O doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca scade rata de infectare cu SARS-CoV-2. Care este procentul. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul anti-COVID de la Pfizer şi AstraZeneca scade riscul de infecţie cu mai mult de 50%
Vaccinul anti-COVID de la Pfizer şi AstraZeneca scade riscul de infecţie cu mai mult de 50%

Un studiu făcut în Marea Britanie arată că numărul de cazuri cu COVID-19 a scăzut cu 65%, după administrarea primei doze a unui vaccin de la AstraZeneca sau de la Pfizer. Studiul a fost realizat într-o perioadă în care o nouă tulpină a COVID, B.1.17, mai infecţioasă, a devenit dominantă.

Vaccinarea a fost la fel de eficientă pentru toate categoriile de adulţi, se arată în studiul citat de libertatea.ro. „Aceste cifre obţinute în condiţii reale sunt extrem de promiţătoare”, a declarat ministrul sănătăţii, James Bethell, după publicarea datelor cercetării.

Studiul a fost făcut de Universitatea Oxford şi de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie, pe un eşantion de 373.402 persoane, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021, iar cercetătorii au analizat peste 1,6 milioane de rezultate ale unor teste COVID-19. 

Astfel, după 21 de zile după administrarea primei doze a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer, ratele noilor infectări au scăzut în toate categoriile de vârstă cu valoarea medie de 65%. 

De asemenea, dozele de rapel consolidează protecţia, reducând cu 70% cazurile de infectare fără simptome, respectiv 90% cazurile simptomatice, au raportat autorii studiului, care au adăugat că efecte similate au existat şi în rândul persoanelor care au trecut anterior prin COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite