O româncă din Marea Britanie, sătulă să fie discriminată: „Nu sunt preşul vostru. Nu stau în coteţ şi nici nu-mi caut haine în gunoi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără studentă în Manchester spune că s-a săturat ca locuitorii Marii Britanii, ţara ei adoptivă, să desconsidere românii şi să traiască cu impresia că aceştia, împreună cu vecinii de la sud de Dunăre, vor să invadeze arhipelagul britanic.

„Indiferent de ce vă spune presa voastră, nu locuim în coteţe improvizate, din carton, nu ne rugăm să plouă ca să ne putem spăla şi nu rămânem însărcinate tot a doua lună ca să putem cere ajutoarele voastre sociale”, notează pe blogul personal Sally Leibovici, care studiază jurnalismul la o universitate din Manchester.

Românca spune că s-a săturat să citească zilnic articole şi comentarii „care îmi subminează existenţa”. Tânăra spune că, deşi n-ar trebui, e dezgustată de populaţia britanică şi este furioasă pe guvernul de la Bucureşti care nu face nimic ca să oprească propaganda negativă. „Când îi aud pe miniştrii voştri că vă vom invada ţara şi vă vom lua locurile de muncă, ar trebui să râd. Dar nu fac asta”, scrie studenta româncă.

„Guvernul nostru poartă la fel de multă vină ca şi al vostru în acest circ fascist. Suntem discriminaţi de fiecare dată când spunem «Sunt din România», iar preşedintele şi miniştrii de Externe din România nu au spus nimic până acum. (...) Se pare că guvernul nostru nu simte nimic când suntem umiliţi”, mai scrie tânăra.

„Nu sunt cerşetoare, lucrez pentru banii mei şi chiar îmi cumpăr haine din magazine, nu caut în gunoi după ele”, îi asigură studenta pe cititorii ei britanici. „Da, România nu este un paradis financiar precum alte ţări «civilizate», dar nu e nici o ţară din lumea a treia unde «apa caldă» poate fi găsită doar în găleţile de pe acoperişuri în zilele toride”.

În câteva rânduri, Sally prezintă motivele pentru care România nu este chiar o ţară de aruncat la gunoi. Aminteşte poeţi celebri, invenţii pur româneşti şi frumuseţea peisajelor pitoreşti.

„Sunt sigură că n-am fost sunată pentru un nou interviu, după ce în CV-ul meu se vedea de unde sunt. Consider că asta nu are nimic de a face cu mine, cu capacităţile mele şi cu nimic altceva. (...) Am citit mai mulţi autori decât de câţi aţi auzit voi, sunt sigură că ştim mai bine gramatica limbii engleze decât voi”, mai scrie tânara.

„Sunt mândră să fiu româncă şi sunt fericită că mă aflu în Anglia”, conchide Sally. „Am venit aici să studiez, pentru că vreau să scap de felul în care oamenii îşi trăiesc vieţile acolo, dar asta nu înseamnă că sunt preşul vostru. Niciunul dintre noi nu e preşul vostru”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite