Societate

articolul anterior articolul urmator

O profesoară din România a primit Ordinul Naţional de Merit în grad de cavaler de la Ambasada Franţei

3
13 Feb 2020 19:55:47
Autor: Simona Chirciu
O profesoara a fost decorată de către Ambasada Frantei cu Ordinul National de Merit FOTO: Ionela Baluta
O profesoara a fost decorată de către Ambasada Frantei cu Ordinul National de Merit FOTO: Ionela Baluta

Profesoara universitară de la Universitatea Bucureşti Ionela Bălută a fost decorată cu Ordinul Naţional de Merit în grad de cavalar de către Ambasada Franţei pentru proiectele sale în domeniul egalităţii între femei şi bărbaţi.

Ionela Băluţă a primit Ordinul Naţional de Merit în grad de cavaler, care i-a fost înmânat de către ambasadoarea Franţei. „Am dedicat această decoraţie feministelor de ieri şi de azi, cunoscute sau anonime”, a spus Ionela Băluţă. 
 
„Angajamentul meu în favoarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi este legat, în primul rând, de o postură intelectuală care abordează democraţia prin prisma participării şi a reprezentării / reprezentativităţii, care analizează cetăţenia prin prisma echităţii şi a egalităţii de fapt. Recunoaşterea şi valorizarea diversităţii, pluralismul şi toleranţa sunt principii şi valori democratice fundamentale. În consecinţă, egalitatea dintre femei şi bărbaţi nu e nici marginală, nici excepţională, ci obligatorie pentru orice regim democratic. Acest angajament este rezultatul parcursului meu universitar şi profesional : meritul le revine deci instituţiilor care l-au susţinut, colegilor cu care am dezvoltat diversele proiecte. Dar pentru mine acest angajament este totodată o profesie de credinţă şi o datorie morală. Căci datorez această decoraţie feministelor de ieri şi de azi, cunoscute sau anonime : fără ele, nu aş fi avut acces la studiile şi la cariera universitară ; fără ele, nu aş fi un individ autonom şi nu aş avea drepturi politice ; fără ele nu am avea azi o femeie într-o funcţie diplomatică şi folosirea oficială a termenului de « ambasadoare » (în unele ţări, deocamdată)”, a precizat profesoara. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

rica venturiano studinte-n drept si publicist
13.02.2020, 20:02:53

Recunoaşterea şi valorizarea diversităţii, pluralismul şi toleranţa sunt principii şi valori democratice fundamentale. Insiruirea asta de cuvinte m a ingrozit si ca atare am intrerupt lectura aici.

0 (4 voturi)
imsi imsi
13.02.2020, 22:27:35

Pai trebuia sa o decoreze pe Lenuta ca ea lupta efectiv in promovarea femeii si a egalitatii de sexe. N a scris multe tratate adica n a batut apa n piua ci a zis Nicule daca nu promovezi femei in CC si in ministere te ia dracu' . Nea Nicu s a conformat si ca atare era stabilit prin directive procentul de femei fix cum face azi Comisia Europeana. Dna profesoara cind ajunge acasa ce gaseste ? Pe sotul sforaind, copiii flaminzi si obraznici cu etnobotanice in nas cartoaane de pizza in biblioteca si asta se cheama ca lupta pt egalitate. Success !

+1 (3 voturi)
bec
14.02.2020, 18:59:52

Comentariu considerat abuziv.