O reţea naţională de centre pentru tratamentul dependenţelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, nu există niciun centru de tratament pentru dependenţii de alcool cu finanţare de stat
În România, nu există niciun centru de tratament pentru dependenţii de alcool cu finanţare de stat

Astăzi se lansează oficial prima reţea naţională de centre de tratament specializat în dependenţele de substanţe. În Bucureşti, în Constanţa, în Braşov, în Suceava. Spre deosebire de alte reţele de centre de sănătate, în spatele acesteia nu se află vreo corporaţie, ci o mâna de oameni grupaţi într-un ONG. Acest material nu este o reclamă, este o laudă colectivă de sine.


Se spune că psihiatrii împărtăşesc soarta pacienţilor lor. Sunt marginalizaţi precum ”nebunii” sunt marginalizaţi. Sunt înconjuraţi cu o aura de teamă şi respect. Nu sunt tocmai doctori, aşa cum nici ”nebunii” nu sunt tocmai nişte pacienţi obişnuiţi. Spitalele lor sunt la marginea oraşelor sau direct pe câmp, departe de oameni. Şi, deşi departe, numele lor sunt cât se poate de sonore în mentalul colectiv - Socola, 7, 9, Eminescu, Bălăceanca. Se mai spune despre psihiatrie că ar fi Cenuşăreasa disciplinelor medicale. Tratamentul dependenţelor trebuie să fie, atunci, Cenuşăreasa psihiatriei.

Astăzi, în România, în beciul unde trudeşte Cenuşăreasa, lucurile stau aşa:

- în România nu există nici măcar un singur centru de tratament al dependenţei de alcool, finanţat din bani publici

- în România nu există niciun centru de tratament finanţat din bani publici pentru copiii dependenţi de droguri

- în România, majoritatea centrelor de tratament pentru dependenţii de droguri ţin de Ministerul de Interne, aceeaşi structura însărcinată cu încarcerarea lor

- în România, medicii şi psihologii nu au acces la o formare postuniversitară care să-i pregătească pentru a trata dependenţele de substanţe

- în România, nu există fonduri publice pe care o organizaţie nonguvernamentală să le poată accesa pentru a dezvolta programe independente de prevenire a consumului şi tratament al dependenţei de alcool sau droguri. După intrarea în Uniunea Europeană, finanţatorii internaţionali care sprijiniseră până atunci muncă organizaţiilor care lucrau în acest domeniu s-au retras. Ţara a fost invitată să aibă singură grijă de problemele ei cu alcoolul, drogurile, cazinourile. Nu a avut.

La fel ca Cenuşăreasa, noi, cei care lucrăm în domeniul dependenţelor de substanţe nu mai tragem speranţa că Statul, această mama rea, se va învoi să ne ia şi pe noi la balul societăţii, alături de surorile mai mari, cardiologia, hepatologia, pediatria sau, frumoasa frumoaselor, medicina de urgenţă. Pentru ele se cumpără rochiile scumpe - elicoptere, aparatele de milioane de euro, medicamentele cele mai noi, congresele în hoteluri de cinci stele, poziţiile în Minister şi câte şi mai câte. La fel ca Cenuşăreasa, cei care lucrăm în domeniul dependenţelor de substanţe ne încăpăţânăm să mergem totuşi, şi noi, la bal. Şi ne ajută o Zână - fondurile structurale europene.

Începutul a fost făcut în 2010, când ALIAT a deschis două centre de tratament al dependenţei de alcool, unul în Bucureşti, celălalt în Târgovişte. Timp de trei ani, au fost trataţi o mie două sute de pacienţi. 800 de medici de familie au devenit specialişti în detectarea abuzului de alcool.

Astăzi, un alt proiect finanţat prin fonduri structurale duce la naşterea primei reţele de tratament pentru dependenţa de substanţe. Pe lângă 4 centre ambulatorii în Bucureşti, Suceava, Constanţa, Braşov, introducem un concept nou, cel de rezidenţă - pacienţii pot să participe la programe scurte (1-2 săptămâni) de tratament psihologic specializat şi intensiv într-un centru rezidenţial (cu paturi). Conferinta de lansare are loc in Bucuresti astazi, de la ora 10, la Hotel Ibis Parlament si este deschisa publicului.

Ştim că finanţarea se va încheia la un moment dat, că sunt blocaje de tot felul şi întârzieri, o birocraţie uriaşă care consumă păduri de documente, că vor mai fi încă mulţi oameni care nu vor avea acces la servicii şi că în continuare suntem copiii vitregi ai Sistemului medical, dar până când va bate ceasul ora 12, suntem bucuroşi să-i punem la masa societăţii pe "alcoolici" şi pe "drogaţi" şi pe doctorii şi psihologii lor. Iar în final, sperăm să rămână ceva in urma eforturilor noastre, un condur de cristal.


clinicile aliat

Din anul 2000, specialistii ALIAT au lucrat cu peste 17 000 de consumatori de droguri, peste 5000 de oameni cu probleme legate de consumul de alcool. Mai mult de 12000 de romani si au evaluat consumul de alcool in cadrul unor evenimente de prevenire in populatia generala care au inclus peste 100 de localitati. Peste 1300 de medici, psihologi si asistenti sociali au participat la programele noastre de formare profesionala in domeniul tratarii dependentei de alcool sau droguri. Peste 800 de tineri au participat in programele ALIAT de prevenire a consumului de droguri in scoli. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite