Societate

articolul anterior articolul urmator

O Greşeală Fericită – Profilul Forumistului din România

3
24 Feb 2015 13:00:57
Dani Sandu

Este evident că nevoia de date sociologice despre societatea noastră a depăşit cu mult rapiditatea cu care acestea sunt oferite publicului. După avântul aproape copleşitor de anul trecut, din perioada alegerilor, parcă tot mai puţine sondaje îşi fac loc în spaţiul public, exact într-un moment în care discuţiile despre schimbări fundamentale în societatea noastră prind viteză.


În acest context am văzut şi recenta cercetare a TrendScan despre socialism şi toleranţă faţă de minorităţi sexuale din România. Întrebările sunt adecvate, bine formulate şi interesante, rezultatele aşijderea, studiul e asociat cu Sebastian Lazăroiu, unul dintre cei mai cunoscuţi sociologi din România, însă există o problemă. Cercetarea nu studiază pe cine spune că studiază.

Pretenţia studiului ar fi că propune o cercetare validă a „întregii populaţii de utilizatori de Internet din România de peste 18 ani şi din mediul urban, cu o minimă marjă de eroare”, adică 6,5 milioane de oameni sau, în cuvintele lui Sebastian Lăzăroiu, măcar 4 milioane de români. După standarde uzuale, cercetarea de faţă nu este una ştiinţifică. Motivele sunt multiple şi oscilează de la tehnice (sampling frame necorespunzător; recrutarea eşantionului etc.) la unele destul de practice (ponderarea făcută după un studiu Gallup din 2010 presupune că populaţia cu acces la internet nu s-a schimbat de atunci). Sondaje via Internet au fost folosite în multe părţi din lume cu succes, mai ales pentru populaţii speciale, greu accesibile altfel, însă această cercetare nu poate intra la socoteală. Discuţia tehnică probabil nu îşi are locul aici, iar autorii înşişi au admis faptul că cercetarea online a fost folosită mai degrabă drept conversation starter decât ca studiu ştiinţific.

Totuşi, după părerea mea, tocmai slăbiciunile clare ale acestui studiu îl fac interesant dintr-un alt motiv, care nu a fost discutat până acum de către autori. Puţinele date metodologice oferite de TrendScan şi iVox.ro (în special cele despre auto-selecţia respondenţilor) sugerează că această cercetare ar putea fi generalizată pentru populaţia de utilizatori interesaţi de politică şi foarte activi pe web – populaţie pe care mulţi jurnalişti sau lideri de opinie din România au ajuns să-i cunoască drept „forumişti” sau oamenii care populează forumurile de discuţii din subsolul articolelor politice din România. Practic, eşantionul este format din oameni autoselectaţi ca interesaţi de probleme politice, dornici să se exprime în legătură cu acestea, cu timp liber de petrecut în faţa computerului, cu consum mare de internet şi alţi factori care se potrivesc cu precădere populaţiei de comentatori online. 

Această cercetare – şi, probabil, viitoarele cercetări oferite de iVox şi TrendScan – ne oferă posibilitatea nesperată de a înţelege câteva din gândurile şi opiniile acestor indivizi. Cea mai importantă trăsătură a acestui public este că la 12 din cele 15 întrebări mai mult de jumătate din respondenţi ocupă poziţiile extreme (1 sau 10) pe scala de răspuns – lucru destul de rar întâlnit într-o cercetare pe populaţii largi. Aceşti oameni sunt foarte siguri pe ei, convinşi de dreptatea opiniilor pe care le exprimă şi prea puţin tentaţi de nuanţă. La cele mai multe astfel de întrebări, respondenţii sunt puternic polarizaţi. Orice minimă analiză de conţinut a comentariilor la articole politice confirmă această tendinţă.

Forumiştii sunt polarizaţi şi aplecaţi către polemică – deseori de o combativitate neobişnuită. Aceştia au o părere clară despre cum trebuie să arate lumea, iar ideologia lor poate fi cel mai uşor descrisă ca populistă – fie populism ultra-liberal, fie, mai rar, populism tradiţionalist. Singurele probleme pe care combativitatea lor nu transpare şi în răspunsurile oferite sunt fie problemele ceva mai tehnice, precum paritatea franc elveţian-leu, fie problemele puţin dezbătute până acum, precum o lege pentru ca o treime dintre parlamentari să fie femei sau drepturile angajaţilor cu 3 copii sau mai mulţi. Chiar şi aici, răspunsurile extreme acoperă măcar 35-40% din totalul răspunsurilor, ceea ce oricum sugerează un grad mare de polarizare.

Discutarea datelor în sine pare mai puţin importantă în acest moment decât realizarea faptului că, probabil din greşeală, TrendScan şi iVox au scos la iveală o modalitate bună de a sonda şi înţelege mai bine această populaţie atât de greu de studiat în mod normal. Reuşita lor este în mod cert remarcabilă, dacă este înţeleasă corect, şi poate ajuta, pe termen lung, la o mai bună înţelegere a felului în care funcţionează o bucată mică, dar foarte dinamică şi influentă a dezbaterii noastre online. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.02.2015, 15:12:58

"Forumiştii sunt polarizaţi şi aplecaţi către polemică – deseori de o combativitate neobişnuită. Aceştia au o părere clară despre cum trebuie să arate lumea, iar ideologia lor poate fi cel mai uşor descrisă ca populistă" Hi..hi..hi..! Ai dracu', forumistii astia, dom'le..! Isi dau la gioale toata ziua, ca niste populisti sadea..! Daaa.! E(!) populisti rau, nu asa..! Si e si fraieri prima'ntai..! Da' fraieri-fraieri, nu gluma..! Ca daca posedau si ei ceva creieri mai creti intre manerele bostanilor, se faceau sociologi si aveau si ei macar asa..o idee, despre parietatea franc elevetian-leu..Sau si-ar fi pus si ei intrebarea, de ce nici macar o treime din maretul nostru parlament nu-i formata din hoate si escroace mincinoase. Si pe deasupra, culmea-culmilor, ii cam doare la basca si de drepturile pe care ar trebui sa le aiba angajatii, care atunci cand se apuca de procreat gospaderaste si intru oftica chinezilor, uita sa mai puna frana. Ori, e limpede ca doar unor astfel de forumisti populisti fraieri, nu le-a putut trece prin cap sa-si traga si ei niste credite in cascaval elvetian, ca sa nu mai spunem ca din cauza ca-s si ai dracu' de misogini, nu vor sa vada mai multe gagici in parlament..! Vreau sa vad si eu care femeie e atat de inconstienta, incat le faca 3-4-5-6 copii unor ticlosi cainosi, ca astia..! Nuuu..! Nu cred ca e vreuna..! Pai dom'le, astia is in stare sa ia din caminul conjugal suprapopulat cu alti pui de fraieri (ca deh, intervine si erediatea) toate alocatiile si t-o taie direct la magazin, dupa niscaiva laptopuri si alte smecherii electronice de ultima generatie..! Asta numai asa, la fonfle..! Adicatelea, sa intre pe net si pe site-urile ziarelor si sa ne enerveze cu populismul lor infiorator..! Dom'le, ce nesuferiti de oameni..! Te doare mintea, zau asa..! Brrr..!

-1 (1 vot)
Iulian Arion
24.02.2015, 20:00:16

Domnule Daniel Alexandru, Propun o lege parlamentarilor romani: orice persoana care are nume sau prenume de copil sa aiba dreptul de a-l schimba. Impresia mea, care poate fi gresita, este ca aceste persoane nu se maturizeaza. Nu este o prejudecata dar am sesizat prea multe coincidente. Aceasta a fost gluma. Acum sa trecem la lucruri serioase. In tehnica se fac diverse teste pe esantioane de produse in scopul determinarii parametrilor de functionare, operare, defectare etc. Sa zicem ca se testeaza 10 000 de becuri dintr-o productie de 1 000 000. Se constata ca 800 se ard dupa 50 de cicluri de aprindere-stingere. 8000 de becuri se ard dupa 1000 de cicluri iar 1200 nu se ard dupa cele 1000 de cicluri de aprindere-stingere. In inregistrari se mentioneaza aceste aspecte. Cand se dau publicitatii, informatiile se prezinta sub forma, "Aceste becuri functioneaza 1000 de cicluri de aprindere-stingere". Ce observati? Valorile extreme au fost excluse din rezultatele esantionului! Sunt neconcludente! Ar fi fost o incorectitudine includerea extremelor in procesarea statistica. Care sunt valorile extreme? De regula, cand se lucreaza cu numere considerate mari, minimele reprezentand 10% si maximele 10% sunt considerate extreme si excluse. Sondajul mentionat de dvs este neconcludent pentru ca valorile extreme, adica repondentii care spun : "total de acord" si "total dezacord" reprezinta cam o treime sau chiar o jumatate! Nu se pot media nici matematic nici in alt mod. Ca exemplu: Exista oameni care sustin: Sa triumfe lege! ei sunt adeptii ideologiei de dreapta. Exista oameni care sustin: Sa triumfe libertatea absoluta! Ei sunt anarhistii, socialistii (de stanga). In anii '20 ai secolului trecut se impusca pe strazi in Germania. Acesti oameni nu pot fi conciliati. Legea penala trebuie sa protejeze fiecare cetatean. Drepturile individuale, de a fi egali in fata legii, ne sunt aparate de legea penala - instrument al exercitarii actului de justitie de catre stat. Nu stiu daca ati observat proiectul autonomist maghiar. Acolo, legea penala era aplicata de 9 persoane dintre care 6 erau maghiari. Asa ceva nu se poate. Legea penala nu poate fi aplicata pe criterii etnice!

Iulian Arion
24.02.2015, 20:10:38

Referitor la discriminarea pozitiva a diverselor minoritati. ONU defineste ca minoritate o populatie sau grup de oameni care au trasaturi pe care le transmit urmasilor. Asupra acestei populatii se exercita o protectie de a-si menti valorile spirituale: limba vorbita, confesiunea religioasa, obiceiuri si traditii. Ceea ce numiti minoritati sexuale, nu reprezinta minoritati in sensul definitiei Natiunilor Unite! Prin urmare se bucura de acelasi respect din partea celorlalti cat si din partea legii penale. Legea penala trebuie sa actioneze nediscriminatoriu pentru ca toti oamenii ne nastem egali in raport cu legea cat si in fata Lui Dumnezeu. Exista o tendinta de a cere drepturi suplimentare, in special din partea celor care nu au merite, realizari. "Vreau sa fiu apreciat desi nu am realizat nimic pentru semeni". Cam acesta este sloganul acestor apostoli ai discriminarii pozitive pe orice criteriu exceptand meritul personal. Nu se poate. Mai intai demonstreaza ca ai facut ceva pentru semeni si apoi ei iti vor rasp-lati efortul.Intotdeauna!

Modifică Setările