Numărul de urgenţă internaţional 116000 pentru copiii dispăruţi: cei care sună primesc sprijin juridic, social şi administrativ gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a înfiinţat numărul de urgenţă 116000 prin care se oferă sprijin juridic, social, administrativ, psihologic şi emoţional complet gratuit. Serviciul este non-stop şi se adresează copiiilor disparuti. Familiile sau minorii care apelează acest număr primesc garantat ajutor.

116000 este numărul de urgenţă înfiinţat de către Uniunea Europeană prin care se oferă sprijin juridic, social, administrativ, psihologic şi emoţional celor care apelează, fie că este vorba despre copii care au nevoie de ajutor sau părinţi care îşi caută copiii dispăruţi. Serviciul funcţionează non-stop şi este gratuit. În România, familiile sau copiii care se află în astfel de situaţii pot apela 116000 sau 116111. 

De altfel, numărul de urgenţă 116000 este activ în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, dar mai este funcţional şi în Albania, Serbia, Ucraina şi Elveţia.

 Potrivit statisticilor, la fiecare două secunde, în Europa, un copil este raportat ca fiind dispărut, conform organizaţiei Missing Children Europe. Asta înseamnă 250.000 de copii daţi dispăruţi anual. Dintre aceştia, 57.2% sunt fugiţi de acasă (incluzând copiii care sunt daţi afară din casă sau dintr-un centru de îngrijire a minorului). Neglijarea copiilor de către părinţi (neasigurarea de către părinţi a conditiilor decente de trai, precum şi ignorarea nevoilor emoţionale ale copiilor), lipsa de supraveghere şi protecţie a copiilor din partea familiei, lipsa de comunicare, violenţa în familie,  abuzul fizic, sexual, emoţional sau psihologic sunt principalele cauze pentru care copiii fug de acasă sau devin victime uşoare ale prădătorilor sexuali sau ai traficanţilor de persoane. La aceste cauze se adaugă şi consumul de alcool şi droguri atât al copiilor, cât şi al părinţilor, abandonul şcolar sau notele mici, bullying-ul asupra copilului; dorinţa minorului de a câştiga bani pentru a ajuta familia, influenţa anturajului, suferinţa mintală.

Peste 90.000 de apeluri privind dispariţia minorilor au fost efectuate anul trecut, în Europa la numărul unic de urgenţă. 19% din aceste apeluri au fost iniţiate de către copii care erau pe punctul de a fugi de acasă sau deja plecaseră din familie. Anul trecut, aproape 2.000 de copii au fugit de acasă din cauza violenţei sau neglijării din partea familiei sau din cauza problemelor pe care le întâmpină la şcoală, mai arată raportul organizaţiei internaţionale Missing Children Europe. 

Specialiştii care răspund la numărul de urgenţă cooperează strâns cu autorităţile care iniţiază şi conduc investigaţiile pentru a-i găsi pe minorii dispăruţi, astfel că 42% din copiii dispăruţi sunt găsiţi de către poliţie, în timp ce 30% se întorc singuri acasă. Datele statistice europene arată că 74% din copiii dispăruţi sunt găsiţi în mai puţin de o săptămână de la dispariţie. Cu cât curge mai mult timp de la dispariţia copilului, cu atât cresc şansele ca acesta să fie găsit decedat, ori să fie abuzat sexual sau traficat. 

În ceea ce priveşte răpirea, statisticile europene arată că cei mai expuşi sunt copii de 14 ani sau mai mici. 45% din copiii răpiţi anul trecut au fost luaţi de către un necunoscut. Experţii europeni recomandă ca părinţii să aibă o relaţie bazată pe comunicare şi încredere cu minorii şi să îi înveţe să spună unui adult dacă sunt atinşi într-un mod indecent, dacă li se fac propuneri sexuale sau sunt abuzaţi sexual. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite