Societate

articolul anterior articolul urmator

O mică întrebare de dimineaţă

88
16 Oct 2019 10:06:31
Sanda Vişan
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Aud aseară despre o "performanţă" care cică nu este doar românească: la nu ştiu ce meci de fotbal (că nu mă interesează sportul, dar înţeleg că e naţional, deh!) sunt umplute tribunele marelui stadion din Bucureşti (da, acela la care se tot schimbă gazonul pe banii noştri), cu mii de copii.

Reporterii îi întreabă la sosire: de unde veniţi? Buşteni, Oradea... din toată ţara. Aduşi cu autocarele. Vasăzică, 10 ore pe drum, la venire, cel puţin 3 ore partida (cu intrări şi ieşiri din stadion), alte 10 ore la întoarcere. Că nu presupun că Federaţia de fotbal i-a hrănit şi cazat peste noapte, la Bucureşti.

Ba chiar citesc că le-au fost confiscate merele (şi o caserolă cu Spiderman, deh, copii!), la intrarea în stadion, să fim siguri că nu mai mănâncă nimic copilul, o oră şi jumătate. Eventual, dacă îi e foame, să cumpere de la organizatori!

Aşadar, 30.000 de copii ţinuţi la o activitate continuă de 24 de ore, nedormiţi, nu ştiu cât de hrăniţi şi cu 2 zile de şcoală sărite (că a 2-a zi vor dormi neîntorşi!).

Cine a pus la cale dezmăţul ăsta şi mai ales cine a aprobat? Ce spune Autoritatea pentru protecţia copilului? E mai important fotbalul şi imaginea lui decât bunăstarea copiilor?

Lasă că n-am fi văzut o asemenea operaţiune de proporţii pentru ca elevii sa fie aduşi cu autocarele la un prestigios festival de film, de exemplu, sau o olimpiadă de matematică! E clar că e indusă astfel, în capul copilului, ierarhia răsturnată a importanţei sociale a lucrurilor: a fi ultras e mai important decât orice altceva, căci beneficiază de sprijinul autorităţilor , beneficiază de un ceremonial grandios (s-a schimbat şi programul mijloacelor de transport în comun!) şi primeşte recunoaştere colectivă.

Dacă voiau să-i folosească drept spectatori, de ce nu i- au adus de la distanţele mari cu avionul, că fotbalul, fiind o afacere care vinde jucători cu milioane de euro, are, desigur, bani?

Toată această acţiune de anvergură, folosind copii, mi se pare nepotrivită, dacă nu chiar ilegală, pentru că produce traume fizice la mii de copii (24 de ore nedormiţi şi nemâncaţi), traume sufletesti (că bănuiesc că rezultatul nul nu-i vreo victorie care să-i bucure) şi, pe termen lung, le răstoarnă scara de valori, plasând chibiţarea la fotbal în vârful ierarhiei, căci la vreo olimpiadă de matematică sau de cercetare spaţială, de pildă, nu primesc ajutor individual sau pentru echipă, nici cu plata drumului până unde se ţine competiţia!

Vom vedea întrebări din partea autorităţilor şi sancţiuni pentru această ridicolă şi obositoare cruciadă a copiilor? Iar cele două zile de chiul de la şcoală se recuperează? Că neuronii pierduţi din cauza oboselii sunt duşi pentru totdeauna.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

88 Comentarii

Adrian Foangǎ
16.10.2019, 11:40:45

Pentru multi copii din alte zone ale tarii, excursia la Bucuresti a fost o mica aventura. Au avut ocazia sa si asiste la meci fara sa auda injuraturile huliganilor. Deci, a fost ok, asa se invata comportamentul la un meci... acesti copii au inteles ca nu trebuie sa injuri ca la usa cortului 90 de minute cand mergi la o partida de fotbal.

+5 (23 voturi)
Dan Petru
16.10.2019, 11:41:39

O singura intrebare : doamna cunoaste dferenta dintre "ultras" si "spectator" ? Altfel spus, a vazut vreodata "live" vreun meci de fotbal. Insasi dansa recunoaste ca NU. In alta ordine de idei, cineva a dat niste dispozitiii, altfel nu exista mobilizarea asta. CINE ? Nume, prenume, functie.

+3 (15 voturi)
Jane Doe
16.10.2019, 11:43:49

E un punct de vedere pe care-l împărtășesc, dar cred că suntem puțini în această situație. E țara în care fotbalul și pupatul moaștelor strânge periodic zeci de mii de fideli, în timp ce schimonosirea Justiției e un moft care a deranjat în ultimii doi-trei ani doar câteva zeci, rareori sute de ”hipsteri #rezist”. Acesta e mediul de cultură în care se formează viitorul mioritic al țării.

+6 (24 voturi)
Dan Petru
16.10.2019, 11:53:25

N-are legatura. Ce nu prea intelegeti dumneavoastra e ca fotbalul ca afacere NU a fost inventat in Romania. Scopul afacerii asteia e ATRAGEREA DE SPECTATORI SI TELESPECTATORI. Cu profiturile aferente. E singura afacere in care clientul e atras inclusiv prin manipularea copiilor ? Hai, sa vedem : este sau nu ? Si nu, nu numai in Romania ci inclusiv in vest. Ca idee, educatia "antirasista" din Norvegia nu e tot o manipulare ?

-4 (16 voturi)
madog madog
16.10.2019, 11:46:09

Deci o domna absolventa a Sectiei de critica a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, lucrator la tembeleziunea publica toata viata ei, mare specialist masterand in comunicare (https://nemira.ro/sanda-visan, asa am aflat si eu cine este "duamna") abereaza sub clar de luna si publica matinal tampenii. Poate o lucra/colabora cu Barnevernet sau vreun ONG/fonduri Novegine, cine stie! Ma indoiesc ca FRF a obligat copii sa vina la meci, poate a fost doar un motiv bun ca niste copii de pana in 14 ani sa vada gratis un meci al nationalei de fotbal, un meci cu miza calificarii pe masa. Iar daca se teme ca nu au mancat/baut, pai sa i intrebe si sa fle ce si cum, altfel...prezumtie de fake-news! (https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/norways_hidden_scandal, ca sa nu citez povesti-drame romanesti si sa fiu acuzat de parti-pris)

+4 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (88)

Modifică Setările