O nuntă în stil mafiot

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Buzău, ca şi în alte părţi, cumetriile sunt aidoma celor din filmele cu mafioţi.

Cred că oricine a urmărit ştirile de weekend a intuit, din titlu, că mă refer la paranghelia organizată sâmbătă seară pe patinoarul din Buzău. Acolo unde actualul cap al judeţului, Victor Mocanu, a sărbătorit într-un mod cât se poate de opulent căsătoria fiului său, proaspăt ales parlamentar, cu fiica unui înstărit afacerist local. Evenimentul a fost cu atât mai mediatizat cu cât la petrecerea cu peste o mie de invitaţi au participat nume grele din sfera politico-economică, de la primari de comune sau oraşe până la deputaţi şi senatori din toate partidele, plus câţiva milionari din Topul Forbes, legaţi unii de alţii prin diverse interese.

Dincolo de micile mondenităţi, a fost ocazia perfectă pentru a vedea cine-i păstoreşte azi pe buzoieni. După 15 de ani, în care a fost condus cu o mână de fier de către senatorul, prefectul, ambasadorul şi din nou senatorul Ion Vasile, Buzăul şi-a schimbat „baronul". În primăvara lui 2005, cam pe vremea asta, omul aflat la butoanele judeţului încă din primele zile ale revoluţiei se retrăgea într-un con de umbră. Momentul coincide cu dubioasa răpire din Irak a celor trei jurnalişti români, între care şi năstruşnica sa fiică, Marie Jeanne. Zic dubioasă, căci presupusul creier al răpitorilor era nimeni ­altul decât Omar Hayssam, un investitor strategic în fieful condus de tăticu', un sponsor marcant al partidului-stat instalat în '90 şi un pasager obişnuit al deplasărilor prezidenţiale ale lui Ion Iliescu.

Odată cu retragerea publică a lui Ion Vasile, care şi-a păstrat însă poziţia de şef al filialei PSD până în 2010, pe scena politică buzoiană s-a dus un adevărat război pentru ocuparea postului vacant de „baron". O perioadă, s-a spus că tronul ar fi fost ocupat de un reprezentant al PDL-ului, în persoana deputatului Cezar Preda, pe motiv că partidul său pusese mâna pe pârghiile numirilor în fruntea instituţiilor deconcentrate. Fals! În Buzău, adevărata putere n-a fost deţinută niciodată, indiferent cine s-ar fi aflat la guvernare, de altă formaţiune decât cea înfiinţată în '90 sub numele de Frontul Salvării Naţionale. Ne-o demonstrează scorul electoral, în permanenţă „roşu", dar şi traseismul politic al liderilor locali.

Două exemple sunt elocvente. Preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, socru mare la nunta de sâmbătă, şi primarul municipiului-reşedinţă, Constantin Boşcodeală, în rolul naşului. Amândoi şi-au început cariera politică la PD, pentru ca după o scurtă oprire la umanişti-conservatori, respectiv la defuncta Alianţă pentru România (APR), să revină în braţele primitoare ale PSD-ului. Tot ei sunt cei care fac legea în Buzău şi care împart banii de la buget. Aşa că n-ai cum să le refuzi „prietenia", chiar şi dacă asta se reduce la plicul adus în calitate de nuntaş.

Ceea ce ne arată că, la Buzău, ca şi în alte părţi, cumetriile sunt aidoma celor din filmele cu mafioţi. În care unirea destinelor dintre două „vlăstare" este făcută să cimenteze interesul comun al „familiilor". 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite