenţiat se va desfăşura în data de 8 decembrie, după ce Sorina Pintea a anunţat, săptămâna trecută, că data iniţială a examenului nu poate fi respectată din cauza lipsei unui ministru al Educaţiei care să semneze ordinele de organizare.

Noul calendar arată astfel: înscrierea candidaţilor 28 octombrie -11 noiembrie, transmiterea listelor cu candidaţii înscrişi de către direcţiile de sănătate publică cel târziu 14 noiembrie, centralizarea listelor de către Ministerul Sănătăţii cel târziu 25 noiembrie, pentru data de 27 noiembrie se propune afişarea pe site a listelor cu candidaţii admişi, până cel târziu pe 29 noiembrie  - sesizarea de către candidaţii a eventualelor erori de redactare.

În 5 decembrie este programată afişarea pe site a repartizării candidaţilor pe săli, în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris, desfăşurarea concursului 8 decembrie, alegerea posturilor sau a locurilor în funcţie de punctajul obţinut, în datele de 17, 18 şi 19 decembrie, semnarea contractelor individuale de muncă între 6 şi 14 ianuarie 2020, iar repartiţia pe clinici de pregătire între 14 şi 16 ianuarie 2020.

Pentru ca examenul să se poată desfăşura în condiţii optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate şi numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Educaţiei.

În momentul de faţă acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenţei Ministrului Educaţiei şi a faptului că instituţiile statului pasează între ele responsabilitatea soluţionării acestei crize, susţine Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite