Societate

articolul anterior articolul urmator

O iubire denunţată

29
28 Nov 2017 11:50:59
Radu Preda

Hotărât lucru: la noi, după decenii de neîncredere naţională, de antagonizare pe diferite criterii, de practicare cu entuziasm a ranchiunii, nu este bine nici dacă faci, nici dacă nu faci. E prea târziu sau prea devreme. Oricum ar fi, iese prost.

Această logică pocită nu poate fi explicată decât prin lipsa propriului orizont de creştere, de transformare. Cine trăieşte într-un prezent continuu, garnisit cu nostalgii pe măsură, nu are cum să îşi creioneze viitorul, cu atât mai puţin să lupte pentru împlinirea lui. Captivitatea clipei bruschează orice vis şi mizeria cotidiană suspendă orice principiu. De unde refugiul în cea mai prost plasată mândrie: aceea de a fi campioni ai dezastrului, fruntaşii de la coadă. Când aflăm că în alte părţi se fură mai mult, tresărim jigniţi în pretenţia noastră de a fi cei mai corupţi.

Lipsa clarităţii în raportarea la trecut şi amânarea constantă a viitorului, combinate, ne-au tăiat aripile. Este de aceea un miracol faptul de a fi devenit între timp membri ai proiectului de securitate al NATO şi al celui politic al Uniunii Europene, tot atâtea dovezi că suntem importanţi în lume, în ciuda stimei de sine în permanentă scădere. Nemulţumiţi de noi înşine, dar dând vina mereu pe alţii, pe clasa politică, pe instituţii şi pe oricine altcineva, am ajuns în doar o generaţie destul de departe. Nu reuşim să vedem unde şi cum suntem de fapt.

Curând intrăm în anul care va marca primul centenar al unităţii teritoriale care ne găseşte în plin război sufletesc. Cu o tenacitate demnă de alte cauze, sunt atacate sistematic valori şi repere, mecanisme de coagulare care s-au verificat timp de secole, precum familia sau comunitatea de credinţă, sunt caricaturizate şi ponegrite practici identitare, insinuate noutăţi în numele progresului, exultate antivirtuţile şi declarate indezirabile reflexele normalităţii. Demontajul personal şi colectiv a ajuns o practică zilnică, fără repaos, marcând astfel victoria (auto)demascării comuniste.

La capătul unei liste lungi de posibile infracţiuni constaţi că dispar, pe rând, mai toate motivele bucuriei de a fi. De pildă, devine suspectă recunoştinţa faţă de râvna înaintaşilor, de moştenirea primită. La fel, patriotismul este taxat prompt drept naţionalism. Nimeni şi nimic nu este bun, demn de admiraţie. Redusă la cusururile ei, din trecut şi prezent deopotrivă, reale şi imaginare, România ajunge o stranie alcătuire a cărei raţiune de existenţă stă agăţată de un fir. A spune, în aceste condiţii, că o iubeşti îţi atrage negreşit un denunţ. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Iulian Arion
28.11.2017, 12:38:08

"Când aflăm că în alte părţi se fură mai mult, tresărim jigniţi în pretenţia noastră de a fi cei mai corupţi." Cu cine formezi pluralul, domnule Preda?

+5 (7 voturi)
Radu Mircea
28.11.2017, 13:23:03

# Radu Preda '' mecanisme de coagulare ''' ??? '' Familia si credinta '' ??? Ma dezamagiti domnule Preda . Familia era pina acu' citeva decenii in mod '' traditional '' un stapin si o sluga care iti facea copii pe care-i puneai la munca in locul tau cind erai la circiuma . Credinta era o indatorire de a te spala duminica inainte sa mergi la silozul popii sa-i dai tainul . ln rest si in ziua de astazi cind stiinta de carte nu mai este o curiozitate , extrem de putini stiu ce se sarbatoreste de paste , de craciun , sa intreb de rusalii chiar devine concurs cu premii . Asta este turma pe care '' o pastoresc '' popicii . in realitate o mulg fara rusine pentru brinza proprie . Sper , ca o ultima speranta , ca dvs. nu faceti parte din gasca de trintori ai neamului care ne sug vlaga cea de pe urma a poporului prostit .

0 (6 voturi)
Iulian Arion
28.11.2017, 12:39:42

"Nemulţumiţi de noi înşine, dar dând vina mereu pe alţii, pe clasa politică, pe instituţii şi pe oricine altcineva, am ajuns în doar o generaţie destul de departe. Nu reuşim să vedem unde şi cum suntem de fapt." Doar prin munca, angajare fat de semeni, ne definim. Prin altruism. Acestea vin din credinta!

+4 (4 voturi)
g duscanu
28.11.2017, 13:41:28

Valorile care sunt atacate sunt ghearele ipocrite si literalmente tradatoare ale Bisericii Ortodoxe Romane care nu-si asuma responsabilitatea pentru activitatea din comunism si incearca sa proiecteze o avalansa de gargara de ceasul mortii cum ca ceva e in neregula cu societatea, cum ca lumea se departeaza de la valorile retrograde ortodoxe, cum ca lumea nu mai accepta perspectivele limitate si habotnice. Cand printati tone metrice de calendare bisericesti si le spuneti oamenilor sa nu se spele pe cap ca se supara dumnezeu daca voi nu respectati calendarele intocmite in mod dubios de ei, priviti si in titlu. E 2017. In cursa cu timpul cei blocati in trecut nu vor intra in viitor. Iar Biserica Ortodoxa Romana fara o reformare din temeli nu va supravietui si din pacate este nevoie ca ea sa supravietuiasa pentru ca altfel o iau cimpanzeii razna si te trezesti captiv pe planeta maimutelor. Insa decat sa supravietuiasca in forma curenta, mai bine ne asumam problemele ca de la cimpanzeu la cimpanzeu sau emigram acolo unde cimpanzeii sunt mai putini.

+3 (5 voturi)
piatidesiaticetare
28.11.2017, 15:49:53

RADU PREDA "Lipsa clarităţii în raportarea la trecut şi amânarea constantă a viitorului, combinate, ne-au tăiat aripile. Este de aceea un miracol faptul de a fi devenit între timp membri ai proiectului de securitate al NATO şi al celui politic al Uniunii Europene, tot atâtea dovezi că suntem importanţi în lume, în ciuda stimei de sine în permanentă scădere." Cand scrieti despre astfel de subiect, fiti mai inteligent ca astfel pica ca nuca in perete. romania nu poate avea nicio multumire. Pentru ca este o conglomeratie de multe grupuri cu diverse interese: sorosisti, proeuropeni, papistasi, secui, mai nou islamisti etc OK si o sa ziceti da de ce grupurile astea in Occident au un interes comun? Pai diferenta e ca in romania exista o majoritate Prorusa a tuturor crestinilor Ortodocsi. Chiar daca acestia nu fac politica ci doar isi manifesta credinta ortodoxa, credinta ortodoxa este prin definitie Prorusa. Deciu cum sa fie pace si comuniune intr-o tara inde se confrunta Credinta Ortodoxa cu tot ce inseamna Anticrestinismul Occidental ? E ca si cum ne-am mira ca in Roma nu era consens intre crestini si Imperiu!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările